Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli masz bardzo dobrze docieplony dom to 10 wystarczy. Ale jeśli nie jesteś pewien lub nie chcesz ryzykować to weź większego. Szybciej naładuje bufor. Z drugiej strony można podkręcić 10 podając więcej paliwa i też grzeje szybciej, tyle że ja nie potrafię się odnieść w tym przypadku jak jest z wydajnością.

Dla tych co lubią eksperymenty : ja u siebie dla eksperymentu na palniku położyłem cegłę szamotową ( trzeba było skrócić tak z 5 cm ) i teraz spaliny są bardziej "zawirowane" i mam wrażenie że lepiej oddają ciepło. Jak gdzieś trafię większe płytki szamotowe albo wermikulit to spróbuję to jeszcze inaczej ustawić.

Co do modułu do bufora i solarów - będziesz musiał dokupić dwa. To już sporo kasy. U mnie miałem ten sam dylemat i na razie jest tak że bufor mam na serowniku kotła jako cwu i z nastawem na stałe utrzymanie 50 st. Histereza 10 st, więc jak temperatura ( czujnik wsadziłem na górnym miejscu w buforze ) spadnie do 40 st to kocioł się załącza i podgrzewa bufor do zadanych 50 st.

Z bufora zasilam już całą resztę, faktyczną cwu i dwa rozdzielacze podłogówki. Tuż przed rozdzielaczami podłogówki hydraulik wstawił zasilenie do grzejników łazienkowych, rozdzielacze mam takie że mogą być zasilane wysoką temperaturą i to się ładnie sprawdza. Jak pompy podłogówki nie pracują to gorąca woda idzie przez grzejniki z termostatami. Jak tylko podłogówka rusza to do grzejników gorąca woda nie dochodzi. Proste i bardzo mi się to podoba.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie trwa to wieki ;) mam bufor 1000 l i kocioł 10tke. Daje radę. Taki duży bufor jest u mnie dlatego że docelowo maja jeszcze dojść solary. Załącza mi się dwa-trzy razy dziennie żeby doładować do tych 50 st. Mógłbym ustawić wyższą temperaturę ( od czasu do czasu podgrzewam do 70-80 st żeby wytłuc bakterie i inne paskudztwa) ale to straty jedynie większe generuje a spalanie rośnie bardzo. Na moje potrzeby te 50 st jest w sam raz. Myślę że jeśli dom nie jest robiony z myślą o silnym dociepleniu, rekuperacji, itp to jednak większą jednostkę polecam.

• 3 weeks później...
Na początek Witam Wszystkich forumowiczów!!!To mój pierwszy post na forum!!Temat pieca Mini Bio przeczytałem cały!różnie to wygląda jak z wszystkim,będą zwolennicy i przeciwnicy ale najważniejsze aby Każdy użytkownik opisywał pracę swego kotła z własnego doświadczenia!!to na pewno zachęci innych do tematu!Niebawem i ja stanę nad wyborem kotła do mego domu dlatego też zarejestrowałem się na tym oto forum.Aby ułatwić dobór mocy kotła pozwolę sobie o krótki opis domu:Dom budowany z myślą o domu Pasywnym,powierzchnia użytkowa 180m2 ściany grubość 45cm Porotherm+8cm styropian,podłogi 10cm i 5cm styropian,poddasze użytkowe 30cm wełna ROCKWOOL 20cm między krokwie i 10cm na ruszcie,okna 3 szybowe,to tak w skrócie z izolacji.teraz trochę o instalacji grzewczej. 6 pętli ogrzewania podłogowego wodnego,długość każdej pętli 60m do tego 7 grzejników"w tym wliczone juz dwie drabinki w łazienkach". do tego zasobnik na c.w.u 300l 2x wężownica.I teraz moje pytanie czy taki piec jak Mini Bio 10KW byłby w stanie to ogarnąć!?? może jest Ktoś na forum co posiada podobne parametry domu i ogrzewa go właśnie tym kotłem!. I drugie pytanie odnośnie kotła Mini Bio Luxury bo na temat tego modelu to nie mogę nic znaleźć!Czyż by nie było nikogo kto używa kotła z wkładem Ceramicznym!? Pozdrawiam Michał.

Opór ścian "trochę" odbiega od wymagań domu pasywnego.

Jesli masz w tym domu komin, albo i dwa (piec+kominek) to tez kłóci się z ideą domu pasywnego.

Oblicz sobie najapierw zapotrzebowanie na ciepło w programie OZC, lub też, jeśli Twój dom posiada regularny kształt (tzw stodoła) w arkuszu kbaba:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=11

Ale obstawiałbym raczej wersję 20kW u Ciebie.

Edytowane przez fotohobby

• 3 weeks później...
Opór ścian "trochę" odbiega od wymagań domu pasywnego.

Jesli masz w tym domu komin, albo i dwa (piec+kominek) to tez kłóci się z ideą domu pasywnego.

Oblicz sobie najapierw zapotrzebowanie na ciepło w programie OZC, lub też, jeśli Twój dom posiada regularny kształt (tzw stodoła) w arkuszu kbaba:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=11

Ale obstawiałbym raczej wersję 20kW u Ciebie.

Z tym słowem pasywnym to przesadziłem!Dzięki za program OZC.Czytałem wypowiedzi innych użytkowników posiadających zbliżony metraż użytkowy domu do mego i ogarniają to kotłem Mini Bio10KW ładując jeszcze bufor 1000l "ale to tak na marginesie" Mam jeszcze czas a więc bez paniki. Jeszcze raz dzięki Pozdro.

Użytkowników tego kotła na forum na razie jak na lekarstwo a takich którzy ogarniają 180 m2 + 1000l bufor to chyba tylko ja jak na razie się odważyłem ;)

Ściana 45 cm porotherm + 8 cm styro ( nie podałeś jaki ten styropian - zakładam że zwykły - fasadowy ) nie wydaje mi się nawet zbliżać do domu pasywnego i mimo że to całkiem ciepła ściana to nie widzę u Ciebie 10 kw. U mnie daje daje sobie swobodnie radę ale to dlatego że mam : ściany z ceramiki 24 cm + 15 cm styropian grafitowy - daje tyle co 20 cm zwykłego, w podłogi wpakowałem 35 cm styro ( w garażu mniej - grubsza wylewka ) a w suficie wełna rockwool o najwyższych parametrach 20cm miedzy krokwie + 10 na ruszcie. Na docieplenie nie żałowałem i teraz takim maluszkiem oblatuję swobodnie. Więcej energii mi ucieka z cwu niż w ogrzewanie. Kombinuję właśnie żeby ograniczyć straty ciepła spowodowane pracą pompy obiegowej cwu - zamierzam uruchamiać pompę obiegową za pomocą czujek ruchu . Teraz "lata" na czasówce ale to dalekie od ideału. Ale odbiegam od tematu - Michał30 - polecam 20kw albo dociepl i wtedy po obliczeniach może wystarczy Ci mniejsza jednostka.

Acha, mam rekuperację....

pozdr

Użytkowników tego kotła na forum na razie jak na lekarstwo a takich którzy ogarniają 180 m2 + 1000l bufor to chyba tylko ja jak na razie się odważyłem ;)

Ściana 45 cm porotherm + 8 cm styro ( nie podałeś jaki ten styropian - zakładam że zwykły - fasadowy ) nie wydaje mi się nawet zbliżać do domu pasywnego i mimo że to całkiem ciepła ściana to nie widzę u Ciebie 10 kw. U mnie daje daje sobie swobodnie radę ale to dlatego że mam : ściany z ceramiki 24 cm + 15 cm styropian grafitowy - daje tyle co 20 cm zwykłego, w podłogi wpakowałem 35 cm styro ( w garażu mniej - grubsza wylewka ) a w suficie wełna rockwool o najwyższych parametrach 20cm miedzy krokwie + 10 na ruszcie. Na docieplenie nie żałowałem i teraz takim maluszkiem oblatuję swobodnie. Więcej energii mi ucieka z cwu niż w ogrzewanie. Kombinuję właśnie żeby ograniczyć straty ciepła spowodowane pracą pompy obiegowej cwu - zamierzam uruchamiać pompę obiegową za pomocą czujek ruchu . Teraz "lata" na czasówce ale to dalekie od ideału. Ale odbiegam od tematu - Michał30 - polecam 20kw albo dociepl i wtedy po obliczeniach może wystarczy Ci mniejsza jednostka.

Acha, mam rekuperację....

pozdr

A jednak polecasz 20KW u mnie ok. Pozwolę sobie porównać te dwa budynki: Twój ceramika 24cm+15 styropian u mnie ceramika 44cm napisałem 8cm styropian którego jeszcze nie położyłem"mogę zmienić"- podłoga zgodzę się u Ciebie 30cm u mnie 15cm,wełna na poddaszu u mnie taka sama jak i u Ciebie rockwool o najwyższych parametrach 20cm miedzy krokwie 10cm na ruszcie.Piszesz że nie żałowałeś na ocieplenie,widać że ja chyba też nie. Tyle że u Ciebie ogarnia to kocioł 10KW a do mnie proponujesz 20KW. hm ciekawe domy bardzo podobnie zaizolowane. Przepraszam innych forumowiczów szukających danych o kotłach Kostrzewy,a czytają tutaj porównania izolacji.Ale nie mogłem się powstrzymać ;)

Myślę że się nikt nie obrazi że na izolacje na chwilę odbiegliśmy, to w końcu krąży wokół dobrania mocy kotła. A bez obliczeń przy izolacji trochę trudno by było. Ja najwięcej styro dałem ( 35 , miejscami 38 cm ) w podłogi bo nie lubię mieć zimno w nogi ;) a że przy okazji dzięki temu lata maluch :)...

Wszystko wskazuje ( obliczysz - będziesz wiedział ) że jesteś na granicy 10 czy 20 , nie mógłbym Ci polecić mniejszego z czystym sumieniem bo potem miałbym kaca gdyby jednak tego nie ogarnął. Nie zrozum mnie źle - oblicz wszystko solidnie i będziesz mógł z całą pewnością wybrać. Życzę Ci jak najlepiej i obyś tutaj napisał że jesteś zadowolony z 10 kW.

Nie można dobierać kotłą na "oko", porównując się do tego, co ma ktoś inny.

Po to powstał program OZC, żeby dobrać źródło ciepła ze 100% pewnością, że da radę w najchłodniejsze dni.

Michał30

jecekh doradza 20kW dla warunków, jakie podałeś, czyli 45cm ceramiki+8cm styro. To jednak gorzej, niż w jego domu.

Jeśli piszesz,że jeszcze nie wybudowałeś i możesz więcej, to OK, pytanie tylko, czy lepiej mieć 13cm styropianu, zapłacić za niego i mieć ścianę grubości 60cm, czy może pozostać przy 8cm grafitowego i dać 20kW.

Tak jak już pisałem wcześniej mam jeszcze trochę czasu do zamontowania kotła"mieszkam i pracuję za granica do polski na stałe jeszcze się nie wybieram"gdy już przyjdzie ten czas na zamontowanie pieca to na pewno dam Wam znać co to za piec i jakiej mocy i czy daje rade czy też może nie.Mimo tego wielkie dzięki za odpowiedzi. Może międzyczasie znajda się inni użytkownicy kotłów Mini Bio 10-20KW którzy podzielą się swoimi doświadczeniami itd.

Dodam coś z mojego doświadczenia. W MiniBio 10 kW jest palnik 16 KW PlatinumBio który długość do spalania,czyli tam gdzie są otwory napowietrzające to około 130mm, a 20 kw ma palnik 24 kW o 5 cm dłuższy, szerokośc jest taka sama.Ja mam PlatinuBio 16 i gdybym nie przedlużył go o 5 cm mieszanka owsa z pelletem nie dopaliłaby się, za krótki palnik. Dlatego jak któś zakłada że może w przyszłości palić też miesznką owsa i pelletu to proponuje ten dłuższy, albo można sobie samemu przedłużyć jak ja to zrobiłem i oczywiście dodać szamot który teraz wspaniałomyślnie pojawił się w MiniBio Luxury za szalone pieniądze. Tutaj jest wątek gdzie opisałem zmiany i linki do filmików ze spalania. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2120-spalanie-owsa/page__st__460,

• 2 weeks później...
Proszę o pomoc! obecnie mieszkam w domu ogrzewanym piecem węglowym: 12kw z nadmuchem, dom parterowy 75m2 powierzchni uzytkowej + 25m2 piwnicy tam jest kotłownia , ocieplony 12cm styropian, podłogi 10-15cm styropianu, okna nowe z roletami zewnętrznymi, poddasze nieużytkowe, niskie docieplone 10cm + 25cm pustki powietrznej przy obniżonym suficie z płyt kartonowo gipsowych. temp. w domu 22-23 stopnie i tak jest dla mnie komfortowa ale problem jest z : wszechobecną sadzą, z dokładaniem do pieca co 7-8 godzin, z czyszczeniem pieca, magazynowaniem opału, popiołem i całą " zabawą " z tym wszystkim, poszykuję wiec informacji czy warto zainwestować w piec na pelety, ( myslę o MiniBio 10 kW ale czytałem dużo negatywnych opinii o serwisie itd ) czy będzie dobrym rozwiązaniem ? szukam czegoś w miarę czystego i mniej obsługowego o dłuższym okresie stało-palności - i "chodzącego" na niskich temperaturach. Proszę o pomoc w wyborze co będzie korzystniejsze przy zachowaniu możliwie zbliżonych kosztów oraz w stosunku do zachowania komfortowej temperatury w domu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

to zadam jeszcze jedno pytanie - jak sie ten kociłek sprawuje przy ogrzewaniach podłogowych ??, czy mozna zrobic tak ze do podłogówki bedzie szła temperatura do około 40 stopni przez np. 2 godziny zeby sie beton nagrzał, a potem trzymal to ciepło przez pare godzin i zeby taki cykl zrobic np.3 razy na dobe, zeby piec sie zalaczyl pogrzal troche i za np, 5 godzin znowu sie popalił (podgrzał beton) o tak w kółko ?? (oczywiscie mam na mysli temp. na zewnatrz do około -5 stopni, gdzie takich dni jest wiekszosc w sezonie grzewczym, na takie mrozy jak teraz miałby oczywiscie grzac wiecej)

aa i czy takie rozwiazanie bedzie ekonomiczniejsze od spalania ciągłego ??

lujski: takie rozwiązanie jest nieekonomiczne. Pomijając już fakt, że podanie 40C do podłogówki nie jest komfortowe (nawet na 2h), to trzeba wziąć pod uwagę, ze piec bierze około 300-400W przy rozpalaniu, rozpalarka ma swoją ilosc cykli. Ponadto piec zużywa wówczas więcej pelletu, podobnie jak podczas wygaszania.

Niektórzy użytkownicy piszą też o wytrącaniu sie wilgoci podczas takiej pracy kotła, co może mieć wpływ na jego żywotność.

Uważam, że piec na pellet powinien pracować z buforem (np.1000l), w takim układzie będzie pracował aż do uzyskania około 75C w buforze, potem włączy się dopiero, kiedy temp spadnie do 35. Do podłogówki będzie oczywiście podawana woda o stałej temp (np 29C) za pomocą zaworu 3D.

Na ile wystarczy naładowanie bufora 1000l do 75C przy temp zewn -5C ?

Musisz znać zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu przy -5C i porównać z ilością ciepłą zmagazynowaną w buforze.

MiniBio może pracować ciągle na małych mocach rzędy 2kw, albo tez okresowo przełączając go na program czasowy. Wtedy nastawiamy grzanie ale tylko godz. czyli np. ma zaplic się o 14 i palić do 15 potem od 16 do 17 itd. ale takich cykli może być max. 12 biorąc 1 h pracy i 1 h postoju. W tym wątku gość "elvis" miał za dużą moc i mu się tak rozpalał a potem zmienił na prace stała gdzie kocioł pobierał od 0,4-0,6 kg/h. Na podlogówkę miał zadane 20-25 s.C bo wygrzewał dom a nie mieszkał. Moim zdaniem lepiej energię miec zmagazynowana w formie peletu i spalic go z moca jaką się chce i o godz. jakiej się chce, niż akumulować ją w zbiorniku i dawać 30 cm ocieplenia aby później nie tracił energi, co i tak jest niemożliwe. http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=618&p=1 Edytowane przez rafwla