Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kalenice

Mona7

Recommended Posts

Ja wiem że to może dość głupie pytanie, ale nie znam się na budowlance i dopiero się wdrażam Pani w gminie powiedziała mi, że zgodnie z warunkami zabudowy mogę mieć dach czterospadowy pod warunkiem, że ma prostopadły układ kalenic a ja kompletnie nie wiem co to znaczy. Możecie pomóc? Co to jest prostopadły układ kalenic

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie Pani mi od razu powiedziała, że koperta odpada (choć podobno na innych działkach wywalczyli zgodę na kopertowy to i może ja na mój wywalczę) bo on to w L raczej nie jest. Wrrr.. wkurza mnie takie wymyślanie. Ja rozumiem określić kąt nachylenia dachu, wysokość budynku czy coś w tym stylu ale już żeby wszyscy mieli takie same dach to paranoja! To niech tam wybudują osiedla identycznych domków skoro tak jest najładniej. Coś czuję, że czeka mnie batalia...

ja wiem o co chodzi i niekoniecznie prostopadly uklad kalenic oznacza ze w jednej plaszczyznie tylko raczej w rzucie (widoku z gory), bo np jaskolka moze miec nizej kalenice (nawet lepiej wyglada) niz glowna czesc dachu a uklad kalenic bedzie prostopadly

tylko jakie moga byc rodzaje dachu, mnie sie wydaje ze:

dwuspadowy z jaskolka lub jaskolkami, koperta z jaskolka badz wieloma

wymiencie jeszcze jakies

To jest najgorsze zostawić urzędnikom pole do manewru gdzie sami nie wiedząc co to w ogóle jest prostopadły układ kalenic mówią czy masz prostopadły czy nie. Śmiech przez łzy, ale jak mówicie że jest prostopadły to może ich przekonam :D a wielospadowy może być właśnie jeżeli ma ten prostopadły układ kamienic :) A więc piłka w grze