Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gazowe pompy ciepła

Mona7

Recommended Posts

Wiele osób mi mówi, że jestem głupia, że tak chce Pompę Ciepła skoro mam gaz idący przez działkę więc już teraz zgłupiałam i nie wiem. Wydawało mi się, że choć na początku inwestycja droższa to na dłuższą metę bardziej opłacalna i lepiej wywalczyć kasę od gazowni za korzystanie z mojego gruntu. A tu każdy mówi ciesz się że masz gaz i korzystaj

Tak, PC jest drozsza w instalacji, tansza zas od gazu w eksploatacji. Pyatnie ile drozsza w instalacji?

Jesli masz gaz na dzialce, to z duzym prawdopodobienstwem to co wydasz extra na pompe ciepla, wystarczy na 20 lat drozszego grzania gazem.

Oba rozwiazania sa tak samo bezobslugowe, lub poziom bezobslugowosci jest bardzo zblizony.

Zgaduje, ze dom nie zbudujesz za gotowke, tylko mniejszy lub wiekszy kredyt na to wezmiesz. Do kosztu pompy dolicz wiecz obsluge kredytu na roznice miedzy instalacja gazowa a PC.

U mnie, przy koszcie przylaczenia gazu 10.000PLN, uwzgledniajac obsluge kredytu na roznice miedzy instalacja PC i gazu, cala to nadwyzke na drozsza instalcje splace przez okolo 7 lat tanszego grzania. Mnie to przekonuje, po 7 latach bede mial tylko tansza eksploatacje.

Gdyby gaz byl za 3000PLN, to sprawa by wygladala duzo gorzej i pewnie bylo by to 15 lub wiecej lat.

Prawde mowisz, ze w dluzszej perspektywie PC jest tansza. Pytanie w jak dlugiej perspektywie w Twoim przypadku. Co jesli jest to 30 lat?

Ty liczysz, Ty decydujesz.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Warta grzechu jest ta książka ? Zastanawiam się, czy kupić ją do firmy. Może się przyda...

To zależy od tego, co na temat pomp ciepła wiesz. Dla mnie kilka lat temu była pierwszym tak przekrojowym źródłem informacji o pompach ciepła. W paru miejscach autor się myli (np. pisząc, że z całą pewnością na przestrzeni najbliższych lat prąd będzie drożeć wolniej, niż gaz czy węgiel), ale mimo to warto książkę przeczytać.

Na razie wiem tyle, przyłącze dokładnie liczą jak złoże wniosek ale około 3 tysięcy, koszty przesyłu W2 - 22 zł miesięcznie i 1.09 metr sześcienny gazu, W3 53 złote miesięczne i 1,80 metr sześcienny gazu. Dodatkowy komin tu ceny mówią przeróżne od 8 do 13 tysięcy. Do tego koszt instalacji gazowej w domu, kocioł, i bojler czy coś w czym wodę się grzeje :) Nie wiem niestety ile na dom 180 metrowy gazu na ogrzewanie idzie szczególnie, że lubię mieć ciepło. No i trzeba jeszcze odliczyć jeszcze wziąć pod uwagę, że jeśli się przyłącze do gazu to mogę zapomnieć o pieniądzach za używanie mojego gruntu przez gazownie, jeśli nie to z tego co czytałam powinni mi miesięcznie płacić za użyteczność przemysłową gruntu czy coś takiego. Taki ala czynsz za wynajem ziemi :)

Na razie wiem tyle, przyłącze dokładnie liczą jak złoże wniosek ale około 3 tysięcy, koszty przesyłu W2 - 22 zł miesięcznie i 1.09 metr sześcienny gazu, W3 53 złote miesięczne i 1,80 metr sześcienny gazu. Dodatkowy komin tu ceny mówią przeróżne od 8 do 13 tysięcy. Do tego koszt instalacji gazowej w domu, kocioł, i bojler czy coś w czym wodę się grzeje :) Nie wiem niestety ile na dom 180 metrowy gazu na ogrzewanie idzie szczególnie, że lubię mieć ciepło. No i trzeba jeszcze odliczyć jeszcze wziąć pod uwagę, że jeśli się przyłącze do gazu to mogę zapomnieć o pieniądzach za używanie mojego gruntu przez gazownie, jeśli nie to z tego co czytałam powinni mi miesięcznie płacić za użyteczność przemysłową gruntu czy coś takiego. Taki ala czynsz za wynajem ziemi :)

Moje szybkie i bardzo zgrubne wyliczenie:

Gaz, 3tys+10tys+2tys+5tys (przylacze, komin, instalacja, piec) = 20tys. Moze ciut mniej, wydaje mi sie ten komin przeplacony

PC Pompa z kolektroem - 40tys - zakladam, ze malo bedziesz tymi recami robic. Da sie duzo taniej (patrz Liwko), mozna tez drozej. Mnie PC 10KW z poziomym ksoztowala cos tak kolo 40.000.

Powiedzialbym ze roznica "inwestycyjna" to 20-25tys.

Lubisz cieplo, koszt grzania sezonu PC -2tys, koszt gazu 4tys, plus 1tys przesylowego. Ale 1tys, to jest koszt obslugi kredytu na dodatkowa kwote 20-25tys.

Czyli tak na oko, masz okolo 2tys rocznie oszczednosci na tym interesie co roku. Co Ci "splaci" te dodatkowe 20-25tys w 10-12 lat.

To jest moge zdanie,moje wyliczenia. Nie musza sie pokyrwac z prawda.

- Mozesz wybrac tanszy piec gazowy,

- albo drozsza PC,

- robic wszystko za gotowke bez kredytu.

- ocieplic znacznie lepiej lub gorzej dom (powyzsze na podstawie mojego domu ocieplonego 15/30cm).

- powzysze nie uwzglednia dywagacji, jak sie beda przez 10lat zmienialy ceny gazu i pradu, choc, tego nie wie na dobra sprawe nikt.

Jak juz pisalem:

Ty decydujesz. Dla mnie sprawa by byla jasna, bo abstrahujac od tego "kiedy sie to zwroci" rachunki na medium grzewcza (prad, gaz) i kredyt na urzadzenie grzewcze, kzdego miesiaca mnie kosztuje mniej z PC niz z gazem. Oczywiscie takie podejscie nie mialoby sensu, gdyby |mialo sie to zwrocic" za lat 50, bo tyle to pewnie ta PC nie przezyje. Ale jak widac, raczej okres zwrotu nie przekroczy planowanego czasu zywota owej PC, szacowanej na 20-25 lat).

marcin

Po pierwsze ten koszt komina możesz podzielić przez 2, a jeżeli zastosujesz przewód kominowy koncentryczny i wyjdziesz z nim poziomo przez ścianę, tak jak jest u mojego brata od 12 lat i u tysięcy innych użytkowników, kosztuje to tylko około 1000-1500 zł i komina tradycyjnego nie potrzebujesz w ogóle. Oczywiście kocioł z zamkniętą komorą spalania musi wtedy być, ale innego i tak bym nie kupował do nowoczesnego szczelnego domu.

Po drugie - jeżeli wychodzi, że zwrot inwestycji to około 10, a nawet 15 lat, chyba zdecydowałbym się na PC. Wydasz więcej na początek, ale w razie przejściowych kłopotów finansowych (czego nie życzę) które potrwają np. kilka lat, masz mniejsze rachunki za media. Poza tym nie trzeba tak oszczędzać na ogrzewaniu, nie stresować się aż tak bardzo, że gazomierz "pędzi" i trzymać w zimę wyższą temp. w domku.

Po trzecie masz niepowtarzalną okazję stać się kolejnym "bufonem", co się może pochwalić przez sąsiadami :) . To żart oczywiście.

Wracając do gazu - dobry kociołek to zero problemów eksploatacyjnych, tylko żeby wszystko chodziło wiele lat bez zarzutu przyda się coroczny serwis (ok. 150 zł). Awaryjność i koszty ewentualnych napraw kotła i PC - nie da się porównać. Statystycznie moim zdaniem podobnie. W PC nawet jak serce wysiądzie (kompresor), nie jest to porażający koszt, choć niemały.

Muszę pogrzebać po necie jak to jest. Gdzieś czytałam, że jeden facet miał na długości działki 40 metrów gazociąg i wywalczył 400 złotych. Nie wiem ile w tym prawdy, były właściciel mojej ziemi mógł też dostać jakieś odszkodowanie za to że idzie gazociąg ale tu też czytałam, że i tak mogę walczyć o kasę bo że on dostał na zgodę przeciągnięcia gazu to jedno a że teraz to mój teren i z niego korzystają to drugie. Tak czy siak nawet bez tej opłaty liczę liczę i jednak PC jest chyba lepsze. Wiem wydam więcej ale jak pisałam lubię ciepło i nie chcę się stresować, że zbankrutuje bo gaz leci i leci. Jastrzęb jesteś wielki z tymi wyliczeniami :) ja w życiu nie potrafię takich kwestii ogarnąć :)

Wiem wydam więcej
Jak pisalem, jesli to bedzie na kredyt to praktycznie nie zobaczysz tych pieniedzy ktore wydasz. Ale co miesaic bedziesz widziec mniejsze rachunki za, eksploatacje lacznie ze splata kredytu. Dla mnie PC moglaby i 100.000 kosztowac. Ale jesli ma mi to dac co miesiac jakies mierzalne oszcednosci wzgledem innego zrodla ciepla, to niech se kosztuje ile chce.

ale jak pisałam lubię ciepło i nie chcę się stresować, że zbankrutuje bo gaz leci i leci.

Zeby nie bylo. Prad tez bedzie lecial i to solidnie. PC na wode nie chodzi ;-)

Jastrzęb jesteś wielki z tymi wyliczeniami :) ja w życiu nie potrafię takich kwestii ogarnąć :)

Eh, przymierzasz sie do budowy domu. Jak nie nabierzesz wprawy w oganianiu takich rzeczy, to z torbami pojdzisz, ostrzegam ;-)

marcin

Zdaję sobie z tego sprawę że nie na wodę dlatego staram się sprawdzić ile wydam na prąd ile na gaz przy większym ogrzewaniu, znaczy co szybciej będzie na liczniku leciało i drożej wyjdzie :)

Co do wyliczeń to właśnie od was się uczę :)

zobacz jakie to liczenie jest łatwe, wystarczy w szare pola wpisać swoje dane, arkusz sam wyliczy, zapraszam do mojego arkusza, jakby jakieś problemy to coś poradzimy

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0