Aedifico 21.01.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Jeśli bardzo nierówny ten chudy to 100 PLN koszt wypożyczenia: http://www.cramo.pl/Web/Apps/Products/Presentation.aspx?id=13132&epslanguage=PL&ProductID=9417 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.01.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 "chudziak to tylko chudziak..." - ale czy to znaczy ze nie mozna go wykonac poprawnie??czy to zajmuje duzo czasu lata, 3 deski, 10 gwozdzi i zbic tzw "samolot" i nim wyrownac "chudziak na polsucho tez jest ok' - pewnie jest ale tego nie wiem bo zawsze leje z gruchy i min b15 tylko po co przeciez "chudziak to tylko chudziak..." a na nim tu dzialowka tam dzialowka a pod nim warstwa filtracyjna, ktora nawet porzadnie ubita i tak siadzie - tyle ze nie np 5 cm tylko 1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ja bym tak poradził bursztynce:- na tym chudziaku co już jest zrobiony zrobić delikatną szlichtę cementową aby zlikwidować nierówności(najlepiej zatrzeć pacą styropianową- po takim wyrównaniu/wygładzeniu można położyć folię budowlaną, zaizolować masami szpachlowymi typu CR166 ceresit lub coś podobnego albo coś termozgrzewalnego- najważniejsze aby izolacja przeciwwilgociowa była w miarę dokładnie wykonana, a później położenie warstwy styropianu będzie bajecznie proste. Ważne aby styropian dolegał całą swoją płaszczyzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 "chudziak to tylko chudziak..." - ale czy to znaczy ze nie mozna go wykonac poprawnie??czy to zajmuje duzo czasu lata, 3 deski, 10 gwozdzi i zbic tzw "samolot" i nim wyrownac najlepiej zatrzeć zacieraczką mechaniczną, tak będzie u mnie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 24.01.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 najlepiej zatrzeć zacieraczką mechaniczną, tak będzie u mnie:cool: to niezbyt dobry pomysl gdy beton o konsystencji plastycznej - wystarczy deska i paca gdy beton polsuchy (nie polecam na chudziaka) pomysl ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 24.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 ...face z czemu to niezbyt dobry pomysł gdy beton jest plastyczny? mógłbyś rozwinąć myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 zacierac mechanicznie mokry beton??woda wyjdzie na wierzch i pofalduje sie podbetonka w miejscach gdzie bedzie stala wodaze nie wspomne o mozliwosci zatoniecia zacieraczki - lepszy by byl do tego celu wibrator powierzchniowy - zageszcza i wygladza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.01.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 ... a jak Twoim zdaniem wykonuje sie posadzki przemyslowe? miksokretem ???nie wypowiadaj sie w kwestiach, ktorych nie rozumiesz i nie wprowadzaj innych w blad....bez problemu mozna zatrzec na gladko beton z betoniarni, z tym ze jest to bardzo praco i czasochlonne a co za tzm idzie drozsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 25.01.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 IMO podkład betonowy wykonywać zacieraczką to przerost formy nad treścią. Chyba,że ze śwagrem przy symbolicznej Tatrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.01.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 bursztynka Widziałem takie chudziaki na budowach, że miejscami różnica w poziomie dochodziła do 6-8cm.Nie twierdzę, że tak być powinno, ale nikt tego nie równał na siłę. Czy ta izolacja na chudziaku o której piszecie jest standardem? Na kilkadziesiąt domków jakie widziałem tylko w dwóch była izolacja pod styropianem.W jednym domku właściciel obawiał się podciągania wilgoci, w drugim hydraulik wymusił taką izolacje "bo on zawsze tak robi" i zrobił po swojemu. W pozostałych kilkudziesięciu przypadkach było tak:- Pierwszy styropian, który był docinany lub łamany, w nim były chowane instalacje wod-kan-CO i elektryczne- Dziury w tej warstwie były wyrównane lub nie były wyrównane (mokry piasek lub jakaś zasypka)- Drugi styropian- Na to folia budowlana lub ekran do ogrzewania podłogowego- Na folii rozkładane ogrzewanie podłogowe mocowane spinkami do drugiego styropianu- Na to wylewka.Wszyscy mieszkają od lat paru ładnych, ogrzewania podłogowe śmigają, posadzki nie pękają, nikt nie narzeka. Do tej pory wydawało mi się, że jedyne co można spieprzyć na budowie i co odbija się kosztowną czkawką dopiero za kilka lat to zagęszczenie gruntu, zła kanalizacja i mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) ... a jak Twoim zdaniem wykonuje sie posadzki przemyslowe? miksokretem ??? nie wypowiadaj sie w kwestiach, ktorych nie rozumiesz i nie wprowadzaj innych w blad.... bez problemu mozna zatrzec na gladko beton z betoniarni, z tym ze jest to bardzo praco i czasochlonne a co za tzm idzie drozsze... wlasnie sek w tym ze rozumiem, a samemu to sobie nie wiem co mozna zacieraczka na betonie o plastycznej konsystencji narobic ale zapewne krzywdy tylko i nie mieszaj w to przemyslowych posadzek gdy rozmawiamy o chudziaku chociazby z racji zastosowania innych zacieraczek, betonow ze o wymaganiach im stawianych nie wspomne Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 bursztynka Widziałem takie chudziaki na budowach, że miejscami różnica w poziomie dochodziła do 6-8cm. Nie twierdzę, że tak być powinno, ale nikt tego nie równał na siłę. Czy ta izolacja na chudziaku o której piszecie jest standardem? Na kilkadziesiąt domków jakie widziałem tylko w dwóch była izolacja pod styropianem. W jednym domku właściciel obawiał się podciągania wilgoci, w drugim hydraulik wymusił taką izolacje "bo on zawsze tak robi" i zrobił po swojemu. W pozostałych kilkudziesięciu przypadkach było tak: - Pierwszy styropian, który był docinany lub łamany, w nim były chowane instalacje wod-kan-CO i elektryczne - Dziury w tej warstwie były wyrównane lub nie były wyrównane (mokry piasek lub jakaś zasypka) - Drugi styropian - Na to folia budowlana lub ekran do ogrzewania podłogowego - Na folii rozkładane ogrzewanie podłogowe mocowane spinkami do drugiego styropianu - Na to wylewka. Wszyscy mieszkają od lat paru ładnych, ogrzewania podłogowe śmigają, posadzki nie pękają, nikt nie narzeka. Do tej pory wydawało mi się, że jedyne co można spieprzyć na budowie i co odbija się kosztowną czkawką dopiero za kilka lat to zagęszczenie gruntu, zła kanalizacja i mostki termiczne. jesli deweloper tak wykonywal robote to zrob wszystkim przysluge i podaj jego nazwe, obszar dzialania i konkretne adresy inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.01.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 to niezbyt dobry pomysl gdy beton o konsystencji plastycznej - wystarczy deska i paca gdy beton polsuchy (nie polecam na chudziaka) pomysl ok:) półsuchy beton na pewno nie będzie, świeżo wylanego chudziaka nie będę zacierał zacieraczką, myślę raczej jak lekko zwiąże. Zacieraczkę posiadam i powiem szczerze że takiego betonu jeszcze nie zacierałem. Na pewno spróbuje. Powiem Ci że deską wyrównać chudziak to trochę prymitywne, wolę łatą z okiem:) Zacieraczką chciałbym uzyskać fajną gładką powierzchnie, którą łatwo wyczyścić np. z tynku który spadnie. Powiem Ci, że zajmuję się tynkami tradycyjnymi i zawsze coś spadnie. A jak spadnie na chudziak który jest rozprowadzony grabiami lub łopatą to super się to zbiera/czyści. A ja dla własnego doświadczenia chcę to zatrzeć zacieraczką. Jak się uda to napisze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.01.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) wlasnie sek w tym ze rozumiem, a samemu to sobie nie wiem co mozna zacieraczka na betonie o plastycznej konsystencji narobic ale zapewne krzywdy tylko i nie mieszaj w to przemyslowych posadzek gdy rozmawiamy o chudziaku chociazby z racji zastosowania innych zacieraczek, betonow ze o wymaganiach im stawianych nie wspomne ...widzę, że chyba na prawdę nie bardzo rozumiesz o czym mówisz.... nie widzę różnicy w technologii wykonania jeżeli chodzi o posadzkę przemysłową czy chudziak zatarty na gładko ... cały proces technologiczny przebiega dokładnie tak samo za wyjątkiem tego, że w chudziaka nie wciera się posypki utwardzającej.... Twoja teza brzmiała tak, że nie da się zatrzeć zacieraczką betonu o konsystencji plastycznej i jest to bzdura, chyba że zrozumiemy to dosłownie i władujemy się sprzętem w beton dopiero wylany z gruchy, ale to świadczyło by tylko o kompletnej nieznajomości tematu.... ...co do zacieraczek to zapewniam Cię, że są to dokładnie takie same urządzenia, z tym że napędzane silnikami spalinowymi i o większych średnicach niż używane do miksokreta... i nie wiem co oznacza to stwierdzenie, że samemu to sobie można??? a kto wylewa beton samemu??? (a tak na marginesie to jedna osoba jest w stanie zatrzeć takiego chudziaka na gładko)..... (aha...krzywdę można sobie zrobić nawet nie wychodząc z domu więc oczywiście przy zacieraniu betonu też jest to możliwe Edytowane 25 Stycznia 2011 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 półsuchy beton na pewno nie będzie, świeżo wylanego chudziaka nie będę zacierał zacieraczką, myślę raczej jak lekko zwiąże. Zacieraczkę posiadam i powiem szczerze że takiego betonu jeszcze nie zacierałem. Na pewno spróbuje. Powiem Ci że deską wyrównać chudziak to trochę prymitywne, wolę łatą z okiem:) Zacieraczką chciałbym uzyskać fajną gładką powierzchnie, którą łatwo wyczyścić np. z tynku który spadnie. Powiem Ci, że zajmuję się tynkami tradycyjnymi i zawsze coś spadnie. A jak spadnie na chudziak który jest rozprowadzony grabiami lub łopatą to super się to zbiera/czyści. A ja dla własnego doświadczenia chcę to zatrzeć zacieraczką. Jak się uda to napisze:) i to mi sie podoba:) kto nie probuje ten nic nie wie:) dobry pomysl jest z zacieraniem zwiazanego betonu tylko trzeba bedzie zawdziac paletki na obuwie:) chudziak jest wylany pomiedzy lawami i z reguly polecam wyrownanie go odpowiednio dluga deska + paca styropianowa, deska na lawy i jedziemy z rownaniem:) metoda prymitywna a efekt jest bardziej niz satysfakcjonujacy - cala powierzchnia wyrownana na raz, bez garbow:) uzycie laty z okiem uwazam za zbedne z racji tego ze malo ktora firma posiada dluzsze niz 3m ze o 5m nie wspomne(mam na mysli firmy male, a nie specjalistyczne w dziedzinie posadzek)przez co trzeba to robic etapami i powstaja garby, jednak bedziesz rownal chudziaka lata to sie przekonasz o czym pisze, a zacieraczka garby zeszlifujesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 jesli deweloper tak wykonywal robote to zrob wszystkim przysluge i podaj jego nazwe, obszar dzialania i konkretne adresy inwestycji Nie wiem kto wykonywał takie domki, nie wiem czy to co zrobili jest dobre, czy złe. Moja profesja to instalacje elektryczne, wchodzę do domków właśnie na takim etapie prac, czyli chudziak i gołe ściany. Opisałem to co widzę na budowach. Śmiem twierdzić że na każdej budowie robiła inna ekipa bo nie spotkałem tych samych twarzy przez kilka lat. Obszar działania to Górny Śląsk, ale co to ma do rzeczy jak wykonawcy zjeżdżają się z całej Polski..... Dla deweloperów nie robię, nie stać mnie na dokładanie do ich interesu. U deweloperów może być tylko gorzej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) ...widzę, że chyba na prawdę nie bardzo rozumiesz o czym mówisz.... nie widzę różnicy w technologii wykonania jeżeli chodzi o posadzkę przemysłową czy chudziak zatarty na gładko ... cały proces technologiczny przebiega dokładnie tak samo za wyjątkiem tego, że w chudziaka nie wciera się posypki utwardzającej.... nie pisalem o roznicach technologicznych wylania samej posadzki tylko o roznicach w zastosowanych betonach np i innych wymagan dla posadzek przemyslowych a chudziakach w domkach jednorodzinnych Twoja teza brzmiała tak, że nie da się zatrzeć zacieraczką betonu o konsystencji plastycznej i jest to bzdura, chyba że zrozumiemy to dosłownie i władujemy się sprzętem w beton dopiero wylany z gruchy, ale to świadczyło by tylko o kompletnej nieznajomości tematu.... dokladnie tak miala zabrzmiec w sposob doslowny, aby przestrzec michal mlody przed takowym pomyslem i to swiadczy raczej o znajomosci tematu - Ty mysl jak chcesz ...co do zacieraczek to zapewniam Cię, że są to dokładnie takie same urządzenia, z tym że napędzane silnikami spalinowymi i o większych średnicach niż używane do miksokreta... wow, dobrze sie dowiedziec:) na pewno kazdy w domu takowa posiada i na pewno ma ja kazda firma ktora buduje stany surowe:)do tego maja komplety talerzy o wszystkich dostepnych srednicach - moze to pomoze Ci zrozumiec sens wypowiedzi zapomniales jeszcze dodac o zacieraczkach podwojnych - takich kombajnikach z siodelkiem i wogule - nie jestem fachowcem od wylewek przemyslowych wiec nie znam dokladnej nazwy ale pasowalo by takowa posiadac w kolekcji - zwlaszcza jak sie wykonuje wylacznie wylewki przemyslowe i nie wiem co oznacza to stwierdzenie, że samemu to sobie można??? a kto wylewa beton samemu??? (a tak na marginesie to jedna osoba jest w stanie zatrzeć takiego chudziaka na gładko)..... (aha...krzywdę można sobie zrobić nawet nie wychodząc z domu więc oczywiście przy zacieraniu betonu też jest to możliwe akurat sporo osob wylewa chudziaka aby osczedzic systemem gospodarczym i michal mlody to mial na mysli jedna osoba jest w stanie zatrzec gdy posiada odpowiedni sprzet i doswiadczenie - a jak z tym bywa juz pisalem wez i daj 1 lepszej, nawet rozgarnietej osobie bez doswiadczenia zacieraczke do reki to sie przekonasz czym to grozi zadowalajaca odpowiedz? Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 i to mi sie podoba:) kto nie probuje ten nic nie wie:) dobry pomysl jest z zacieraniem zwiazanego betonu tylko trzeba bedzie zawdziac paletki na obuwie:) albo płyty styropianu na chudziaku:) Oczywiście tak sobie planuję, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu:) Czy będzie na to czas:) Powiem Ci, że dostaje białej gorączki jak widzę spiep..... chudy beton a gdzie reszta domu. Taka prosta czynność a................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 albo płyty styropianu na chudziaku:) Oczywiście tak sobie planuję, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu:) Czy będzie na to czas:) Powiem Ci, że dostaje białej gorączki jak widzę spiep..... chudy beton a gdzie reszta domu. Taka prosta czynność a................. przy Twym fachu to sie nie dziwie ze Cie trafia:) czynnosc prosta, ale jak widzisz niektorym sie deski do reki nawet wziac nie chce, o latach nawet nie wspominam i pacy... uwazaj na talerz w Twej zacieraczce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.01.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 A ja u siebie cały strop nad parterem wygładziłem deską na kołku. Deska miała wymiary 70-80 cm na 10-12 cm do niej pod kątem kołek i jazda. Strop o wymiarach 10,5x11,5 m . Panowie od posadzek nie narzekali. A co ciekawe na przekątnej różnica wynosiła 1 cm...Właśnie posadzkarze mi o tym powiedzieli. Także można i deską tylko trzeba trochę uwagi poświęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts