Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gazowe pompy ciepła

Mona7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

każdy dostawca energii może mieć inne warunki przyłączeniowe, do tego musi być dostosowana instalacja, od przyznanej "mocy umownej" są pobierane opłaty wg odpowiedniej taryfy, ale jak już wcześniej wspomniałem - w przyszłości zmiany na wyższą moc są kosztowne - dlatego warto umowę podpisać odpowiednią, dodam że dostawca dla poszczególnych "mocy umownych" ma swoje widełki taryfowe zależne zwykle od zabezpieczenia głównego, warto wtedy wystąpić o "moc umowną" z górnej wartości widełek taryfowych, wystarczy spytać o nie pracownika energetyki przy podpisaniu umowy.

• 5 years później...
Odkopuję temat z czeluści forumowych. Znalazłem 18kW gazową pompę ciepła, jedyne 35 tys zł netto ;) Jakiegoś bliźniaka można już grzać takim cudem, ale do jednorodzinnego trzeba jeszcze poczekać na mniejsze egzemplarze. :(

Absorpcyjna? wada to brak chłodzenia zaleta zawsze jest 12kw z palnika

Odkopuję temat z czeluści forumowych. Znalazłem 18kW gazową pompę ciepła, jedyne 35 tys zł netto ;) Jakiegoś bliźniaka można już grzać takim cudem, ale do jednorodzinnego trzeba jeszcze poczekać na mniejsze egzemplarze. :(

w sensie, że nie ma obecnie mniejszych, gazowych niż 18kW? pod bliźniak rzeczywiście jak by koszty podzielić.. ale za taką kasę to gruntową spokojnie kupisz

Absorpcyjna? wada to brak chłodzenia zaleta zawsze jest 12kw z palnika

Tak, absorpcyjna -->

Rzeczywiście się tym nie ochłodzi.

w sensie, że nie ma obecnie mniejszych, gazowych niż 18kW? pod bliźniak rzeczywiście jak by koszty podzielić.. ale za taką kasę to gruntową spokojnie kupisz

Nie znalazłem mniejszych. Wcześniej były tylko przemysłowe ponad 35kW już z agregatami prądowymi.

Z gruntową przy bliźniakach to różnie bywa, bo tam zazwyczaj na 1000m2 wchodzą dwa lokale, czyli ziemi zostaje 300m2 i tu ciężko upchać poziomy. Pionowe wymienniki z kolei są droższe. Myślę, że mimo wszystko wyszłoby drożej przy mocy sumarycznej 18kW czyli 9kW per połówka bliźniaka.

Tak, absorpcyjna -->

Rzeczywiście się tym nie ochłodzi.

Nie znalazłem mniejszych. Wcześniej były tylko przemysłowe ponad 35kW już z agregatami prądowymi.

Z gruntową przy bliźniakach to różnie bywa, bo tam zazwyczaj na 1000m2 wchodzą dwa lokale, czyli ziemi zostaje 300m2 i tu ciężko upchać poziomy. Pionowe wymienniki z kolei są droższe. Myślę, że mimo wszystko wyszłoby drożej przy mocy sumarycznej 18kW czyli 9kW per połówka bliźniaka.

Najmniejsze sprężarkowe gazówki z jakimi miałem styczność to 25 kW - AISIN.