sparkson 16.01.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam, szukam sposobu na energooszczędne oświetlenie banera reklamowego o wymiarach ok 4x3,5m. Baner będzie oczywiście zewnętrzny. Zastanawiałem się nad naświetlaczem LED: http://allegro.pl/halogen-128-led-czujnik-zmierzchu-produkt-polski-i1415054671.html (tylko w tym przypadku obawiam się o wydajność świetlną), oraz zwykłym naświetlaczem z żarnikiem o wydajnośći powiedzmy 150W (tutaj boje się rachunków za prąd ). Czy możecie mi polecić cos innego? Może być większy koszt zakupu, aby tylko eksploatacja była tańsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm.olejnik 17.01.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 na chwile obecna najrozsadniejszy jest naświetlacz na metalhalogen koszt ok 350zł netto wraz ze źródłem światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.01.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Popieram, metalohalogen i zredukujesz rachunki o conajmniej połowę. Ponadto przemyśl sam sposób sterowania: zmierzchowe, zegarowe, z przerwą nocną, czujnik naświetlenia. Są też inne rozwiązania EKO Oszczędne, ale cena inwestycji wyszarpie z butów i nawet nie warto o tym rozmawiać. Kwestia kilku (2-4) lat i będziemy stosowali oświetlenie LED, ale takie z prawdziwnego zdarzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 20.01.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 to prawda, ceny podświetleń led spadają i są naprawdę niewiele większe od podświetleń w stosunku do świetlówek ( mam tutaj na myśli reklamy zewnętrzne podświetlane od wewnątrz, bo tam stosuje się świetlówki, dużo świetlówek). Jednak gdy stosujesz naświetlanie z zewnątrz to jedynie metalohalogen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts