Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałem dowiedzieć sie ile orientacyjnie mogą kosztować fundamenty w domu 9 m x 15 m bez piwnicy.

Dodatkowo - łacze pytanie: ile murarz moze wziaść za postawienie tego budynku (parterowy z poddaszem uzytkowym) - od kondygnacji?

https://forum.murator.pl/topic/152447-koszt-zrobienia-fundament%C3%B3w-w-kujawsko-pomorskim-fundament-ceny/

musisz trochę sprecyzować odnośnie tych fundamentów. Najlepiej wklej rzut fundamentów. Odnośnie robocizny to ciężko cokolwiek doradzić. Bo może wziąć 25 k pln ale może i 35 k pln. To juz zależy od ekipy. Jak Znana i polecana to w3eźmie więcej. jak robi to mniej wykwalifikowana ekipa będzie taniej, Chociaż wcale nie oznacza gorzej. Bo i w jednej i w drugiej pracują Ci sami/tacy sami ludzie. Tylko ta pierwsza ma bardziej kręconego właściciela czyli referencje itd itp. To jest przykład. Ale sami wiemy że bywaja partacze i za małe i za duże pieniądze. Wklej rzut fundamentów to Ci policzę tak mniej wiecej jakiego materiału ile i przybliżony koszt

Ok jeśli to ten projekt to fundamenty wyglądałyby pewnie tak jak na rysunku. Niestety nie ma ich w rzutach, albo słabo szukam.

http://img72.imageshack.us/img72/8913/awy.png

A więc :)

Około 44 mb fundamentów. na głębokości 1,2 m

Wykop około 300zł

385 kg Pręt 12 - 1000 zł

165 kg pręt 6 na strzemiona - 400 zł

Beton na fundamenty lane 1,2m x 0,6m - 44*1,2*0,6= 32 m3 * 250 = 8000 zł

Przeliczałem na ławy i bloczki i wychodzi bardzo podobnie

Styropian 10 cm - około 1000 zł

Styrbit około - 150 zł

Dysperbit około - 150 zł

Folia kubełkowa około 200 zł

Czyli w sumie wychodzi około 11 tys zł

Teraz musisz pomyśleć co będzie wygodniej zrobić. Bo zalać fundamenty w dole jest bardzo fajnie i szybko ale później jest gorzej wykonać izolację i trzeba by od zewnątrz odkopywać. A jak masz rozkopywać szerokie doły aby później można było zrobić dobrze izolację to nie ma sensu robić później dużych szalunków tylko wylać małe ławy i pomurować resztę z bloczka. Ale to moje zdanie.

no tego to nie powiem bo nie mam zielonego pojęcia. Przeważnie wszyscy umawiają się za całość stąd może być brak informacji np na forum odnośnie cen robocizny za poszczególne prace przy budowie domu.