Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kalenice

Mona7

Recommended Posts

Tak dla formalności to dach namiotowy (bez kalenicy) jest specyficzną odmianą dachu kopertowego. Skoro nie może być dachu kopertowego to wszelkie dachy z narożami odpadają! Można rozważyć dach na planie krzyża. Kalenice nie muszą być w jednej płaszczyźnie (jednym poziomie). Ogólna uwaga jest taka żeby przed kupnem działki zapoznać się z warunkami zabudowy. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak też właśnie zrobiłam :) Bo jestem przed podpisaniem umowy przedwstępnej. Jednak skoro kalenice nie muszą być w jednej płaszczyźnie to w takim razie dach w dimu który pokazałam spełnia te kryteria. Co do kopertowego to z tego co się orientowałam to nie może być tylko taki namiotowy (bez kalenic) wielospadowy może być jeśli właśnie ma ten układ kalenic tak więc, z tego co mówicie choć pierwszy projekt (namiotowy odpadł) mam szansę na ten dom. W poniedziałek będę w gminie i zobaczymy...

Właśnie zgłupiałam w firmie gdzie jest ten projekt powiedzieli mi że tu nie ma prostopadłego układu kalenic :(

Edytowane przez Mona7

Nie chcę zakładać nowego tematu, a widzę, że mowa jest o kalenicy...

Z góry przepraszam za niefachowy język, odnośnie dachów nic nie wiem.

Chciałbym usyłszeć opinię fachowców, na taką opcję wykonania dachu. Chodzi o dach kopertowy w domu z użytkowym poddaszem, kąt nachylenia 42`, gdzie długość kalenicy ma 4 m, wg projektu są krokwie oprarte na murłatach (jeśli to dobra nazwa, na belke leżącą na wieńcu ścianki kolankowej), a troszkę ponad poziomem sufitu pokojów na poddaszu jętki poziome. Na rysunku widać, że pod połączeniem krokwi u samej góry, jest gruby kwadratowy kawał drewna- taka belka. Czy można zamiast pojedyńczych jętek, dać podwójnie (po obu stronach każdej krokwi) i tym samy zrezygnować z owej belki u góry? Krokwie łączone są na zakładki (takie wycięcia połowy, gdzie jedna nachodzi na drugią) Zaznaczam, że pytam czysto orientacyjnie i nie mam zamiaru tak robić, ale czy jest to dopuszczalne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

raczej bym to wolal wykonac na platwiach posrednich dzielacych krokwie w stos ok 1:3 (biegna rownolegle do murlat tylko na wysokosci np 2,7m ponad plyta, wysokosc wyjdzie po rozrysowaniu wiezby) a kalenicowke odpuscic (wzmocnic-usztywnic deskami od wewnatrz)

jetki tylko po 1 stronie krokiew ale w kierunku od wiekszej do wiekszej polaci (wiele ich nie bedzie)

jesli w kalenicy nie natniesz krokiew aby zachodzily(uwazam ze powinienes) to musisz dac obustronnie zlacza metalowe w ksztalcie ^

jesli wykonasz jak napisalem dach bedzie znacznie sztywniejszy niz ten ktory opisales

przekroje powinien wyliczyc konstruktor, zwlaszcza naroznic i platwii posrednich

Edytowane przez face

te zolte co masz na rysunku to wlasnie platwie posrednie - musza podpierac takze naroznice (te czarna skosna)

a z tej czerwonej mozna zrezygnowac (moim zdaniem zbedna - wystarczy dechami zbic daszek od wenatrz) - chociaz mozesz ja zostawic, tylko trzeba by jej podparcie zaprojektowac

Edytowane przez face

A w czym Ci ta płatew kalenicowa przeszkadza? Pozdrawiam.

nie przeszkadza w niczym :)

Pytam glownie z dwoch powodow:

1. Niepotrzebne obciazanie konstrukcji

2. To dach w projekcie gotowym domu, mam czasami obawy czy takie projekty nie sa robione "zbyt ogolnie" tzn, ze zbyt duzym zapasem i komplikowaniem zycia...

A czy w przypadku pominiecia tej belki kalenicowej, wzmocnienie tych kilku krokwi za pomoca jetek po obydwoch ich stronach cos da? W projekcie jest jetka z jeden strony...lecz jest ta belka u gory.

Zaznaczam, pytam czyto teoretycznie - nie martwcie sie, nie zamierzam, robic nic samemu :)