Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czymś się trzeba pochwalić najlepiej produktem i prezentacją innej firmy a dla MiniBio nawet przekroju niema w instrukcji.

Piec kondensacyjny? a czy przypadkiem w MiniBio spaliny nie suną prosto w komin ciekawe co to za czerwony wiatraczek na tej prezentacji i jakieś spręzynki moze ktoś wytlumaczy PANU:lol2::rotfl:

do techniczny kostrzewa

to co z tym zasobnikiem w MINI BIO 20KW? można zamówić większy czy nie? czy standardowy to 240l, bo odnośnie MINI BIO 10KW to są różne sprzeczne info na waszej stronie 220 l i 180 l. oglądałem MINI BIO 10KW na żywo i właściciel mówi że wchodzi 120kg(8 worków po 15 kg). to ile ten pellets tak naprawdę waży.

ijeszcze co z tym wyciągiem spalin? jest wentylator wyciągowy czy nie?

pozdrawiam

waga kotła - 200kg

pojemność zasobnika 200l to to samo co 150kg paliwa (wynika z gęstości peletu)

wentylatora wyciągowego nie ma

większego zbiornika nie można zamówić

pozdrawiam

właśnie co z tą sondą lambda? czy już nie jest potrzebna? przecież to takie oszczędności paliwa w PFL wg. prodducenta. później wg użytkowników albo wyłączona albo zepsuta. wszystkie kotły które widziałem (nie wiem czy wszystkie w ogóle) zwłaszcza te zagraniczne, które mają bardzo wysokie sprawności mają wentylator wspomagający wyrzut spalin, wydaje mi się że dlatego że spaliny mają długą i krętą drogę przez wymiennik ciepła przez co oddają dużo ciepła (więc duża sprawność). tutaj tego nie ma i wygląda jak by po przejściu przez płomieniówki wali prosto w komin, więc nie wiem skąd ta sprawność. w np. SMARTFIRE spaliny lecą przez płomieniówki do góry, sprężyny do czyszczenia dodatkowo zaburzają ich przepływ, póżniej znowu w dół i dopiero w komin wspomagane wentylatorem. na filmikach od tech. kostrzewy w piecu także nie tak łatwo spalinom dojść do komina i oczywiście wentylator na wylocie( ale to wygląda jak mercedes przy naszym MINI -maluszek126p). to tylko moje spostrzeżenia. mogę się mylić bo nie znam się na tym tylko czytam i obserwuję.

pozdrawiam

właśnie co z tą sondą lambda? czy już nie jest potrzebna? przecież to takie oszczędności paliwa w PFL wg. prodducenta. później wg użytkowników albo wyłączona albo zepsuta. wszystkie kotły które widziałem (nie wiem czy wszystkie w ogóle) zwłaszcza te zagraniczne, które mają bardzo wysokie sprawności mają wentylator wspomagający wyrzut spalin, wydaje mi się że dlatego że spaliny mają długą i krętą drogę przez wymiennik ciepła przez co oddają dużo ciepła (więc duża sprawność). tutaj tego nie ma i wygląda jak by po przejściu przez płomieniówki wali prosto w komin, więc nie wiem skąd ta sprawność. w np. SMARTFIRE spaliny lecą przez płomieniówki do góry, sprężyny do czyszczenia dodatkowo zaburzają ich przepływ, póżniej znowu w dół i dopiero w komin wspomagane wentylatorem. na filmikach od tech. kostrzewy w piecu także nie tak łatwo spalinom dojść do komina i oczywiście wentylator na wylocie( ale to wygląda jak mercedes przy naszym MINI -maluszek126p). to tylko moje spostrzeżenia. mogę się mylić bo nie znam się na tym tylko czytam i obserwuję.

pozdrawiam

z sondą lambda jet tak, że PAN TECHNICZNY KOSTRZEWA twierdzi że są prekursorami w tej dziedzinie i tyle powinno ci wystarczyć - jest to takie same kłamstwo jak to, że testy w Brnie były kolejnymi testami tylko nikt certyfikatu im nie wydał sam sobie pan techniczny kostrzewa określił sprawność i się nią chwali.:D

02.02.2011r było 2tyg po testach w Brnie, 07.02.2011r -2 tygodnie po testach a dzisiaj też jest 2 tyg po testach? :lol2:

Widzisz a Maluszek jeżdzi bez sondy lambda :rotfl:

A wiecie kto wynalazł rower ? :wiggle:

Edytowane przez keteimj

Brawo Panowie za cenną merytoryczną dyskusję :lol2:

To może napiszesz coś konkretnego o swoim MINIBIO 10kW chyba że nie jesteś tą sysunia która się wypowiadała się na http://www.forum.pellets.com.pl/ ale coś mam wrażenie że albo jesteś zwiazany(a) z Kostrzewą w taki czy inny sposób a może dystrybutor pellets.

Skoro masz coś konkretnego do powiedzenia to pisz pochwal sie osiągami swojego pieca jakieś fotki może film wyprowadź mnie z błędu bo narazie jeszcze nikt nie obalił tu podstawowych zarzutów do tego pieca wręcz użytkownicy to potwierdzają .

Kilka to ile? pytanie do gospodarza tego tematu jacekh czy juz coś znalazłeś odpowiedź na stronie KOSTRZEWY miała być dostępna w ciągu kilku dni

A rower wynalazł ruski u niemca na strychu :wave:

Edytowane przez keteimj

To może napiszesz coś konkretnego o swoim MINIBIO 10kW chyba że nie jesteś tą sysunia która się wypowiadała się na http://www.forum.pellets.com.pl/ ale coś mam wrażenie że albo jesteś zwiazany(a) z Kostrzewą w taki czy inny sposób a może dystrybutor pellets.

Skoro masz coś konkretnego do powiedzenia to pisz pochwal sie osiągami swojego pieca jakieś fotki może film wyprowadź mnie z błędu bo narazie jeszcze nikt nie obalił tu podstawowych zarzutów do tego pieca wręcz użytkownicy to potwierdzają .

B]A rower wynalazł ruski u niemca na strychu[/b] :wave:

Normalnie czytasz w moich myślach :)

znalazlem tez taką wypowiedź:

"chyba trochę źle oceniasz firmę Kostrzewa - chyba nie widziałeś całości. Tak się składa, że miałem okazję tam być i o ile biuro i przyległy warsztat ( de facto pozostałość z przed lat z początków działalności )nie robią wielkiego wrażenia, to główna hala produkcyjna, mieszcząca się w innym miejscu już samą powierzchnią i wysokością po prostu przytłacza, nie mówiąc o sprzęcie do produkcji. I gdyby był to jedyny argument przemawiający za kupnem produktu tej czy innej marki, Kostrzewa sprzedawałby 10x tyle kotłów, co obecnie."

Jak jest naprawdę ktoś to widział ostatnio?

Kilka to ile? pytanie do gospodarza tego tematu jacekh czy juz coś znalazłeś odpowiedź na stronie KOSTRZEWY miała być dostępna w ciągu kilku dni

A rower wynalazł ruski u niemca na strychu :wave:

Nic ciekawego się tam nie pojawiło i nie spodziewam się żadnego rozwiązania. Wydaje mi się że Techniczny Kosterzewa po prostu nie ma pojęcia jak działa sterownik i tyle. Nie powinien się nazywać Techniczny Kostrzewa tylko raczej PR Kostrzewa

Co nie zmienia faktu że u mnie piecyk spala ładnie to co mu zadaję. Sterowanie nie pozwala poszaleć i chyba nie uniknę zakupu modułu boforowo-solarowego, tyle że Techniczny jakby zaniemógł... Instrukcję z Estymy to sobie ściągnąłem tylko co z tego...

A w marcowym muratorze jest przegląd kotłów na biopaliwa, tyle że przy Mini Bio jest opis że nie posiada wentylatora nadmuchowego, a co to u mnie tak wyje ?

Edytowane przez jacekh

Bo ich frustracje są kanalizowane na forum Kostrzewy, ot cała tajemnica.

Kroitz pochwal się jakie kotły sprzedajesz - rozmowa nabierze kolorów - i może w końcu osoby które przeglądają forum nie tylko to - będą wiedzieć że czytając posty muszą pamiętać o tym kto jest kim.....

czekam na konkretne pytania dotyczących urządzenia - na pytania dotyczące wielkości szyb w firmie nie odpowiadam

Tak jak wspomniałem w innym temacie....

Nie muszę posługiwać się alisami uzytkowników by promować jakiś kocioł jak to próbuje robić firma X

Nie ukrywam że zajmuję się sprzedażą kotłów na biomasę, wielu producentów... np:

Granpal firmy Polimet

HKS Lazar

Heiztechnik

Greń

Pellas

Moderator

MCZ -piecyki na pelet ( tych chyba ostatnio najwięcej :) )

A napewno w ofercie nie mam kotłów producentów, którzy wprowadzają na rynek nie dopracowany kocioł i testują je na konsumentach, albo takich którzy mają wirtualne badania sprawnościowo emisyjne....

proszę o zadawanie konkretnych pytań dotyczących urządzenia - z chęcią odpowiem

Panie techniczny kostrzewa (sysunia, sysunia108,filip108 ) może po prostu kłamco

Konkretne pytanie:

1. Kiedy przestaniesz kłamać?

Jeżeli za mało konkretnie to przeczytaj ten temat na forum od początku i pamiętaj o tym kto jest kim

To że piece czy inne produkty mają swoje mankamenty to jest zrozumiałe w każdej firmie coś można znaleźć ,ale ignorancja i chamstwo z jakim traktujecie swoich klientów i wciskacie im swoje produkty z mnóstwem nieprawdziwych danych jest niespotykana gdzie indziej i tu jesteście liderem na rynku krajowym( prawdopodobnie nietylko) nie potrzeba wam badań certyfikat wystawią wam klienci

Czekamy na 4 edycję ekodotacji

Edytowane przez keteimj

Panie techniczny kostrzewa (sysunia, sysunia108,filip108 ) może po prostu kłamco

Proszę o nieużywanie obraźliwych epitetów pod moim adresem, i nie wiązanie mnie z firmami występującymi na tym forum. Nie mam nic wspólnego z dystrybucją kotłów ani pelet (jak sugerowano wcześniej...).

W ten właśnie sposób zniechęca się użytkowników kotłów od korzystania z forum, pozostaje na nim konkurencja wymieniająca złośliwe docinki.

poniżej umieszczam możliwe konfigurację podłączeń kotła Mini Bio

do schematu nr:

1. należy dokupić dodatkowo jeden moduł

http://img218.imageshack.us/img218/1346/schematminibio01.jpg

2. należy dokupić dodatkowo dwa moduły

http://img211.imageshack.us/img211/7964/schematminibio02.jpg

3. należy dokupić 2 moduły

http://img254.imageshack.us/img254/6603/schematminibio03.jpg

4. należy dokupić 3 moduły

http://img263.imageshack.us/img263/2172/schematminibio04.jpg

Edytowane przez techniczny kostrzewa