Andrzej Wilhelmi 19.01.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Tak dla formalności to dach namiotowy (bez kalenicy) jest specyficzną odmianą dachu kopertowego. Skoro nie może być dachu kopertowego to wszelkie dachy z narożami odpadają! Można rozważyć dach na planie krzyża. Kalenice nie muszą być w jednej płaszczyźnie (jednym poziomie). Ogólna uwaga jest taka żeby przed kupnem działki zapoznać się z warunkami zabudowy. Pozdrawiam. Edytowane 20 Stycznia 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 20.01.2011 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Tak też właśnie zrobiłam Bo jestem przed podpisaniem umowy przedwstępnej. Jednak skoro kalenice nie muszą być w jednej płaszczyźnie to w takim razie dach w dimu który pokazałam spełnia te kryteria. Co do kopertowego to z tego co się orientowałam to nie może być tylko taki namiotowy (bez kalenic) wielospadowy może być jeśli właśnie ma ten układ kalenic tak więc, z tego co mówicie choć pierwszy projekt (namiotowy odpadł) mam szansę na ten dom. W poniedziałek będę w gminie i zobaczymy... Właśnie zgłupiałam w firmie gdzie jest ten projekt powiedzieli mi że tu nie ma prostopadłego układu kalenic Edytowane 20 Stycznia 2011 przez Mona7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 20.01.2011 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 A a teraz mi napisali, że się pomylili i jednak ma prostopadły układ kalenic. Jak widać na forum wiedzą lepiej i szybciej niż sam projektant domu. Z góry przepraszam jednak muszę mieć więcej zaufania do Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.01.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Nie chcę zakładać nowego tematu, a widzę, że mowa jest o kalenicy... Z góry przepraszam za niefachowy język, odnośnie dachów nic nie wiem. Chciałbym usyłszeć opinię fachowców, na taką opcję wykonania dachu. Chodzi o dach kopertowy w domu z użytkowym poddaszem, kąt nachylenia 42`, gdzie długość kalenicy ma 4 m, wg projektu są krokwie oprarte na murłatach (jeśli to dobra nazwa, na belke leżącą na wieńcu ścianki kolankowej), a troszkę ponad poziomem sufitu pokojów na poddaszu jętki poziome. Na rysunku widać, że pod połączeniem krokwi u samej góry, jest gruby kwadratowy kawał drewna- taka belka. Czy można zamiast pojedyńczych jętek, dać podwójnie (po obu stronach każdej krokwi) i tym samy zrezygnować z owej belki u góry? Krokwie łączone są na zakładki (takie wycięcia połowy, gdzie jedna nachodzi na drugią) Zaznaczam, że pytam czysto orientacyjnie i nie mam zamiaru tak robić, ale czy jest to dopuszczalne? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.01.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Z tego opisu to nie jest dach kopertowy. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.01.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Z tego opisu to nie jest dach kopertowy. Jan. pisałem, że się nie znam Chodzi mi o dach nr 3 z tej stronki. http://www.realdach.com.pl/logo/rodz_dach%F3w_zie_leg.png Teraz wiem, że nazywa się czterospadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 moze jakis dzialajacy link?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.01.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Dach_czterospadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) raczej bym to wolal wykonac na platwiach posrednich dzielacych krokwie w stos ok 1:3 (biegna rownolegle do murlat tylko na wysokosci np 2,7m ponad plyta, wysokosc wyjdzie po rozrysowaniu wiezby) a kalenicowke odpuscic (wzmocnic-usztywnic deskami od wewnatrz) jetki tylko po 1 stronie krokiew ale w kierunku od wiekszej do wiekszej polaci (wiele ich nie bedzie) jesli w kalenicy nie natniesz krokiew aby zachodzily(uwazam ze powinienes) to musisz dac obustronnie zlacza metalowe w ksztalcie ^ jesli wykonasz jak napisalem dach bedzie znacznie sztywniejszy niz ten ktory opisales przekroje powinien wyliczyc konstruktor, zwlaszcza naroznic i platwii posrednich Edytowane 20 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.01.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dzięki face narysowałem o co mi chodzi dokładnie. Pytanie dotyczy, czerwonej belki. Na wszystkie przekroje oczywiście są obliczenia i projekt. Rysunek poglądowy, możłiwe że nie narysowałem wielu szczegółów, ale pytam tylko o belke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) te zolte co masz na rysunku to wlasnie platwie posrednie - musza podpierac takze naroznice (te czarna skosna) a z tej czerwonej mozna zrezygnowac (moim zdaniem zbedna - wystarczy dechami zbic daszek od wenatrz) - chociaz mozesz ja zostawic, tylko trzeba by jej podparcie zaprojektowac Edytowane 20 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 A w czym Ci ta płatew kalenicowa przeszkadza? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 przeszkadzac nie przeszkadzatylko oparcie dla niej trza zorganizowac a z tym klopot lekkipoza tym stosujac posrednie kalenicowa nie jest potrzebna to moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 To oczywiste. Ja to pytanie kierowałem do Łukasza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 ale kazda krytyke uzasadniona na klate przyjmuje:) czlowiek sie uczy i uczy cale zycie i schodzi z tego swiata niedouczony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dlatego z dużą uwagą czytam wypowiedzi na forach bez względu na ich wartości merytoryczne gdyż z każdej coś dla siebie zyskuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 21.01.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 A w czym Ci ta płatew kalenicowa przeszkadza? Pozdrawiam. nie przeszkadza w niczym Pytam glownie z dwoch powodow: 1. Niepotrzebne obciazanie konstrukcji 2. To dach w projekcie gotowym domu, mam czasami obawy czy takie projekty nie sa robione "zbyt ogolnie" tzn, ze zbyt duzym zapasem i komplikowaniem zycia... A czy w przypadku pominiecia tej belki kalenicowej, wzmocnienie tych kilku krokwi za pomoca jetek po obydwoch ich stronach cos da? W projekcie jest jetka z jeden strony...lecz jest ta belka u gory. Zaznaczam, pytam czyto teoretycznie - nie martwcie sie, nie zamierzam, robic nic samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Oczywiście projekty gotowe mają znaczne zapasy. Taka belka kalenicowa nie jest żadnym obciążeniem dla konstrukcji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.01.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 konstrukcji dachu ona nie obciaza a wrecz odciaza i usztywnia dodatkowo, obciaza jednak konstrukcje budynku - dokladnie element na ktorym by zostaly oparte podtrzymujace ja slupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 I kieszeń Łukasza:) Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts