sueno 16.01.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Niedlugo bede miec montowane okno tarasowe i balkonowe. Na dzien dzisiejszy nie mam posadzki i tu moje pytanie gdzie mozna kupic podparcie okien balkonowych, ktore mozna regulowac. Czy w ogole cos takiego jest w sprzedazy. Firma produkujaca okna nie ma czegos takiego. Netbet budujacy Cedryka zrobil sobie podparcie takie jak na zdjeciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 17.01.2011 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 http://allegro.pl/podpora-montazowa-190130-5-130x220-mm-i1399525733.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 18.01.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 http://okucia24.com/115367/podpora-montazowa-do-okien-drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sueno 18.01.2011 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Dziekuje, wlasnie tego szukalam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 18.01.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 diabeł tkwi w szczegółach... ja na 15 sztuk wydałem 8 dych... ale moim zdaniem to gitesowe rozwiązanie .. dużo lepsze i tańsze niż poszerzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.01.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Może i tańsze rozwiązanie, znacznie lepsze od przypadkowych cegiełek, jednak nie lepsze od poszerzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sueno 18.01.2011 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Pisząc o poszerzeniach macie na myśli coś wylanego? np. styro-beton, czy przemurowanie tego z cegły? Bo zbytnio nie wiem, o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prl 19.01.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Pisząc o poszerzeniach macie na myśli coś wylanego? np. styro-beton, czy przemurowanie tego z cegły? Bo zbytnio nie wiem, o co chodzi. Myślę, że temat poszerzeń został dosyć wyczerpująco i przystępnie opisany z przykładami na stronie: http://aluplast.com.pl/index.php?grupa=14&podgrupa=56&doc=87 Niestety jest to zagadnienie bardzo często pomijane przez sprzedawców, bo z założenia za drogie -, ale to klient powinien mieć możliwość wyboru. Byle został o tym poinformowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 19.01.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 powiedzcie mi czy można taka podporę montażowa założyć już po zamontowaniu okien luka między drzwiami a posadzką 11cm bo wydaje mi sie ze sie mi nie uda przewiercic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 19.01.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Prawidłowo podpory powinny być montowane w trakcie montażu okien. Te 11 cm powinno wystarczyć, aby zrobić to po montażu. Podpory montażowe maja regulowany zakres: 70-110, 110-170, 130-220.Możesz też spróbować z poszerzeniami (wymiary zależne od systemu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 19.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 powiedzcie mi czy można taka podporę montażowa założyć już po zamontowaniu okien luka między drzwiami a posadzką 11cm bo wydaje mi sie ze sie mi nie uda przewiercic Można teraz zamontować, problem tylko w przymocowaniu do ościeżnicy. Jeśli są listwy podparapetowe to przymocujesz, jeśli nie ma to nic z tego. Lepszym sposobem jest zatrzaśnięcie poszerzeń w profilu i podparcie klinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 powiedzcie mi czy można taka podporę montażowa założyć już po zamontowaniu okien luka między drzwiami a posadzką 11cm bo wydaje mi sie ze sie mi nie uda przewiercic nie da się! ... znaczy da się, ale trza mieć przegub elastyczny do wkrętarki.... albo taką tyci tyci.. tak powinno to przyjechać z "fabryki" .. coby nie kombinować na budowie... podpora musi być kotwiona / stabilizowana z dwóch stron. http://img19.imageshack.us/img19/7124/37414479.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 20.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Myślę, że temat poszerzeń został dosyć wyczerpująco i przystępnie opisany z przykładami na stronie: http://aluplast.com.pl/index.php?grupa=14&podgrupa=56&doc=87 Niestety jest to zagadnienie bardzo często pomijane przez sprzedawców, bo z założenia za drogie -, ale to klient powinien mieć możliwość wyboru. Byle został o tym poinformowany. Mnie nie poinformowano, a sam dopytałem - będę miał poszerzenie (dodatkowe wpięte profile) od dołu drzwi tarasowych 180cm z ruchomym słupkiem. Dodatkowy koszt przy całym zamówieniu to bodajże 5 dyszek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prl 21.01.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Mnie nie poinformowano, a sam dopytałem - będę miał poszerzenie (dodatkowe wpięte profile) od dołu drzwi tarasowych 180cm z ruchomym słupkiem. Dodatkowy koszt przy całym zamówieniu to bodajże 5 dyszek... I tak właśnie powinno to wyglądać, że klient otrzymuje pełne doradztwo, a następnie dokonuje świadomego wyboru. W wielu rozmowach m.in. na ten poszerzeń spotkałem się niestety ze stwierdzeniem z góry, że to przecież jest drogie. Ale dla kogo drogie, jeśli klient nawet nie dostał szansy na odniesienie się do tego ? Podobnie jest z montażem, gdzie często jedzie się po najmniejszej linii oporu i zgodnie z "tradycją". A przeciez i klient może mieć lepiej, i dealer więcej zarobi i większy spokój u wszystkich. Ale do tego potrzeba jest wiedza i doświadczenie (najlepeij by szło to w parze ). Generalnie uważam, że pewne tematy okienne warto konsultować już wcześniej w początkowych etapach budowy domu, czy nawet jego projektu, bo póxniej często pozostaje już improwizacja i niepotzrebne dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.01.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 No ja chciałem mieć jak najszersze wejście na taras na piętrze, w projekt miałem wrysowane 110 szerokie, a na proflach, które wybrałem zaleca się kolorowe do 100 cm. Domówiłem podział poprzeczką, będą okucia RU (trochę sztywniejsze) i powinno być ok. Niemniej zdziwiłem się odnośnie zalecenia... Podobnie w garażu - okno 120x60 pod sufitem, a firma zaleciła podział na dwa skrzydełka z malutkim szkleniem, więc zostawiam sam uchył - mówili że rozwierne mogłoby się zwieszać w tych proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 21.01.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 ....... będą okucia RU (trochę sztywniejsze) i powinno być ok. Sztywniejsze od czego??? ......Niemniej zdziwiłem się odnośnie zalecenia... Podobnie w garażu - okno 120x60 pod sufitem, a firma zaleciła podział na dwa skrzydełka z malutkim szkleniem, więc zostawiam sam uchył - mówili że rozwierne mogłoby się zwieszać w tych proporcjach. I mają rację. Generalna zasada jest taka, żeby szerokość nie była większa od wysokości o 20%, czyli stosunek max 1,2 : 1. W skrócie: sztywność i funkcjonalność skrzydła uzyskuje się poprzez wyparcie szyby podkładkami po przekątnej " od dolnego zawiasu do górnego rogu nad klamką" . Im ta przekątna jest bardziej pozioma tym szybciej okno sie opuszcza - zdecydowanie lepiej będzie działać to o wymiarze np. 120 x 120 niż 120 x 60 cm. Na marginesie dodam, że niskie okna rozwierno- uchylne ( te o właściwych proporcjach) mają tendencje do przymykania się będąc pozostawionymi w pozycji uchylnej - skrzydło tworzy z ościeżnicą zbyt duży kąt i dolna, pozioma jego przylga napiera na ościeznicę powodując zamykanie. Ale namieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Ale namieszałem. Nie, w porządku - dobrze wiedzieć o technicznych niuansach budowy okna To moje okno 120x60 (sz x w) ma głównie trochę doświetlić garaż aby nie było zupełnej ciemnicy i dowentylować - rozwierność absolutnie nie była mi potrzebna, aczkolwiek szef od okien ostrzegał przed utrudnionym uchylaniem okna - klamka pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 22.01.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 A jak założyć poszerzenia już po zamontowaniu drzwi tak żeby się nic nie poprzestawiało i czy łatwo się wciśka takie poszerzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 22.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 A jak założyć poszerzenia już po zamontowaniu drzwi tak żeby się nic nie poprzestawiało i czy łatwo się wciśka takie poszerzenie Wyjąć podparcie które jest teraz (cegły np.) i najlepiej używając ścisków stolarskich stopniowo ścisnąć. Oczyść wcześniej ościeżnicę z piany (jeśli tam jest), dla pewności daj taśmę rozprężną w łączenie. Pod poszerzenie zapnij lub lepiej przykręć kotwy które potem zakołkuj do chudziaka. Poszerzenie dobierz tak żeby zostało ok 2-3 cm na kliny montażowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.01.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Wyjąć podparcie które jest teraz (cegły np.) i najlepiej używając ścisków stolarskich stopniowo ścisnąć. Oczyść wcześniej ościeżnicę z piany (jeśli tam jest), dla pewności daj taśmę rozprężną w łączenie. Pod poszerzenie zapnij lub lepiej przykręć kotwy które potem zakołkuj do chudziaka. Poszerzenie dobierz tak żeby zostało ok 2-3 cm na kliny montażowe. Chyba zapomniałeś, że poszerzenie należy trwale połączyć z ramą. W tej sytuacji pozostaje przykręcić je "od góry" poprzez ramę. Dla perfekcjonistów zalecay silikon pod łebek wkręta a dla estetów plastikowa zaślepka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts