Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników kotłów pelletowych. Szczególnie pozdrawiam Jacekh - po przeczytaniu min Twoich wpisów, 2 lata temu zdecydowałem się na minibio 10kw. Ze sprzętu jestem umiarkowanie zadowolony, ale serwis - masakra - palnik już rozbierałem kilkakrotnie (spalona grzałka, zimny lut). Serwis bierze kasę za przedłużenie gwarancji, a rezultat jest taki, że gwarancja nie obejmuje palnika. Nie o tym. Teraz pytanie - jak zmniejszyć częstotliwość włączania się kotła np z ośmiu razy na dobę do pięciu razy? Może to być kosztem wydłużenia się czasu jednorazowego spalania np z 1 godziny do 1,5h? Podejrzewam że w grę wchodzi współczynnik korekcji - ale mój umysł tego znaczenia nie jest w stanie pojąć - jest krótka wzmianka w instrukcji, ale nie rozumiem. Nadmienię, że histerezę kotła mam już max czyli 20 stopni.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam,

mam mały problem z dużą ilością spalanego pelletu przez Mini Bio 10 kW.

Ogrzewam pierwsze piętro w 1 piętrowym wolnostojącym budynku - 58m kwadratowych, ocieplone styropianem grubości 5cm, instalacja jeszcze stara - stalowa, 1 grzejnik łazienkowy, 1 metrowy purmo, 2 żeliwne-2metrowe i 1 żeliwny wysoki 40cm.

Spalanie wychodzi mi w okolicach 30kg dziennie przy temp 5-10 stopni na zewnątrz czyli prawie tona miesięcznie -800zł za 58mkw to chyba dużo za dużo, a jeszcze nie ma mrozów.

Ustawiłem program cykliczny na ogrzewanie wody (120litrów) 43stopnie rano i wieczorem a noc i środek dnia na 30st.

Ogrzewanie mieszkania program cykliczny w porach jak woda na komfortowej 19.5st i ekonomicznej 18.5 - więc nie jest jakoś super gorąco.

Ustawienia pieca przez serwisanta:

temp zadana kotła 60st

histereza 5st

powietrze min 25

pow max 34

podawanie 8.0

moc min 35

moc max 100

typ modulacji FL2

ilość paliwa test 8.4

wart opałowa paliwa 5.0

tlen min 14.0

tlen max 8.0 ? max mniejsze od min..?

dawka startowa paliwa 26s

moc dmuchawy 15

temp min pomp 45

Ktoś może coś doradzić, żeby zmniejszyć tak duże spalanie??????

Kupić dobry kocioł na pelet ?

To jaki to jest dobry piec?

O każdym produkcie można poczytać ze są jakieś problemy,z tym że o Kostrzewie najwiecej.

Sam będę miał z tym problem czy pellet czy ekogroch do domu.Niestety pewnie czesc opini niezadowolenia wynika z braku dobrego serwisu i zlych ustawien pieca.Niby są tam już sterowniki,które same dobiorą ustawienia,ale jakoś to nie działa(palić się pali ale nieekonomicznie)

Sterowniki w zasadzie takie same a jednak w innych kotłach jakos mniej problemu ze spalaniem-czyzby z powodu bardziej kumatego palacza?

z tego co wypisałem to mam dmuchawę nastawioną na 15. Dziś spalił około 38kg..... :/ porażka, montując piec na pellet liczyłem na oszczędność...

wychodzi tona miesięcznie czyli 800zł a węgla w starym około 50cio letnim piecu, który był wcześniej spalał jakieś 5 worków czyli nieco ponad 200zł...

serwisant twierdzi, że to sa najlepsze ustawienie dla tego pieca i pelletu i że ewentualnie mam obserwować i zmieniać po swojemu.

Ma ktoś jakieś sprawdzone ustawienia?????

Nie napisałem, że mam zawór 3drożny ustawiony na 85% zamknięty czyli w obieg idzie 15% i mam czujnik temperatury w mieszkaniu.

Też mam kostrzewę i jak pisałem kilka postów wcześniej jestem zadowolony (jak na razie).Spalanie u mnie od X-2014 do X-2015 to 1820kg ,tylko że ja mam nowo wybudowany budynek i podłogowe ogrzewanie na całości +drabinka w łazience,cwu 300l ,powierzchnia 70m2

Ustawienia u mnie

Powietrze min10

Powietrze max16

Podawanie max 6.0

Moc min 20

Histeryza 20

Tem zadana kotła 55

Moc max 100

Typ modulacji fl2

Próg foto 10

W międzyczasie rozmawiałem z serwisantem kostrzewy bezpośrednio u producenta.

Przez telefon podał mi kilka zmian:

- przede wszystkim zmieniliśmy tryb pracy kotła z ciągły na auto - żeby nie grzał sam siebie - jak wcześniej rozpalał się średnio 11x na dobę to teraz rozpala się ok 4-5x

- zmieniliśmy podawanie paliwa z 8.0 na 4.0

- powietrze max na 18 a min na 10

- próg foto z 15 na 10

- histereza 1

Palnik większość czasu pracuje na 100% i generuje ok 7.2kW

Zauważyłem, że popiół jest bardziej gruby-żwirowaty.

Spalanie dalej wysokie 25kg przy temp jaka teraz mamy 10stopni.

Edytowane przez hadry

Zmień jeszcze ustawienia dot. ciepłej wody. Ustaw 10stC w czasie kiedy nikogo nie ma lub c.w.u. jest niepotrzebna.

Zapewne spora część paliwa idzie na pokrycie strat na mikro cyrkulacji ciepłej wody użytkowej po instalacji - zasyfonuj przyłącze ciepłej wody użytkowej, minimum 30cm wysokości.

Czy masz zawór bezpieczeństwa przy zbiorniku c.w.u.?

Zawór 3-drogowy mieszający podłącz do automatyki aby był sterowany wg temperatury zewnętrznej.

A może odłączyć czujnik pokojowy tak, żeby zamiast ogrzewać kilka razy dziennie całą wodę, której jest w moim przypadku dosyć dużo od początku na chwilę i ustawić tak, żeby grzał z mniejsza temp cały czas, tak, żeby nie doprowadzić do wychłodzenia wody w układzie???

• 1 month później...

Witajcie, trochę mnie nie było ale musicie wybaczyć - robota, życie, na forum nie mam czasu wchodzić...

Spróbuję odczytać swoje ustawienia dzisiaj i tutaj wrzucę, moze coś to da, choć w pierwszej kolejności czepiłbym się ocieplenia, a właściwie jego braku - 5 cm to bardzo mało.

Kocioł robi co mu każesz a jeśli są duże straty ciepła to on je uzupełnia. U mnie w największe spalanie jakie udało mi się zrobić to przy mrozach -20 do -25 około 20 kg dziennie, mam bardzo dobrze docieplony budynek i nie mam strat jakichś dramatycznych. Głównie przez garaż , a właściwie sufit/podłogę w sypialni nqad garażem "ciągnie".

Może i coś mu jest ale to ciężko wywróżyć, ja staram się żeby kocioł pracował krócej ale na większej mocy zamiast zduszony do minimum i bzyczał godzinami.

Ustawiłem tez maksymalną temperaturę załączenia pomp, ale dajcie mi chwilę to spiszę wszystko.

Specyfika mojej "instalacji" powoduje że nie mam żadnych zaworów trójdrożnych ani podobnych. Kocioł grzeje wodę która jest pompowana do zbiornika cwu a po drodze przelatuje "obok" dwóch podłogówek i dwóch grzejników w łazienkach. Mam jeden rozdzielacz podłogówki na parterze + łazienka i to samo na górze. Rozdzielacz mam taki sprytny że ma zawór mieszający i mógłbym podac wrzątek a w podłogówkę i tak pójdzie góra 30 stopni. Czyli taki "automat analogowy dla głupka". Pompy rozdzielaczy uruchamiam termostatami nastawianymi na odpowiednie temperatury , u mnie to 19-20 st.

Dlaczego podaję jak to u mnie - otóż jak potrzebuję wody do mycia , idę do kotłowni, naciskam "grzej teraz" na TAK, i cześć.

Kocioł w 15-20 min rozpala się i ogrzewa wodę kotłowa która po osiągnięciu maks temperatury jaka można nastawić zaczyna krażyć ( gdybym miał same grzejniki to właśnie masymalna temperatura byłaby konieczna ) trafiając do grzejników w łazienkach ( u mnie do suszenia gaci i ręczników ) i jednocześnie podnosi temperaturę cwu. Ogrzewanie tej cwu trwa u mnie 45-60 min jeśli nie lata podłogówka. Natomiast kiedy podłogówka ciągnie ciepło to ogrzewanie cwu trwa znacznie dłużej.

A że chałupa u mnie trzyma dwa trzy dni bez ogrzewania nawet przy dużych mrozach to i zużycie paliwa niewielkie. W tym sezonie kupiłem paliwa za jakieś 500-600 zł, nawet nie liczę tego bo jak się kończy to jadę i kupuję tyle worków na ile mam kasy i już.

Cała tajemnica niskiego spalania to mega ocieplenie chałupy.

Na początek nastaw temperaturę załączenia pomp na najwyższą dostępną wartość i daj znaki jak z tym spalaniem.

• 1 month później...
  • 8 months później...

Witam, chciałbym Was prosić o pomoc przy prawidłowym ustawieniu palnika dla pieca Mini Bio Luxury 10kW

W tej chwili mam następujące ustawienia:

Powietrze MIN (moc 20%): 8

Powietrze Max (moc 100%) 25

Podawanie MAX (moc 100%): 6

Moc Min: 30

Moc Max: 100

Typ modulacji: FL2

Próg foto: 30

Wart. opałowa paliwa: 5

Sterowanie Lambda:

Tlen moc Min 20%: 14

Tlen moc Max 100%: 8

Na palniku zostaje wg mnie dużo popiołu. Przy aktualnej ciepłej pogodzie kocioł czyszczę do 24h.

W komorze jest mało popiołu.

To co pozostaje na palniku.

IMG_20161122_161902.jpg

Próbowałem zwiększać parametry:

Powietrze MIN (moc 20%) oraz Powietrze Max (moc 100%) ale nie przynosiło to większych korzyści.

Pellet jaki teraz używam mam firmy "noname" z okolic Strzelina.

Jakie powinny być prawidłowe ustawienia palnika?

Co ile czyścicie palnik z popiołu?

Pozdrawiam