Ultima 16.01.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Nad poddaszem użytkowym będę miał niewielką przestrzeń - stryszek. Dach dwuspadowy. Zastanawiam się, czy przybijać do jętek od góry płyty OSB jako podłogę tego stryszku czy zostawić wełnę z ocieplenia sufitu poddasza między krokwiami odkrytą u góry? Stryszek jest na tyle niski, że nie planuję go do niczego wykorzystać poza oczywiście przejściem z poddasza na dach w sytuacji np. czyszczenia komina dymowego. Jak jest u Was, pytanie jak w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 16.01.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Nie lepiej wykorzystac deski szalunkowe? Pewnie takie zostaly po budowie, wyczyscic z cementu, zaprawy, powyciagac gwozdzie, ewentualnie przeczyscic jeszcze oscylacyjna szlifierka i pomalowac jakimkolwiek impregnatem do drzewa. Troche roboty jest przy tym, ale wychodzi chyba taniej niz plyta OSB. No i pamietaj o szczelinach miedzy deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 17.01.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 glacjusz- te szczeliny to w/g Ciebie dobrze czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 17.01.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Wg mnie to dobrze, nie powinno sie dobijac desek na scisk- przynajmniej tak wyczytalem na forum muratora;) Jak masz plyte OSB to ponoc musisz ja specjalnie "podziurkowac"- zrobic otwory wiertlem, coby powietrze sobie lepiej krazylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 18.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 ja mam szczeliny ok 5 mm pomiędzy OSB grubości 22 mm. Płyta OSB usztywni dodatkowo konstrukcję dachu - moim zdaniem dobre rozwiązanie. JA tez mam niski stryszek ( około 170 cm w najwyższym miejscu) ale juz go wykorzystuję na mała graciarnię - przydał sie na 100 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 20.01.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Wnioskuję, że na strych masz już właz zamontowany (takie schodki). To i tak będziesz musział OSB przycinać bo całe nie wejdzie. Przy takim użytkowaniu to ja bym kupił dechy szalunkowe i już. Tylko jak masz płyty g-k już założone, to nie przybijaj a przykręcaj te osb/dechy bo przy mocnym uderzeniu mogą powstać drobne pęknięcia na łączeniach płyt na sufitach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 02.02.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 W projekcie mojego domku (http://www.mgprojekt.com.pl/domki/promyk/index.php ) poddasze jest nieużytkowe. Dach to wiązary kratownicowe drewniane - zastanawiam się czy mogę przybić do pasa dolnego wiązara płyty osb i zrobić sobie coś na wzór stryszku. I jeszcze jedno pytanie - nie będę tam składował żadnych ciężkich i dużych przedmiotów więc zastanawiam się po pierwsze czy konieczne są tam płyty osb (jak tak to jakiej grubości), a po drugie czy mogą być tam zastosowane deski takie jak do szalunków (jak tak to jakiej grubości najlepsze). Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiuk 03.02.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Jak najbardziej warto! Mam identyczny układ, wysokość poddasza max 1,5 metra. Położyliśmy z tesciem osb na wszelki wypadek. Teraz w jednej części mamy rozstawiony tor do wyscigów samochodów elektrycznych, w drugiej części jest strych na foteliki, posciele, ramki i wszelkie graty. Jest to też świetne miejsce na suszenie kiełbasy.Bywamy tam tak często - dzieci i dorośli, że planuje jeszcze położyc wykładzinę. Ja bym desek budowlanych nie kładł, bo zawsze zniesiesz brud do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 03.02.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Na poddaszu planuję zrobić sobie dodatkowe pomieszczenie gospodarcze, gdzie będzie można trzymać sezonowo niepotrzebne rzeczy (tak bym to określił nie wnikając w szczegóły), nie planuję urządzać tam dodatkowego pokoju - więc obciążenie nie będzie tam duże - i tak jak już wspomniałem zastanawiam się jak grubą płytę osb tam położyć.Jako zamiennik chciałbym tam położyć deski takie jak te, które kupowałem do szalunków, a nie te już wykorzystane.grzesiuk - napisz jakie płyty położyłeś na swoje poddasze i jaki masz projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 03.02.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Ale jak te deski przeszlifuje, wyczysci i pomaluje impregnatem to nic sie nie bedzie kurzyc i wnosic do domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 03.02.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Jeżeli chodzi o mnie o cześć desek z szalunków już wykorzystałem w inny sposób i zostało mi niewiele. Te używane, które zostały zamierzam wyczyścić i pomalować użyć w tej części poddasza, którą będę wykorzystywać w najmniejszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 06.02.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 My właśnie zakończyliśmy ocieplać poddasze i strych. Wyszła całkiem fajna powierzchnia, ale co tam będzie jeszcze nie wiemy. Deski są takie same jak te którymi deskowaliśmy dach. Chcemy je jeszcze oszlifować i pomalować na biało. A wyszło jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 07.02.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Miszaki faktycznie fajnie to wygląda - może i ja wykorzystam Twój pomysł, zawsze takie deski są tańsze od osb - tym bardziej, że nie zamierzam na moim stryszku trzymać wielkich ciężarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 10.02.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 deski są tańsze od osb, pod deski daliśmy folie dachową żeby wełna od dołu "oddychała" , stryszek przyda się na graciarnię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts