Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo AwaTransbet z okolic Radomia - kto doświadczył

jan_z_wolna

Recommended Posts

Witam !

Ja troche nie do tematu ale bardziej od szamba proponuje oczyszczalnie. Koszt na starcie troche wiekszy ale szybko sie zwraca.

zapraszam na http://www.intdom.eu lub na strone producenta http://www.haba.pl

Nie wszedzie mozna.

Plan zagospodarowania "nie pozwala". A walki sa dlugie zeby to obejsc i moze sie to w sadzie skonczyc. Ale orzeczenia NSA w tej sprawie nie pozostawiaja suchej nitki na ginach i powaitach ktore "nie pozwalaja".

Gorzej jak grunt mokry i oczyszczalni sie nie da zrobic.

marcin

Jak pisze jastrząb plan u mnie nie pozwala. Poza tym ja mam taką glinę, że nie byłoby jak rozprowadzić "oczyszczonej" wody. Trochę też nie wierzę, że coś takiego może skutecznie oczyścić ścieki, które przecież zawierają nie tylko ... (wiadomo co) a i kupę innej chemii z domu.

Jak pisze jastrząb plan u mnie nie pozwala. Poza tym ja mam taką glinę, że nie byłoby jak rozprowadzić "oczyszczonej" wody. Trochę też nie wierzę, że coś takiego może skutecznie oczyścić ścieki, które przecież zawierają nie tylko ... (wiadomo co) a i kupę innej chemii z domu.

Po pierwsze, sa wyroki NSA jak pisalem w takiej sytuacji.

Plan mowi kanaliza lub szmabo. Pozowlenie na budowe czlowiek dostal na szambo. Potem zglasza budowe POS'a. Oczywiscie mu to oprotestowuja. Ale na koncu sciezki Naczelny sad administracyjny mowi: POS jest lepszy od szamba. Jest pro-ekologiczny. Pelni ta samo funkcje co szambo, jest zgodny z innnymi przepisami, ergo, nie mozna go zabronic.

Po drugie. Gwarantuje Ci, ze z dobrego POS'a bilogicznego, czyli osadem czynny lub generalnie 2 stopniowym oczyszczaniem w tym tlenowym, wyjdzie woda 2klasy. W moim przypadku, gminna oczyszczalnia wypuszcza do lokalnej rzeczki oczyszczone scieki zdecydowanie mniej doczyszczone jak zrobilby to dobry POS biologiczny :-)

Scieki z POS;a bilogicznego mozna zrzucac do rowu melioracyjnego jesli sie ma na terenie posesji, mozna tez zrobic studnie chlonna. Nie musi byc rozsaczania.

marcin