Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ma w zasadzie 3 pytanka.

1. Jakie są wymagania co do kotłowni przy Mini BIO 10. Planuję nieduży domek i w projekcie jest kotłownia na gaz o wymiarach 230x180 cm. Czy tam będzie można zamontować taki Kocioł bez problemów z kominiarzami i odbiorem budynku? Szukam alternatywy dla Ekogroszku z podajnikiem...

2. Czy poza sezonem można kocioł wykorzystywać wyłącznie do podgrzewania ciepłej wody użytkowej ? Czy to się jakoś kalkuluje, czy lepiej bojler elektryczny?

3. Jak wygląda palenie takim kotłem w porównaniu do palenia eko-groszkiem. Chodzi mi o czystość w kotłowni.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

Ad.1 - U mnie przy odbiorze kominiarz jedynie sprawdzał czy kotłownia ma wentylację grawitacyjną ( nie wolno z tego co pamiętam, stosować w kotłowni wentylacji mechanicznej - ja taką mam w pozostałych pomieszczeniach i stąd gdzieś tam pamiętam że nie wolno, ale głowy za to nie dam ani nie wiem jakie są przepisy ) no i sprawdzał ciąg w kominie obsługującym spaliny kotła. Z tego co pamiętam sprawdzał także czy jest dolot świeżego powietrza ( może być zwykła rura kanalizacyjna jako dolot przez podłogę czy przez ścianę ) nie są potrzebne szczeliny na poziomie podłogi jak to jest wymagane przy gazie aby umożliwić wypływ gazu na wypadek gdyby się ulatniał. Kotłownia tej wielkości powinna wystarczyć, zależy jeszcze jak masz komin. Realnie Mini Bio potrzebuje powierzchni mniej więcej metr na metr, jeśli potrzeba to zmierzę u siebie dokładniej i tutaj podam. Do tego trzeba zostawić przestrzeń na otwarcie drzwi ( dobrze przemyśl prawe czy lewe bo potem przy otwieraniu bywa ciężko w ciasnej kotłowni i źle się czyści) Przed kotłem do czyszczenia potrzebny jest metr z kawałkiem( na otwarcie drzwi i wsuwanie wyciora ) podsumowując - da się. Tak na oko to ten kocioł potrzebuje tyle miejsca co rosły mężczyzna do tego żeby się obrócić. Kształt kotła pionowy powoduje że zajmuje niewielką powierzchnię ale w pionie trzeba przewidzieć luz. Umiejscowienie bojlera nad kotłem jest możliwe ale będzie na styk i bardzo utrudni załadunek paliwa - odradzam jakby coś.

Ad2 Można, sterownik kotła pozwala na obsługę cwu i to w wersjach na stałe i czasowej ( programować można cały tydzień w przedziałach co godzinę ) u mnie działa elegancko. Oczywiście mówimy tutaj o wersji z bojlerem. Przepływowo to tylko z gazem się uda.

Ad3 Nie mam osobistych doświadczeń w domu z palenia ekogroszkiem ale z węglem jako takim miałem do czynienia i nie ma co tego porównywać. Kotłownia ma szansę zakurzyć się przy zasypywaniu zasobnika, kurz z pelletu jest drobny ale nie brudzi i można odkurzyć. Pył węglowy to już bez komentarza. Popiół z pelletu - nie brudzi, nie pyli. Bardzo go niewiele w porównaniu do tego co przy węglu się dzieje. Popiół można wykorzystać w ogrodzie jako nawóz. Obsługa kotła ogranicza się do zasypania zasobnika, i raz na 4 -5 zasobników usuwanie popiołu którego wychodzi w tym przypadku malutkie wiaderko. Sadze w kotle są znacznie "czystsze" niż przy węglu i nie są "tłuste". Czyszczenie kotła to jak wybieranie popiołu z kominka.

Mam nadzieję że jakoś pomoże to w decyzji. Jeśli potrzebne będą jakieś konkretniejsze informacje - wal na priva jeśli mam szybko odpowiedzieć. Niezbyt często tutaj zaglądam z braku czasu :)

pozdr

Edytowane przez jacekh

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Co do 1. to już zdążyłem się skontaktować z kominiarzem i jedyne wymagania jeśli chodzi o powierzchnię kotłowni to kubatura (chyba 9m3), no i oczywiście wentylacja tak jak pisałeś.

Na necie są informacje o jakichś dziwnych odległościach 2 m przed piecem po 60 cm po bokach i 70 cm z tyłu pieca. Ale to chyba można włożyć miedzy bajki.

Ad2. tak dokładnie chodzi mi o instalację z bojlerem zwykłym. Tak aby w lato nie trzeba było bulić za prąd z bojlera elektrycznego.

Ad3. w zasadzie pytałem o kurzenie dlatego, że chciałem sobie do kotłowni wrzucić praleczkę :) tak żeby nie zajmowała miejsca w łazience.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich

otóż jak nie jeden użytkownik zastanawiam się na wyborem kotła

Prawi jestem zdecydowany na Mini Bio 10 kW.

Dom o pow. 104 m2 na 80 m2 jest podłogówka i w dwóch pokojach będą grzejniki i w łazienkach drabinki. Dziś rozmawiałem z instalatorem i zasugerował że on jednak bierze troche na górke jesli chodzi o moc kotła - jak myslicie czy 10 kW wystarczy czy trzeba wziąc 20 kW? Dodam że piec będzie pracował tylko jako ogrzewanie?

U mnie w kotłowni jest jednocześnie pralnia :) więc da się

Nie są to warunki idealne bo jednak kurz jakiś tam jest, ale to bardziej wynik ogólnego bałaganiarstwa jakie mam we krwi niż skutek działania kotła.

Co do dobrania mocy i czy maluch 10 k wystarczy - sprawdzić należy jakej mocy kocioł jest sugerowany w projekcie, tam to z grubsza powinno być zbliżone do realnego zapotrzebowania. Jeśli budynek powstanie zgodnie z projektem i z zastosowaniem materiałów zgodnych z tymi w projekcie ( parametry przegród, wentylacja itp ) to powinno działać dobrze. Natomiast jeśli będą zmiany ( jak tak obserwuję to wśród ekip dominuje raczej wyszczuplanie gdzie się da - np styro w podłodze- sugestie że 5 cm wystarczy ) to oczywiście zmieni się zapotrzebowanie budynku. I teraz jeśli projektant i zapotrzebowanie wskazują że kocioł ma mieć 15 k to wystarczy nieco "podkręcić" docieplenie (ile to już trzeba wyliczyć) programów i stron do przeliczania przegród jest pełno w sieci i powinno się udać.

Porównanie do wyjazdu samochodem mi się spodobało :) ja bym do tego jeszcze dodał : z jaką prędkością chcesz jechać ?

Większa moc kotła - wyższa cena - jeśli masz kasę to słuchaj fachowców.

Nie słyszałem o przypadku żeby fachowiec zasugerował żeby jednak zmniejszyć moc kotła w stosunku do projektu kiedy inwestor poprawił parametry budynku do poziomu który na to pozwala - jeśli kogoś tym obrażam - sory.

Z pewnością jest wielu uczciwych i porządnych instalatorów i tych pozdrawiam.

Witam, poszukuję kogoś kto ma zamontowane takie urządzenie u siebie.

Proszę o info. Chciałbym zobaczyć urządzenie na terenie woj. Śląśkiego.......... wiadomo kiedy obejrzy się go ,,na żywo" wtedy łatwiej podjąć decyzję.

Na razie mój wymarzony dom ogrzewam kotłem Viessmana, szukam jakiejś alternatywy...... bo koszty ogrzewania za niedługo doprowadzą moją rodzinę do ruiny , eko groszek odpada - blisko kotłowni mam pralnie.... więc pozostaje bio massa

Jest wiele firm na rynku produkujących kotły..... ale ja już wybrałem 3 w tych 3 jest Mini Bio z Kostrzewy, więc muszę go zobaczyć. Na live!

Tutaj szybciej znajdziesz i jest kilka wątków z funkcjonowania. http://www.forum.pellets.com.pl/

Ja mam Platinum bio czyli sam palnik wstawiony do zwykłego śmieciucha sas i jestem zadowolony chociaż troche go przerobiłem, bo mi owsa nie spalał.

Ja jstem pod wrażeniem tego palnika http://www.lesterprojekt.pl/p/s2/1241992286.jpg,

nie wiem jak on się wygasza tak szybko mój 5 min, przynajmniej. A tutaj w połaczeniu z kotłem, cena oczywiście adekwatna do rozwiązania i nowoczesności http://allegro.pl/piec-kociol-eco-pellet-i2459349246.html,

tak dokładnie wybrałem trzech producentów: Kostrzewa, Lazar, Orlański ( kolejność przypadkowa :) )

Dzisiaj jadę do jednego z przedstawicieli zobaczyć urządzenie z firmy Orlański..... szkoda tylko, że urządzenie nie będzie na chodzie.....jest one postawione w sklepie ,,na wystawie"..... ale mam w sumie nie daleko więc sobie z żoną skocze zobaczyć.....

btw. jeżeli jesteśmy w temacie kostrzewy nie chce pisać o innych urządzeniach..... mam kilka pytań dotyczących minibio :)

1) jaka jest sprawność kotła i gdzie jest badany??

2) jak wygląda sprawa z eko dotacjami? chciałbym z nich skorzystać gdzie mam sprawdzić czy na moim terenie ( kocioł będzie montowany nie daleko Częstochowy) jest ta opcja dostępna,,,,, bo rozumie, że chodzi tu o dany rejon w Polsce?

3) ile kosztuje pierwsze uruchomienie? i przegląd co roczny?

4) czy kocioł mogę zamówić w firmie ?kostrzewa? ile kosztuje transport?

5) czy nie uważacie, że spalanie przy mocy nominalnej 6 kg/h jest zbyt dużym spalaniem? hmnnnnn

i ponawiam pytanie czy udostępni mi ktoś swoją kotłownie do zobaczenia minibio?

hmnnn z tego co się orientowałem to sonda działa w ten sposób, że jak przyjedzie serwisant to natychmiast ją wyłącza.... bo cieżko z nią nastawić dobrze kocioł.... jeżeli chcesz kocioł z dobrze działającą sondą lambda to musisz dać z 20 kilka tysięcy.... ;/

jak mechanik chce w samochodzie ustawić np zapłon też mostkje piny w złączu serwisowym by mu komputer nie mieszał wyprzedzeniem. Tak samo tu, jak się chce ustawić punk wyjścia do optymalnego spalania, sonda nie może w tym czasie kręcić nadmuchem.

ps: zostań przy gazie, bo tylko wydasz dużo kasy na kocioł, by wydawać więcej kasy na ogrzewanie.