Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja mam jeszcze pytanie do Pana Technicznego Kostrzewa - jak mam doprowadzić do zawieszenia pracy pompy która odbiera zagrzaną wodę z kotła ?

Znalazłem w menu opcję TEMP MIN POMPY i ustawiłem na 70 st ale to działa jedynie podczas pracy kotła, kiedy kocioł wygasa to ta cholerna pompa załącza się i wychładza mi wodę z bufora np przy temp na kotłe rzędu 50 st ( nie wiem czy pracuje cały czas). Jak to ugryźć ?

Taka sama sytuacja jest z pompą obiegową c.w.u. działa jak chce, chyba że ma jakieś domyślne stałe czasy pracy/spoczynku - proszę o wyjaśnienie.

Edytowane przez jacekh

Najlepiej to ja bym się chciał dowiedzieć jak działa sterownik kierujący pracą pomp.

Konkretne pytania na które oczekuję konkretnej odpowiedzi :

Dlaczego pompa "kotłowa" załącza się poniżej zadanej temperatury i do tego po wygaszeniu kotła ?

Jak to zmienić ?

Pompa c.w.u. z kolei pracuje z przerwami i chciałbym wiedzieć czy można to zmienić lub ustawić zakres temperatur w jakich ma pracować ?

Moja instalacja nie ma raczej nic do rzeczy bo to same rurki, bez zaworów mieszających. Ale mogę opisać w dwóch zdaniach : podgrzana woda z kotła trafia do górnej wężownicy bufora gdzie po oddaniu ciepła wraca do kotła do podgrzania ( i tutaj jest pierwszy problem - pompa pracuje nawet kiedy kocioł wygaśnie i wtedy wyciąga ciepło z bufora do kotła gdzie zimne powietrze robi swoje ) , z kolei za buforem znajduje się pompa która pompuje ciepłą wodę dalej do instalacji, konkretnie do dwóch rozdzielaczy podłogówki i "prawdziwej" wody użytkowej ( to akurat obecnie pomijalne dlatego że jest to rozwiązane trójnikami i pętla c.w.u. jest zamknięta ) i tutaj jest drugi problem - ta pompa z kolei zamiast pracować to stoi i odpala się co jakiś czas na kilka minut.

Czujnik sterownika mierzący temp c.w.u. jest umieszczony w buforze i pompa która jest załączana przez sterownik ( podłączona jako pompa c.w.u.) pracuje z dużymi przerwami a chciałbym żeby ganiała cały czas albo w zadanym zakresie temperatur.

Z instrukcji obsługi sterownika nie da się takich drobiazgów dowiedzieć. Tak jakby autor instrukcji nie mógł napisać dwóch zdań że pompa CO działa tak a C.W.U. tak. A tu weź człowieku i se główkuj co jest nie tak.

Propozycja modułu do bufora - proszę opisać zasadę jego działania a jeszcze lepiej gdyby udało się uzyskać instrukcję obsługi. Rozważam zakup ale bez zapoznania się na co pozwala ten moduł nie wydam ani złotówki.

Instrukcja obsługi sterownika kotła jest już wystarczająco beznadziejna, sam sterownik i jego obsługa bardzo mi odpowiada ale dziury w instrukcji obsługi że pożal się boże...

Jak już się zagłębiamy w pracę poszczególnych pomp to jeszcze poproszę o rozpisanie jak pracuje pompa CO... , czasowo, w zakresie temperatur, czy poniżej jakiejś zadanej czy może tylko powyżej zadanej?

Witam

Mam pytanie do technicznego. Aby uzyskać pełną gwarancję na wasze kotły wystarczy tylko pierwsze uruchomienie przeprowadzić przez lub w obecności autoryzowanego serwisanta, czy konieczne jest wykonanie całej instalacji kotłowni przez kogoś od was lub wskazanego przez was?

Mam znajomego który równie dobrze wykona taką kotłownie ale nie ma wymaganych uprawnień.

Proszę o info.

Pzdr

do Techniczny Kostrzewa

czy do kotła MINI BIO 20 KW można zmówić większy zasobnik na pellets( z tego co wyczytałem to dla tego modelu standard to 240 l) i jak był by rozbudowany: do góry (i tak już wysoki) czy w bok?

jakie dodatki i za ile ? żeby piec zgrać z pogodówką, sterownikiem pokojowym(jaki polecany?), solarami, cwu i dwa lub trzy obiegi co(oddzielnie podłogówka i grzejniki)

czy kontrola płomienia za pomocą fotokomórki zastępuje sondę lambda, czy jest to opcja dodatkowa?

czy kocioł posiada wspomaganie wyciągu spalin wentylatorem, jeśli nie to czy i jak się to reguluje?

jeśli piec nie pracuje w podtrzymaniu tylko wygasza się i kiedy trzeba znowu odpala to czy jest sens stosowania dodatkowego bufora

dzięki za i nfo

Ustawiłem programy czasowe na c.w.u. i c.o. na dwie godziny dziennie pracy plus załącza się sam jak temperatura w buforze spada poniżej 20 st i spala mi teraz jakieś 10-15 kg na dobę... W domu ciepło się utrzymuje na 18-20 st

Na czas budowy to wystarczy ale potem coś będę musiał wykombinować bo cwu się z tego nie uzyska. Czekam na opis działania i podłączenia modułu bufora.

No i co z pompami - jakie w końcu są fabryczne nastawy czasów pracy ?

Badania czeskie, włoskie czy jakie tam sobie chcecie róbcie, mnie to nie przeszkadza. Tyle że jeśli ja nie mogę się doczekać na proste odpowiedzi nt tego jak sterownik kieruje pompami to po kiego mi wała certyfikaty...

Deklarację to sobie każdy sam wystawia kto wprowadza na dany rynek dany produkt, a certyfikat to już trzeba zdobyć.

No i ta instrukcja obsługi beznadziejna jak nie wiem co...

do jacekh

to jaki masz ten kociołek 10 czy 20 kw? bo u kostrzewy wyczytałem że 20 kw ma wym. 70x70 cm. czy u ciebie kociołek pracuje ciągle czyli jak nagrzeje do zadanej temp. to przechodzi w stan podtrzymania, czy może po osiągnięciu temp. wyłącza się i rozpala się na nowo jak temp. spadnie do ustawionej min. czy może chodzić w takiej lub takiej wersji w zależności od ustawień sterownika?

Z tą mocą to wygląda tak że palnik ma 16 kw a sam kocioł ma tabliczkę z mocą 10 kw. Tyle że jak w sterowniku zada się mu więcej jedzenia to pokazuje moc wyższą i faktycznie potrafi "dawać" znacznie mocniej niż na fabrycznych nastawach, ale jaka jest faktycznie moc to chyba nikt nie wie a i po certyfikatach to bym się za wiele nie spodziewał.

Rozmiary podam jutro bo mój wygląda jak 20 kw a tabliczkę ma 10kw. Pracuje w zależności od ustawień na sterowniku. Aktualnie u mnie pracuje na "czasówce" ale jak temperatura c.o. spada poniżej zadanej temperatury ekonomicznej to się rozpala, przebija ją o ustawioną histerezę i znowu gaśnie. Gdyby mu ustawić na sterowniku zamiast programu czasowego pracę stałą lub auto to chodziłby na minimalnej mocy ( tą też się ustawia ) non stop i wtedy w moich warunkach żarł strasznie dużo. No i można jeszcze wybrać tryb modulacji : PID jest "płynna", tzn moc z jaką pracuje zmienia się sama w zależności od zadanych wartości, albo modulacja skokowa z tego co pamiętam są wtedy 2 poziomy mocy ale tego trybu nie używałem akurat.

Rozpalania naście razy na dobę bym się nie obawiał bo moc zapalarki jest niewielka i rozpala się około minuty , max dwóch. Jak tylko się zaczyna żarzyć włącza się dmuchawa, kilkanaście sekund i rozpalone. Owsa nie próbowałem jeszcze ale z pewnością to zrobię.

Nie mogę się doczekać na info o pracy pomp co i cwu.

do Techniczny Kostrzewa

czy do kotła MINI BIO 20 KW można zmówić większy zasobnik na pellets( z tego co wyczytałem to dla tego modelu standard to 240 l) i jak był by rozbudowany: do góry (i tak już wysoki) czy w bok?

jakie dodatki i za ile ? żeby piec zgrać z pogodówką, sterownikiem pokojowym(jaki polecany?), solarami, cwu i dwa lub trzy obiegi co(oddzielnie podłogówka i grzejniki)

czy kontrola płomienia za pomocą fotokomórki zastępuje sondę lambda, czy jest to opcja dodatkowa?

czy kocioł posiada wspomaganie wyciągu spalin wentylatorem, jeśli nie to czy i jak się to reguluje?

jeśli piec nie pracuje w podtrzymaniu tylko wygasza się i kiedy trzeba znowu odpala to czy jest sens stosowania dodatkowego bufora

dzięki za i nfo

dodatkowe moduły kosztuję

1. solar 650 zł brutto (z czujnikami)

2. bufor - to samo

3. pogodówka (2xco+cwu) to samo

przepraszam za duże skróty - ale chyba wszystko jest zrozumiałe ?

urządzenie inaczej pracuje z buforem a inaczej z pogodówką w innej sytuacji nie byłby potrzebny moduł bufora

Czekam zatem na pomoce naukowe dotyczące podłączenia i działania modułu bufora.

zawadz_t kocioł może pracować na podtrzymaniu albo czasowo, jak wolisz. Można to wszystko ustawić.

Bufor u mnie będzie jeszcze potrzebny pod solary.

w ciągu kilku dni materiały będą dostępne na stronie

techniczny kostrzewa napisałpozwolę sobie zacytować kolegę electrician (granpalowca)

więcej wiary kolego :

http://www.pelletsheizung.at/de/produkte/pellematic-plus.html - retorta - pierwszy kocioł kondensacyjny na pelety :-)

http://www.youtube.com/watch?v=UWCT4pGMwkU&feature=related

każdy ma możliwość wyboru - nie kwestionuje tego ale musimy pamiętać o faktach

Ustawiłem programy czasowe na c.w.u. i c.o. na dwie godziny dziennie pracy plus załącza się sam jak temperatura w buforze spada poniżej 20 st i spala mi teraz jakieś 10-15 kg na dobę... W domu ciepło się utrzymuje na 18-20 st

Na czas budowy to wystarczy ale potem coś będę musiał wykombinować bo cwu się z tego nie uzyska. Czekam na opis działania i podłączenia modułu bufora.

No i co z pompami - jakie w końcu są fabryczne nastawy czasów pracy ?

Badania czeskie, włoskie czy jakie tam sobie chcecie róbcie, mnie to nie przeszkadza. Tyle że jeśli ja nie mogę się doczekać na proste odpowiedzi nt tego jak sterownik kieruje pompami to po kiego mi wała certyfikaty...

Deklarację to sobie każdy sam wystawia kto wprowadza na dany rynek dany produkt, a certyfikat to już trzeba zdobyć.

No i ta instrukcja obsługi beznadziejna jak nie wiem co...

proszę napisać co zmienić w instrukcji - poprawimy to [email protected]

do techniczny kostrzewa

to co z tym zasobnikiem w MINI BIO 20KW? można zamówić większy czy nie? czy standardowy to 240l, bo odnośnie MINI BIO 10KW to są różne sprzeczne info na waszej stronie 220 l i 180 l. oglądałem MINI BIO 10KW na żywo i właściciel mówi że wchodzi 120kg(8 worków po 15 kg). to ile ten pellets tak naprawdę waży.

ijeszcze co z tym wyciągiem spalin? jest wentylator wyciągowy czy nie?

pozdrawiam

Panowie

szkoda nerwów na pana technicznego kostrzewa ten pan nikomu jeszcze nie odpowiedział konkretnie na zadane pytanie i nie łudźcie się, że niebawem to nastąpi, pisze to co wie, a że wie niewiele to najlepiej chwalić się linkami do stron prezentujących piece, jak powinien wyglądać dobry pelet no i czasami na stronę Kostrzewy ale tam to już się niewiele zgadza z rzeczywistością bo się okazuje że sami niewiele wiedzą o swoim wyrobie najlepiej gdyby instrukcję do ich wyrobu napisali klienci i podali jakie piec ma faktycznie możliwości i parametry.- ha przydałby się jeszcze jakiś certyfikat( może taka pieczątka z ziemniaka -kiedyś w szkole takie zabawki się wykonywało):D

Tylko to też nie bardzo jest możliwe bo kocioł który nazywa się minibio10 raz ma wymiary takie drugi raz inne itd. Fakty na które powołuje się ten PAN lęgną sie w jego głowie i liczy na to że drogą sugesti wmówi to innym.

A fakty są naprawdę przedstawiane przez użytkowników takich jak jacekh czy awir - ja sie naprawdę nie dziwię zdenerwowaniu bo jeżeli wyobrażę sobie sytuację że na zewnątrz jest -10* i piec zimny i że za kawałek złomu wydalo sie 8kPLN do tego serwisant po tygodniu zjawia się z wiedzą = 1/10 wiedzy technicznego kostrzewa to człowieka może ponieść i takich sytuacji należy unikać.

Pozatym jeżeli mój mini piec ma spalać ok 40kg/doba peletów i przy takich niedomaganiach i tak sprawnym serwisie to trochę dopłace i mam piec olejowy czysto ciepło i bezproblemowo.

Ciekawe jaką zagrywką zaskoczy nas Kostrzewa po 1.03.2011r cena MINIBIO - 15000 przez 2 tygodnie a pózniej super obniżka na 9kPLN:D i gwarancja za 0zł na 10lat:lol2:

OBYWATELU ZRÓB SOBIE DOBRZE SAM

Edytowane przez keteimj