Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja tez bede budowal parterowke, 130m2 uzytkowej. WM z reku, fundamet styro 20cm, sciana 25cm plus 18cm styro, dach welna 30cm

na pewno bedzie piec na pelet, mini bio tez jestem zdecydowany, w calym domu w 100% podlogowka, w lato tez chcialbym grzac cwu piecem

pytanie - zeby dzialalo jak trzeba i spalalo jak trzeba;) ten bufor potrzebny? wstepnie mam wycene z buforem mini luxury na ok 12-13000zl z montazem

Napisze tak , jezeli masz dojscie do gazu to , tylko gaz. Jezeli nie to pelet tanszy , ale ale ta technika na obkolo pieca i w piecu dobije Ciebie , bo jak nie srobka to grzalka , a jak nie grzalka to wiatraczek itd , To nie piec na wegiel a piec na pelet co jest nie do konca dopracowany w pl.

Zebym wiedzial co z tym piecem przezyje w trzy zimy to bym sie wczesniej powiesil , heh ,.To by mnie tu nie bylo , a innym graty jak bez stresu przezyja trzy zimy z tym piecem bo to narazie wynalazek i zobaczymy co z tego bedzie . Fajnie sie reklamuja , kazdy to lyka kto chce zaoszczedzic , i znowu ale ale , przeglad musi byc raz w roku , bo nie odpowiadaja jak cos sie zepsuje , ( a psuje sie duzo ) tylko jak kupywalem to mowili ze nic sie nie psuje i ze tylko czyscic trzeba raz w tygodniu, z czyszczeniem nie klamali ale za to z tym ze sie nic nie psuje , hahahah nawet 500 merc sie psuje

a co dopiero taki piecyk 10 kw , ach wiecej nie pisze bo mnie to wk.. poczytajcie , popytajcie i odemnie duza wskazowka jak ma ktos dojscie do gazu to tylko gaz .pozdro

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Bufor nie jest niezbędny ani nawet potrzebny i kocioł da sobie radę ( nie wnikam w dobór mocy bo to już pewnie masz za sobą ) bez tego. Ja postanowiłem walnąć bufor z zamiarem zrobienia z niego "łącznika" i magazynu energii z różnych źródeł, na starcie miała być pompa ciepła, solary, a wyszło tak, że zostałem na razie z kotłem na pellet a na solary czekam ( gmina ubiega się o środki z programów unijnych ) na pompę mnie nie stać ale nie odpuszczam tej myśli i kiedyś do tego dojdzie.

Tak więc jeśli bufor miałby być tylko do kotła to raczej nie ma sensu ( choć przy podłogówce jest bardzo wygodny i daje możliwość długiego i stabilnego utrzymania temperatury pomieszczeń ) bo kocioł ma własne sterowanie i przy dobrze zrobionej instalacji nie będzie potrzebny. Ale gdyby kiedyś był potrzebny do solarów czy czegoś innego to bez ruiny kotłowni może się nie obejść.

Nie bez znaczenia jest powierzchnia którą potrzeba poświęcić na bufor, w niewielkim domu to może być problem. Budowanie to seria wyborów...

Dobrych wyborów życzę zatem i mokrego dyngusa ;) a tak właściwie to życzę wszystkim wiosny .

tak licze to wszystko, mysle i dochodze do wniosku ze inwestycja w moim przypadku w PC wynosi ok 40tys zl jest nie zrozumiala ekonomicznie. Moj domek ma zapotrzebowanie na cieplo 96kwh/m2/rok. Na pewno bedzie wm z reku, a zamiast 40tys w pompe zainwestuje w jeszcze lepsze ocieplenie i okna i na pewno nie bedzie to koszt jaki musialby, zaplacic za PC. Ilosc zapotrzebowania na cieplo sie powinna jakos rozsadnie zmniejszyc, nie oczekuje wynikow ok 40, ale zalozmy niech to bedzie ok 60-70. Postawie piec na pelet i bede tym czystym palaczem, no ale niestety palaczem ;) Jedno co mnie tylko martwi to ceny paliw, a w szczegolnosci ich wzrost. Wydam na piec na pelet 10tys, a za 3 lata sie okaze cena peletu jest beznadziejna, ekogroszek na pewno bedzie rowniez drozszy, ale czy to dalej bedzie rozsadne palic peletem drozej zeby tylko bylo czysciej.A piec kupiony,hmm. Zdaje sobie sprawe ze sa mixy do palenia roznym paliwem, ale podziela, poglad ze piec do wszystkiego nie jest dobry. i badz tu czlowieku madry;) mamy 1.04 a zima w pelni;))))

• 2 weeks później...
t Postawie piec na pelet i bede tym czystym palaczem, no ale niestety palaczem ;) Jedno co mnie tylko martwi to ceny paliw, a w szczegolnosci ich wzrost. Wydam na piec na pelet 10tys, a za 3 lata sie okaze cena peletu jest beznadziejna, ekogroszek na pewno bedzie rowniez drozszy, ale czy to dalej bedzie rozsadne palic peletem drozej zeby tylko bylo czysciej.A piec kupiony,hmm. Zdaje sobie sprawe ze sa mixy do palenia roznym paliwem, ale podziela, poglad ze piec do wszystkiego nie jest dobry. i badz tu czlowieku madry;) mamy 1.04 a zima w pelni;))))

Tak do końca to nie ma czystych palaczy w kotłach na paliwo stałe takie czy inne i nie ma co ich za bardzo wybielać lub też dodatkowo sarować sadzą tych co palą groszkiem to już nie ta generacja kotłów - ja wtej chwili siedzę a w zasadzie leżę przy lapku i mogę monitorować i pełne sterowanie kotła przez internet z dowolnego miejsca na ziemi i nie specjalnie mi przeszkadza że w tej chwili spala ekogroszek, a nie pellet oczywiście ze jak palę pelletem jest milej i przyjemniej i mniej roboty przy usuwaniu popiołu ale zato drożej co nie znaczy że jak znajdę pellet w rozsądnej cenie to przyszłej zimy nie pojadę na pellecie. Bierz RBR-a Ekouniwersal i powyższe dylematy czym masz palić z czasem same ci się rozwieją, a paliwa mają tą podstawową wadę, że są zawsze zadrogie. A jeszcze jedno najpierw zobacz jaka jest dostępność do pelletu w twojej okolicy bo co z tego że kupisz piec na pellet jak paliwo będziesz musiał sprowadzać z odległości 100km albo więcej i za tarnsport ci dojdzie 100PLN na tonie, piszę tak na bazie swojego doświadczenia bo lubelskie to prawie biała plama na mapie polski jeżeli chodzi o dostawców a okolice Zamościa w szczególności

• 8 months później...

Również myślę o MINI BIO, dom będzie miał 125m2 użytkowej, całość podłogówka, płyta fundamentowa - 24cm.XPS, ściany SOLBET 24 + 20cm.styr. grafit 031, dach 33cm. wełny 033, okna 3-szybowe Uw = 0,6 W/(m2K), od północy tylko dwa malutkie okna 90x150.

Do gazu nie mam dostępu, prądu się boję(koszty), w grę na 90% wchodzi piec na pellet, dlatego myślę o MINI BIO 10kW. Moje zapytanie, myśleć również o WM i buforze, jakie jest spalanie pelletu na minimalnej (chyba 30% mocy kotła), czy jest sens myśleć o tym MINI BIO LUXURY czy szkoda dopłacać?... aha lubię ciepło, w domu zimą dla mnie musi być 23 stopnie. Proszę o podpowiedzi.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam na wstepie napisze ze zakupilem kociol mini bio podstawowa wersje bez sondy lambda z dlugim palnikiem w atrakcyjnej cenie mam dom nieocieplony pustak porotherm 30 cm okna z pakietem 3 szybowym strop 10 cm styropianu po tynkach wylewkach chcialem wygrzac dom do ukladania plytek na podlodze po uruchomineniu pieca temperatura zadana 65 stopni pellet od lokalnego dostawcy 80 m podlogowki plus 4 grzejniki radsona zawor 4 drozny spalanie ok 69 -70 kg pelletu przy zadanej temp 65 stopni zmniejszylem do 53 w domu cieplutko ale spalanie na podobnym poziomie czy to normalne przy wygrzewaniu czy mozna w jakis sposob ustawic minimalne spalanie brak czujnika pokojowego z gory dziekuje za pomoc

Witam na wstepie napisze ze zakupilem kociol mini bio podstawowa wersje bez sondy lambda z dlugim palnikiem w atrakcyjnej cenie mam dom nieocieplony pustak porotherm 30 cm okna z pakietem 3 szybowym strop 10 cm styropianu po tynkach wylewkach chcialem wygrzac dom do ukladania plytek na podlodze po uruchomineniu pieca temperatura zadana 65 stopni pellet od lokalnego dostawcy 80 m podlogowki plus 4 grzejniki radsona zawor 4 drozny spalanie ok 69 -70 kg pelletu przy zadanej temp 65 stopni zmniejszylem do 53 w domu cieplutko ale spalanie na podobnym poziomie czy to normalne przy wygrzewaniu czy mozna w jakis sposob ustawic minimalne spalanie brak czujnika pokojowego z gory dziekuje za pomoc

Witaj.

Podaj swoje nastawy to może Ci coś doradzę.

Powietrze MIN

Powietrze MAX

Podawanie MAX

Modulacja moc MIN

Modulacja moc MAX

Pozdrawiam.

IMG-20140207-00580.jpgservisany kostrzewy pwlno popiolu i srtasznie duzo niedopalonego pelletu w palniku mam wklad ceramiczny ale boje sie go zalozyc bo zapcha caly palnik

Pow min 17, pow max 45, podawanie max 8.5, moc min fl2, moc max fl2 100, prog foto 10, tlen min 14.0, tlen max 8.0, dmuchawa rozpalanie 20

Edytowane przez snoopyz

[ATTACH=CONFIG]241332[/ATTACH]servisany kostrzewy pwlno popiolu i srtasznie duzo niedopalonego pelletu w palniku mam wklad ceramiczny ale boje sie go zalozyc bo zapcha caly palnik

Pow min 17, pow max 45, podawanie max 8.5, moc min fl2, moc max fl2 100, prog foto 10, tlen min 14.0, tlen max 8.0, dmuchawa rozpalanie 20

Poszalałeś z ustawieniami.

Generalnie "wszystkiego masz za dużo".

Powietrze min TWOJE-17 MOJE-7

Powietrze max TWOJE-45 MOJE-20

Podawanie max TWOJE-8,5 MOJE-7,5

Reszta OK.

Spróbuj i daj znać.

Witam wszystkich.

Jestem świeżym użytkownikiem kotła MiniBio 20kW lux i niestety mam problem, z którym nie bardzo mogę sobie poradzić. Otóż, każdorazowo gdy piec wygasza się temperatura na kotle wzrasta do wartości pow 90C, co powoduje wybicie zabezpieczenia i ponowne rozpalenie nie jest wówczas możliwe bez fizycznego wciśnięcia bezpiecznika (błąd: brak ognia/opału). Zmiana temperatury maksymalnej kotła na niższą nawet na 50C nie zmienia sytuacji. Nie wiem czy problem tkwi w ustawieniach czy też jest to sprawa dla serwisu.

Pozdrawiam

poszalałeś z ustawieniami.

Generalnie "wszystkiego masz za dużo".

Powietrze min twoje-17 moje-7

powietrze max twoje-45 moje-20

podawanie max twoje-8,5 moje-7,5

reszta ok.

Spróbuj i daj znać.

sprobowalem temperatura zadana 55 ustawienia twoje co do powietrza i podawania histeryza 5 prog foto 10 pompy wlaczaja sie przy 40 stopniach na zaworze 4 droznym na 5 skala do 10 80m 2 podlogowki i 4 grzejniki powrot zimny spalanie 2,8 na h palnik na 100 procent smiga moze popiolza malo kaloryczny nie wiem co probowac prog foto mniej moc minimalna na 30 max na 100 zmieniac to spieki popiol z czym jeszcze pokombinowac jade w srode po barlinek zobaczymy co bedzie

sprobowalem temperatura zadana 55 ustawienia twoje co do powietrza i podawania histeryza 5 prog foto 10 pompy wlaczaja sie przy 40 stopniach na zaworze 4 droznym na 5 skala do 10 80m 2 podlogowki i 4 grzejniki powrot zimny spalanie 2,8 na h palnik na 100 procent smiga moze popiolza malo kaloryczny nie wiem co probowac prog foto mniej moc minimalna na 30 max na 100 zmieniac to spieki popiol z czym jeszcze pokombinowac jade w srode po barlinek zobaczymy co bedzie

Sorry,że się właczę

1. Lepszy lava od barlinka, nie robi spieków, wypróbowane.

2. Próg foto jest potrzebny jedynie do rozpalania, no i wygaszania. Nie ma nic do ilości spalanego pelletu.

3. Temperatura załącznia pomp jest za niska. Ustaw na 48-50.Tak o 5-7 stopni mniej od tem. zadanej, bo potem palnik zacząłby obniżać moc przy nastawie mniejszej niż 5 stopni. Lepiej też podnieś tem zadana na 60 s.

4. I poczytaj ten wątek, moim zdaniem trzeba jescze zmienić ustawienia. http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=692&p=1

Pozdrawiam.

Edytowane przez rafwla

Sprobowalem zrobic z tymi ustawieniam,i plus na zaworze 4 d ustawilem podlogowke na 5 piec chodzil cala noc spalanie ok 1,8 na h zadana temperatura 60 stopni pompy od 55 wykres to linia ciagla czyli wogole sie nie wylaczal i chyba nie osciagnol tej zadanej temperatury a woda w podlogowce tzn na rodzielaczy nawet letnia nie byla nie wiem co juz robic ile sie 80 m moze nagrzewac ?

napisze od poczatku dom nieocieplony porotherm 30cm okna 3szybowe 80 m podlogowki 5 grzejnikow kociolek mini bio 10kw zawor 4drozny pellet jakis shit od lokalnego dostawcy chciabym wygrzac dom ns zewnatrz plus 2 zawor 4d na 9 kociolek temperatura zadana 60 2pompy wilo wlaczaja sie przy 56 stopniach palnik chodzi z moca 100% ustawienia

powietrze min 15

max 40

mocfl min 30

moc fl max 100

histeryza 5

podawanie 8

wartosc opalowa 4.5

wiem ze ustawienia z kosmosu ale inaczej sie nie da kociolek dobija do 58.7 i leci w dol do 54 nie osiagnie zadanen temperatury spalanie 60kg na dobe 3.2 kg na h woda na powrocie kotla zimna woda na rozdzielaczu podlogowki powrot zimna nie ma powietrza woda dobita i nie wiem czy tak ma byc czy cos w instalacji pomieszane to jak to ma dzialac jak mrozy przyjda jak skrece na zawozd 4d to letnia woda idzie w podlogowke co poradzicie temperatura 15 stopni w domu na zewnatrz 2

Moim zdaniem za duże masz ustawienia powietrza. zobacz tutaj jak daje ogniem na pow. max 23 To platium bio ale kostrzewa chyba nic tu nie zmieniała. http://www.youtube.com/watch?v=WW28gPtOBJM. A może problem jest w tej podłogówce a nie w piecu? Masz tą pompę http://www.e-heat.pl/pompa-obiegowa-wiloyonos-pico-2516-p-1406.html ? Na ile ją ustawiłeś? Ja mam grundfosa alfe ale jak dam na 1 to nie nagrzewa mi podłogówki w łazience chociaż jest jej 15 m/2.

Masz pomiar tem. na czopuchu? Bo może grzejesz ale okolice?

nie no u mnie nie ma takiego ognia na pellecia na tych ustawieniach spalil 45 kg od 23 do 8 rano ale nagrzal dom i podlogowke na powrocie mam wlasnie takie 2pompy wilo na podlkogowke ustawiona na 3 a na grzejniki wynoszenie 1 m nie mam termometra na czopuchu wlasnie komin fi 200 6 m wysoki na zewnatrz 3 stopnie na plusie w domu 19 bez ocieplenia spalanie 3,3 kg na h zjade z ustawieniami na 10 min 20 max podawanie 7,5 temp zadana 55 histeryza 5 pompy 50 stopni zawor 4 d na 5 i zobaczymy co sie bedzie dzialo w poniedzialem zaloze czujnik aurisa temeratury w salonie podpiety do pompy od podlogowki niezaleznie od pieca odetnie pompe z podlogowki nie wiem czy sie spisze to ustawienie ale zobaczymy