Liwko 20.01.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Już kiedyś ten temat był poruszany, szczególnie tego się czepiają jako argument zwolennicy solarów. Glikol się starzeje, to fakt, jednak jest wielka różnica miedzy starzeniem się glikolu w układzie z solarami a PC. W kolektorach słonecznych występują bardzo duże różnice temperatur czynnika czego nie ma w DZ PC. Nawet jak ten proces starzenia będzie występował to będzie to trwało bardzo długo i praktycznie nigdy nie osiągnie wartości przy której będzie występowało niebezpieczeństwo jego zamarznięcia. Osobiście po 5-6 latach sam chcę sprawdzić jak zmienią się jego parametry. Podejrzewam że będzie to około kilku procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 20.01.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) No i właśnie dlatego myślę o pompie ciepła myślę, że jednak ma dużo więcej zalet a podłączenie gazu też kosztuje i komin i to wszystko o czym mówił Jastrząb. Edytowane 20 Stycznia 2011 przez Mona7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 No i właśnie dlatego myślę o pompie ciepła myślę, że jednak ma dużo więcej zalet a podłączenie gazu też kosztuje i komin i to wszystko o czym mówił Jastrząb. Mona7, przechwytujemy cię, i za chwile zostaniesz nudną posiadaczką PC. Przez jakiś rok będziesz jeszcze coś nam tutaj pisała a potem jak zwykle zamilkniesz. Takie jest nudne życie posiadaczy PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 21.01.2011 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Mo to wpadłam w sidła. Rozmawialiśmy z mężem i zdecydowaliśmy, że mimo, że gaz biegnie przez naszą działkę nie będziemy się podłączać. Bierzemy pompę ciepła i płytę indukcyjną do kuchni (choć nie wiem jak przeżyję rozstanie z moimi garnkami). Biorąc też pod uwagę fakt, że mój brat ma pompę ciepła jest jej wielkim zwolennikiem i poznałam ją w rzeczywistości myślę, że to najlepsze rozwiązanie A gazownikom to nie by będziemy płacić tylko oni nam za kożystanie z naszej ziemi Liwko nie martw się nie będę nudna. Teraz Was będę jeszcze bardziej męczyć jaką wybrać co zrobić co sprawdzić itd... a jak już będę miała to będę też tu wpadać i mam nadzieję, pisać jak mi z nią dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 i płytę indukcyjną do kuchni (choć nie wiem jak przeżyję rozstanie z moimi garnkami). Zapomnisz o nich bardzo szybciutko, zapewniam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 23.01.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Gaz będę miał w tym roku (chyba!). Koszt 450 zł., resztę funduje UE. Ogrzewanie mam do tej pory kominkowe plus rozprowadzenie powietrzne z małym wsparciem kaloryferów na grzałce 9KW oraz zapasowo 9KW w podłogówce . Bojler elektryczny Electrolux 150 l.I co dalej? Chodzi mi po głowie Hevalex'a pompa ciepła powietrze-woda dosyć tania!? : 3 tysiące z hakiem (dużym). Ale polska firma -serwis nasz. U mnie koszty nie wychodzą jednoznacznie, bo to co mam od 12 lat - jak teraz wycenić? Czy warto w to wchodzić? Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 23.01.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Powietrzna pompa ciepła pcwu3,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 24.01.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 A wiecie że w zeszłym roku Polska sprzedała Hiszpanii nadwyżkę swoich limitów? DrBud, ty przecież wiesz o tym. tak tylko to są stare limity za lata 2008-2012, a nie wiadomo jak będzie z nowymi, przypominam, że do 2020 mamy obniżyć emitowane gazy cieplarniane o 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 No no, nie przesadzajmy, jak już to 20%http://www.tvn24.pl/12692,1650956,,,rzad-poddal-sie-unii-przyjal-limity-co2,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.01.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 No ale prąd nie potanieje, co by się z limitami nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBUD 25.01.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 No no, nie przesadzajmy, jak już to 20% http://www.tvn24.pl/12692,1650956,,,rzad-poddal-sie-unii-przyjal-limity-co2,wiadomosc.html To jeszcze nie jest takie pewne:P http://wiadomosci.onet.pl/wiadomosci/ke-przekonuje-obnizyc-emisje-co2-o-30-proc-do-2020,1,3552544,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 w kwestii gaz vs prąd zachowałbym mimo wszystko ostrożność. Unia nałoży kary za emisję gazów i okaże się, że podwyżki uczynią wszystko co na prąd nieopłacalnym. Gaz nie wytwarza gazów? Czyli na mój chłopski rozum to teraz od państwa zależy czy postawi na nowoczesne rozwiązania typu energooszczędne budownictwo i transport, nowoczesne elektrownie, rekuperatory, PC itp. Jak na razie za prąd do grzania płacę połowę tego co za gaz. Jak będzie odwrotnie, przejdę na gaz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.01.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Gaz nie wytwarza gazów? Czyli na mój chłopski rozum to teraz od państwa zależy czy postawi na nowoczesne rozwiązania typu energooszczędne budownictwo i transport, nowoczesne elektrownie, rekuperatory, PC itp. Jak na razie za prąd do grzania płacę połowę tego co za gaz. Jak będzie odwrotnie, przejdę na gaz;) Trzeba by zaczac przekonyawc nas kochany rzad, ze Ci co zainwestowali w zmniejszenie emisji gazow (rekuperatory, PC, solary i insze), nie powinni w calosci ponosic kosztow tego CO2. Kolega w niemczech ma 2 liczniki pradu w domu. Osobny, z tansza taryfa jest tylko do pedzenia reku i pomy ciepla. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Kolega w niemczech ma 2 liczniki pradu w domu. Osobny, z tansza taryfa jest tylko do pedzenia reku i pomy ciepla. marcin A o tym to pierwsze słyszę. A czy ten drugi licznik może być dwutaryfowy czy jak tam to wygląda. Bo samą PC i reku to super, ale mi się nawet bez tego opłaca mieć dwie taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.01.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 A o tym to pierwsze słyszę. A czy ten drugi licznik może być dwutaryfowy czy jak tam to wygląda. Bo samą PC i reku to super, ale mi się nawet bez tego opłaca mieć dwie taryfy. Nie, oba liczniki sa jednotaryfowe. Acz nie znam szczegolow, kto sie do tego doklada i na jakiej zasadzie. Generlanie jak rozmoawialem z kilkoma kolagami w niemieckiej firmie, to oni nie slyszeli o dwu-taryfowym wynalazku przynajmniej dla nich jako odbiorcow indywidualnych. Ale moze byc tak, ze nie wiedza. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ciekawa sprawa. Warto gdzieś poszperać, tak oczywiście z czystej ciekawości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 http://nt.interia.pl/wiadomosci/news/hakerzy-ukradli-dwutlenek-wegla,1587892 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 25.01.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Gaz nie wytwarza gazów? Czyli na mój chłopski rozum to teraz od państwa zależy czy postawi na nowoczesne rozwiązania typu energooszczędne budownictwo i transport, nowoczesne elektrownie, rekuperatory, PC itp. Jak na razie za prąd do grzania płacę połowę tego co za gaz. Jak będzie odwrotnie, przejdę na gaz;) Gaz wytwarza CO2 w czasie spalania, ale jego spalanie w domowych kociołkach odbywa się poza systemem rozliczania emisji gazów cieplarnianych, zatem nie jest obciążone kosztami tzw. uprawnień do emisji. Trzeba by zaczac przekonyawc nas kochany rzad, ze Ci co zainwestowali w zmniejszenie emisji gazow (rekuperatory, PC, solary i insze), nie powinni w calosci ponosic kosztow tego CO2. Kolega w niemczech ma 2 liczniki pradu w domu. Osobny, z tansza taryfa jest tylko do pedzenia reku i pomy ciepla. Czyli jest osobna, preferencyjna taryfa dla takich urządzeń? U nas by się to nie sprawdziło chyba... Za to w słynnej książce W. Oszczaka o pompach ciepła (teraz w nowym wydaniu) mowa jest o zakładach energetycznych na zachodzie, które sprzedają tańszy prąd do pomp ciepła w zamian za prawo do okresowego jego wyłączenia na godzinę czy dwie w ciągu doby, do bilansowania szczytowego zapotrzebowania na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 26.01.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Za to w słynnej książce W. Oszczaka o pompach ciepła (teraz w nowym wydaniu) mowa jest o zakładach energetycznych na zachodzie, które sprzedają tańszy prąd do pomp ciepła w zamian za prawo do okresowego jego wyłączenia na godzinę czy dwie w ciągu doby, do bilansowania szczytowego zapotrzebowania na prąd. Warta grzechu jest ta książka ? Zastanawiam się, czy kupić ją do firmy. Może się przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 26.01.2011 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Wiele osób mi mówi, że jestem głupia, że tak chce Pompę Ciepła skoro mam gaz idący przez działkę więc już teraz zgłupiałam i nie wiem. Wydawało mi się, że choć na początku inwestycja droższa to na dłuższą metę bardziej opłacalna i lepiej wywalczyć kasę od gazowni za korzystanie z mojego gruntu. A tu każdy mówi ciesz się że masz gaz i korzystaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts