ensignx 16.01.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam, popełniłem błąd w wyprowadzeniu przewodu elektrycznego na klimatyzator w pokoju na poddaszu. Kabel jest wyprowadzony na ścianie ze skosem. Realna wysokość instalacji klimatyzatorato 90cm. Moim zdaniem są 2 wady takiej instalacji: -Klimatyzatory dmuchają w dół, więc pewnie czas schłodzenia pokoju byłby dłuższy, bo powietrze byłoby dmuchane i pobierane na niższej wysokości-Temperatura mierzona byłaby na wys. 90cm, więc klimatyzator mierzyłby ją niższej, niż opymalna Ale z drugiej strony to w końcu jedno pomieszczenie o wymiarach zbliżonym do kwadratu, nie ma przepierzeń ani innych barier - powietrze się miesza. Czy ktoś ma doświadczenia z klimatyzacją zamontowaną na podobnej wysokości?Jak się sprawuje? Czy muszę jednak szukać innego sposobu zasilenia i montażu? Musiałbym przenieść zasilanie z drugiego klimatyzatora na tej samej ścianie budynkui ciągnąć przewody do skraplacza po ścianie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.01.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 jeśli kwadrat i klima mocą dobrana to da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 17.01.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 jeśli kwadrat i klima mocą dobrana to da radę Dzięki za odpowiedź. Na pewno urządzenie będzie miało wystarczającą moc - około 2.5kW. Ktoś może spotkał się z podobnym przypadkiem - czyli urządzenie w połowie wysokości pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek 7 19.01.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Trzeba zmontować urzàdzenie, które sà dedykowane do montażu na tej wysokości tzw. Przypodłogowe.Wszyscy japońscy producenci majà w ofercie takie urzàdzenia.Dodatkowà zaletà tych urzàdzeń jest możliwość nadmuchu górà i dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 20.01.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Trzeba zmontować urzàdzenie, które sà dedykowane do montażu na tej wysokości tzw. Przypodłogowe. Wszyscy japońscy producenci majà w ofercie takie urzàdzenia. Dodatkowà zaletà tych urzàdzeń jest możliwość nadmuchu górà i dołem. Nikt mi takich nie zaproponował. Czy one są znacząco droższe od podsufitowaych/RAC? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek 7 20.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 To zależy do czego porównujesz. Małe najtańsze sà w fuji electric. Do wyboru masz : daikin, panasonic, mitsubishi electric, sanyo hitachi, a więc do wyboru i koloru nic tylko zamawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts