Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podparcie do okien balkonowych lub tarasowych

Recommended Posts

Niedlugo bede miec montowane okno tarasowe i balkonowe. Na dzien dzisiejszy nie mam posadzki i tu moje pytanie gdzie mozna kupic podparcie okien balkonowych, ktore mozna regulowac. Czy w ogole cos takiego jest w sprzedazy. Firma produkujaca okna nie ma czegos takiego. Netbet budujacy Cedryka zrobil sobie podparcie takie jak na zdjeciu.

cedryk.jpg

Pisząc o poszerzeniach macie na myśli coś wylanego? np. styro-beton, czy przemurowanie tego z cegły? Bo zbytnio nie wiem, o co chodzi.

Myślę, że temat poszerzeń został dosyć wyczerpująco i przystępnie opisany z przykładami na stronie: http://aluplast.com.pl/index.php?grupa=14&podgrupa=56&doc=87

Niestety jest to zagadnienie bardzo często pomijane przez sprzedawców, bo z założenia za drogie -:), ale to klient powinien mieć możliwość wyboru. Byle został o tym poinformowany.

powiedzcie mi czy można taka podporę montażowa założyć już po zamontowaniu okien luka między drzwiami a posadzką 11cm bo wydaje mi sie ze sie mi nie uda przewiercic

Można teraz zamontować, problem tylko w przymocowaniu do ościeżnicy. Jeśli są listwy podparapetowe to przymocujesz, jeśli nie ma to nic z tego. Lepszym sposobem jest zatrzaśnięcie poszerzeń w profilu i podparcie klinami.

powiedzcie mi czy można taka podporę montażowa założyć już po zamontowaniu okien luka między drzwiami a posadzką 11cm bo wydaje mi sie ze sie mi nie uda przewiercic

nie da się! ... znaczy da się, ale trza mieć przegub elastyczny do wkrętarki.... albo taką tyci tyci..

tak powinno to przyjechać z "fabryki" .. coby nie kombinować na budowie... podpora musi być kotwiona / stabilizowana z dwóch stron.

http://img19.imageshack.us/img19/7124/37414479.jpg

Myślę, że temat poszerzeń został dosyć wyczerpująco i przystępnie opisany z przykładami na stronie: http://aluplast.com.pl/index.php?grupa=14&podgrupa=56&doc=87

Niestety jest to zagadnienie bardzo często pomijane przez sprzedawców, bo z założenia za drogie -:), ale to klient powinien mieć możliwość wyboru. Byle został o tym poinformowany.

Mnie nie poinformowano, a sam dopytałem - będę miał poszerzenie (dodatkowe wpięte profile) od dołu drzwi tarasowych 180cm z ruchomym słupkiem. Dodatkowy koszt przy całym zamówieniu to bodajże 5 dyszek...

Mnie nie poinformowano, a sam dopytałem - będę miał poszerzenie (dodatkowe wpięte profile) od dołu drzwi tarasowych 180cm z ruchomym słupkiem. Dodatkowy koszt przy całym zamówieniu to bodajże 5 dyszek...

I tak właśnie powinno to wyglądać, że klient otrzymuje pełne doradztwo, a następnie dokonuje świadomego wyboru. W wielu rozmowach m.in. na ten poszerzeń spotkałem się niestety ze stwierdzeniem z góry, że to przecież jest drogie. Ale dla kogo drogie, jeśli klient nawet nie dostał szansy na odniesienie się do tego ? :-) Podobnie jest z montażem, gdzie często jedzie się po najmniejszej linii oporu i zgodnie z "tradycją". A przeciez i klient może mieć lepiej, i dealer więcej zarobi i większy spokój u wszystkich. Ale do tego potrzeba jest wiedza i doświadczenie (najlepeij by szło to w parze :-) ). Generalnie uważam, że pewne tematy okienne warto konsultować już wcześniej w początkowych etapach budowy domu, czy nawet jego projektu, bo póxniej często pozostaje już improwizacja i niepotzrebne dodatkowe koszty.

No ja chciałem mieć jak najszersze wejście na taras na piętrze, w projekt miałem wrysowane 110 szerokie, a na proflach, które wybrałem zaleca się kolorowe do 100 cm. Domówiłem podział poprzeczką, będą okucia RU (trochę sztywniejsze) i powinno być ok. Niemniej zdziwiłem się odnośnie zalecenia... Podobnie w garażu - okno 120x60 pod sufitem, a firma zaleciła podział na dwa skrzydełka z malutkim szkleniem, więc zostawiam sam uchył - mówili że rozwierne mogłoby się zwieszać w tych proporcjach.

....... będą okucia RU (trochę sztywniejsze) i powinno być ok.

:o Sztywniejsze od czego???

......Niemniej zdziwiłem się odnośnie zalecenia... Podobnie w garażu - okno 120x60 pod sufitem, a firma zaleciła podział na dwa skrzydełka z malutkim szkleniem, więc zostawiam sam uchył - mówili że rozwierne mogłoby się zwieszać w tych proporcjach.

I mają rację. Generalna zasada jest taka, żeby szerokość nie była większa od wysokości o 20%, czyli stosunek max 1,2 : 1.

W skrócie: sztywność i funkcjonalność skrzydła uzyskuje się poprzez wyparcie szyby podkładkami po przekątnej " od dolnego zawiasu do górnego rogu nad klamką" . Im ta przekątna jest bardziej pozioma tym szybciej okno sie opuszcza - zdecydowanie lepiej będzie działać to o wymiarze np. 120 x 120 niż 120 x 60 cm.

Na marginesie dodam, że niskie okna rozwierno- uchylne ( te o właściwych proporcjach) mają tendencje do przymykania się będąc pozostawionymi w pozycji uchylnej - skrzydło tworzy z ościeżnicą zbyt duży kąt i dolna, pozioma jego przylga napiera na ościeznicę powodując zamykanie.

Ale namieszałem. :cool:

Ale namieszałem. :cool:

Nie, w porządku - dobrze wiedzieć o technicznych niuansach budowy okna :)

To moje okno 120x60 (sz x w) ma głównie trochę doświetlić garaż aby nie było zupełnej ciemnicy i dowentylować - rozwierność absolutnie nie była mi potrzebna, aczkolwiek szef od okien ostrzegał przed utrudnionym uchylaniem okna - klamka pod sufitem.

A jak założyć poszerzenia już po zamontowaniu drzwi tak żeby się nic nie poprzestawiało i czy łatwo się wciśka takie poszerzenie

Wyjąć podparcie które jest teraz (cegły np.) i najlepiej używając ścisków stolarskich stopniowo ścisnąć. Oczyść wcześniej ościeżnicę z piany (jeśli tam jest), dla pewności daj taśmę rozprężną w łączenie. Pod poszerzenie zapnij lub lepiej przykręć kotwy które potem zakołkuj do chudziaka. Poszerzenie dobierz tak żeby zostało ok 2-3 cm na kliny montażowe.

Pozdrawiam

Wyjąć podparcie które jest teraz (cegły np.) i najlepiej używając ścisków stolarskich stopniowo ścisnąć. Oczyść wcześniej ościeżnicę z piany (jeśli tam jest), dla pewności daj taśmę rozprężną w łączenie. Pod poszerzenie zapnij lub lepiej przykręć kotwy które potem zakołkuj do chudziaka. Poszerzenie dobierz tak żeby zostało ok 2-3 cm na kliny montażowe.

Chyba zapomniałeś, że poszerzenie należy trwale połączyć z ramą. W tej sytuacji pozostaje przykręcić je "od góry" poprzez ramę. Dla perfekcjonistów zalecay silikon pod łebek wkręta a dla estetów plastikowa zaślepka.