Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kruszący się fundament

Recommended Posts

Po stopnieniu śnigu zauważyłam, że fundament ogrodzenia, które było wykonane jesienią kruszy się. Na bokach odpadają takie skorupy, ale i na wierzchu jest on miękki i można go wykruszyc dotykając palcami. Co mam robic jest to 40 metrów ogrodzenia od frontu. Co zastosowac, może są jakieś preparaty utwardzajace albo uzupełniające ubytki. Może czymś to obmurowac.. Przeraża mnie myśl o demontażu ogrodzenia i wykonaniu ponownie tej podmurówki. Bo z czasem to sie rozsypie. Zastanawia mnie też to dlaczego tak się zadziało.

Po stopnieniu śnigu zauważyłam, że fundament ogrodzenia, które było wykonane jesienią kruszy się. Na bokach odpadają takie skorupy, ale i na wierzchu jest on miękki i można go wykruszyc dotykając palcami. Co mam robic jest to 40 metrów ogrodzenia od frontu. Co zastosowac, może są jakieś preparaty utwardzajace albo uzupełniające ubytki. Może czymś to obmurowac.. Przeraża mnie myśl o demontażu ogrodzenia i wykonaniu ponownie tej podmurówki. Bo z czasem to sie rozsypie. Zastanawia mnie też to dlaczego tak się zadziało.

Ktoś Ci zrobił fuszerkę w sensie materiałowym albo fundament był wylewany na styku jesień-zima i po wylaniu złapał mróz. Jeśli chcesz przedłużyć jego życie, to zaczekaj aż wyschnie i o ile, nie będzie się całkowicie rozpadał, zabezpiecz go impregnatem do betonu (bezbarwnym lub koloryzującym), to z całą pewnością zabezpieczy przed warunkami zewnętrznymi i tylko przed nimi, od strony ziemi, dalej będzie podciągał wilgoć, ale na to nie ma rady. Ubytki można uzupełnić, dodając do zaprawy specjalny dodatek, który zwiększa przyczepność cienkich warstw.

Witam

Ten murek w lecie jak będzie całkiem suchy zaimpregnować ale bardzo dokładnie i następnie obłożyć płaskim kamieniem na betonie z fugami betonowymi innego ratunku nie ma.

Pozdrawiam

Zastanów się nad tym co napisałeś, ten murek nie ma spójności, jak go obciążysz dodatkowo kamieniem, to kamień odleci wraz z wierzchnią warstwą betonu i będzie lipa....:yes: Sama, impregnacja nieco wzmocni i uszczelni warstwę zewnętrzną, ale nie na tyle aby przenosić dodatkowe obciążenia.

Pozdrawiam

• 5 years później...

Dzień dobry,

mam podobny problem. Kruszy mi się murek, ma kilka lat. Nie wiem ile dokładnie, nie wiem również o nic ponad to, co widać na zdjęciach.

Jakieś rady jak z nim postępować? W sumie wizualnie nie do końca mi przeszkadza, chcę by się dalej nie rozpadał. Chciałam zastosować impregnat, ale sprzedawca powiedział "żebym cudów się nie spodziewała". Będę wdzięczna za wszelkie rady włącznie z użyciem konkretnych produktów. :)

Pozdrawiam,

Ola

DSC_0761.JPG

DSC_0764.JPG