Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taka tabliczka jest na palniku, poszukam gdzieś jeszcze na samym kotle, może dają jeszcze jedną już z mocą samego kotła. Z opisu i folderów widać wyraźnie że ten co ja dostałem to 20kw, detale są inne w 10-tce, choćby uchwyt pokrywy zbiornika na paliwo, no i rozmiary. Co do gwarancji to szczerze mówiąc zbyt wielkiej wagi do tego nie przywiązuję, gwarancja na szczelność kotła to megaściema, nie wiem co bym musiał zrobić żeby przepalić kocioł który nie ma styczności z żarem a temperatury wody w kotle nie przekraczają w zasadzie 70 stopni. W tej nowej promocji z dłuższą gwarancją jest lepiej bo dają i na osprzęt gwarancję ale chyba nie na 5 lat tylko na 3.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój to jednak 10 kw, z boku jest druga tabliczka. Znalazłem też pudełko po palniku i na nim jest moc 16 kw.

Za to sterownik zachowuje się tak jakby miał do czynienia z kotłem 20 kw. Modulacja mocy dochodzi na wyświetlaczu do 22,5 kw. Zgłupiałem.

Może przez pomyłke wstawili sterownik z oprogramowaniem do kotła 20 KW

W czwartek mam serwis to się zobaczy co to z tym sterownikiem się porobiło.

Podajcie jakie macie u siebie nastawy, ciekawi mnie czy warto trzymać wysokie temperatury czy raczej iść na minimalnych. U mnie najmniej pali przy nastawach kocioł 50st./ temperatura załączenia pompy 51 st. / histereza 1 st.

Próbowałem też 50/49/1 ale poza większymi wahaniami temperatur spalanie się nie zmienia. Modulacja mocy od 20 do 45 %.

Przy 55/50/5 palił dużo więcej i nie schodził poniżej 30 % mocy.

Aktualnie od 8go stycznia poszło w komin 940 kg paliwa. Dużo za dużo.

Muszę wyczekać aż chłopaki docieplą poddasze do końca, zostało mi jakieś 10 m2 bez wełny i tą drogą ucieka ciepło, nie mam też drzwi między garażem a częścią mieszkalną i wiatr sobie lata. W domu ciepło bardzo, aż za bardzo. Mam nadzieję że się uda zejść z tym spalaniem bo to jednak sporo poszło. A z drugiej strony dwa tygodnie palenia gazem na full też pewnie kosztuje...

Ja mam wersje z zawiasami z prawej i przerobić już się za bardzo nie da, nie otwiera się do końca bo przeszkadza rozdzielacz podłogówki. Czyścił będę odkurzaczem, drzwi już zdejmowałem, zdjąć łatwo ale weź to powieś potem tam gdzie trzeba... W drugiej chałupie już drzwiczki przemyślę zanim zamówię kocioł...

Faktycznie drzwiczki u rafo30 otwierają się na lewo chyba, że to lustrzane odbicie na zdjęciu muszę go spytać może można zamówić otwierane na lewo

Dzięki zbig-55 widzę że jesteś bacznym obserwatorem:yes:

Na pewno można zamówić wersję z drzwiczkami otwieranymi na lewo.Ja również potrzebował bym takie,stąd ta baczna obserwacja :).Cały czas mam jednak dylemat ; Mini Bio,czy może Lazar SmartFire lub Reco Pellet Fit :confused:

Coś w tym jest co napisał Hazaj trudno znaleźć na forum KOSTRZEWY zadowolonego użytkownika MINIBIO czy palnika PLATINUM a Moderator wiekszość niedomagań pieca tłumaczy złą jakością peletu po tym jak napisałem o rzekomej obnizce cen cos zamilkł, ale zkolei o tych piecach Lazar SmartFire czy Reco Pellet Fit też niema zbyt wiele pozytywnych opinii, a i negatywne się znajdą, moc większa i nie wiadomo ile to zżera i ceny też nienajniższe, a co sadzicie o GREŃ 10kW

http://www.gren-pszczyna.com.pl/pl/eko/budowa_kot_a/

ciekawy ten pneumatyczny transport za ścianą kotłowni mam garaż jakieś dwa metry kwadratowe na zasobnik by się znalazły tylko, że na folderach wszystko ładnie wygląda, sam już nie wiem na co sie zdecydować:(

Coś w tym jest co napisał Hazaj trudno znaleźć na forum KOSTRZEWY zadowolonego użytkownika MINIBIO czy palnika PLATINUM a Moderator wiekszość niedomagań pieca tłumaczy złą jakością peletu po tym jak napisałem o rzekomej obnizce cen cos zamilkł, ale zkolei o tych piecach Lazar SmartFire czy Reco Pellet Fit też niema zbyt wiele pozytywnych opinii, a i negatywne się znajdą, moc większa i nie wiadomo ile to zżera i ceny też nienajniższe, a co sadzicie o GREŃ 10kW

http://www.gren-pszczyna.com.pl/pl/eko/budowa_kot_a/

ciekawy ten pneumatyczny transport za ścianą kotłowni mam garaż jakieś dwa metry kwadratowe na zasobnik by się znalazły tylko, że na folderach wszystko ładnie wygląda, sam już nie wiem na co sie zdecydować:(

na kotły została wydłużona gwarancja do 6 lat w zależności od modelu, na automatykę i mechanikę do 4 lat (z 2 na 4 lata) takich warunków nie ma żaden inny producent. Wprowadziliśmy ta zmianę ponieważ znamy" usterkowość " naszych urządzeń. dla zainteresowanych mogę podać że do końca 2010 roku sprzedaliśmy ponad 8000 szt kotłów na pelety w polsce. pisze to ponieważ jest sporo pytań dotyczących ilości. w związku z tym na różnego rodzaju forach najwięcej komentarzy jest o naszych urządzeniach. a jak wiadomo na forum pisze albo osoba która szuka nowego urządzenia albo która ma problem - łatwo policzyć odsetek niezadowolonych.

ps. każde forum należy czytać ze zrozumieniem i dystansem

2 tygodnie temu w brnie w czechach http://www.szutest.cz/en/ zostały zakończone badania energetyczno - emisyjne kotła mini bio 10 i 20 kw. mogę zdecydowanie stwierdzić że kocioł za 7600 zł z 6 letnią gwarancja na kocioł i 4 letnią na automatykę i mechanikę osiągnął wyniki które pokazuję jak wielka jest różnica w technologi spalania w porównaniu z innymi polskimi kotłami na pelet.

mini bio 10 kw

1. sprawności (92,6% przy mocy nominalnej)

przy 10% O2:

2. CO - 40mg/m3

3.OGC 8 mg/m3

4. pył - 15 mg/m3

wyniki z badań oraz konkurs z tym związany w niedługim czasie pojawia się na stronie producenta

sonda lambda - jako prekursor musieliśmy przetorować drogę - setki szkolonych serwisantów i instalatorów - proszę mi wierzyć - nie było i nie jest łatwo -przy tej okazji należy zwrócić uwagę na zaawansowanie techniczne innych producentów (myślę że prędzej czy później sonda lambda będzie w każdym kotle i każdy producent będzie to samo przechodzić) - i dlatego powstał mini bio i platinum bio - prosty i łatwy w obsłudze o wysokich parametrach .

taki sam problem był z serwisami samochodowymi gdy wprowadzono samochody z wielopunktowym wtryskiem paliwa - kilka lat minęło i problem mocno się zmniejszył

mini bio 10kw

moc 10 kw temperatura kotła 80C - może być inna

0. paliwo 6mm stelmet TOP QUALITY

1. podawanie 4,2

2. powietrze 11

3. przysłona 2cm - odsłonięta

4. ciąg kominowy 11 pa

5. o2 - ok. 8 %

6. CO ok. 10 ppm

7. spaliny 100 C przy max mocy

mini bio 20 kw

moc 20 kw temperatura kotła 80C

0. paliwo 6mm stelmet TOP QUALITY

1. podawanie 11

2. powietrze 48

3. przysłona 4 cm - odsłonieta

4. ciąg kominowy 11 pa

5. o2 - ok. 8.5 %

6. CO ok. 20ppm

7. spaliny 130 C - przy max. mocy

wyżej wymienione nastawy pochodzą z badań w Brnie (Czechy) na których mini bio uzyskał bardzo wysokie parametry

jeżeli ciąg kominowy jest większy o podanego, powietrza należy ustawiać mniej - to chyba jest zrozumiałe

A może po prostu ini producenci nie mają tylu problemów z kotłami i nie ma o czym pisać? :) Poza tym wielkość sprzedaży nie świadczy o jakości kotła :)

wielkość sprzedaży nie świadczy o jakości, ale ilość problemów jest wprost proporcjonalna do ilości działających urządzeń na rynku.... :)