tomek4 17.01.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witajcie,pytam tu, bo im więcej szukam tym mniej już jestem pewien. Do tego dochodzą artykuły sponsorowane i w ogóle robi się mętlik. Domek się buduje, wykonawca SSO kończy na papie z pełnym deskowaniem. Bezzwłocznie po nim wchodzi dekarz, nabija łaty i kładzie dachówkę ceramiczną. Tak miało być. Teraz z różnych źródeł dowiaduję się, że lepsza zamiast papy jest folia wysoko-paro-przepuszczalna (=membrana?) bo papa nie przepuszcza pary a folia tak. Idąc dalej,skoro membrana i dach pokryty będzie od razu, to po co pełne odeskowanie (choć deski i tak będą w większości z szalunku, więc koszty niewielkie) ? Czy to znaczy, że membranę przybija się bezpośrednio do krokwi ? Czy to zdaje egzamin ? Forumowicze, co proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 17.01.2011 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Dziękuję za wyjaśnienia. Czyli optymalnym rozwiązaniem w moim przypadku będzie pełne deskowanie i na wierzch dobra membrana. Na to bezpośrednio idą łaty ? Czyli podziurawiona membrana gwoździami jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 17.01.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 daj dechy na to dobrą papę termo podkładową (nie wierzchniego krycia) . pod kontry uszczelniacz . Zastanawiam się czemu z tej foli super ekstra wow nie robią dachów w cabrioletach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.01.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 bo trza by bylo polozyc na nie dachowke:p przeciez ona nie jest przeznaczona do wierzchniego krycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 19.01.2011 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku będzie zastosowanie, deski dobra papa + uszczelniacz pod kontry(np Permo Seal firmy Klober) Bądz dobra membrana (np Permo extreme/delta max) A mógłbyś jeszcze podać kilka konkretnych "dobrych pap", nie mam pojęcia, które są dobre. Nurtuje mnie jeszcze ta paroprzepuszczalność papy, bo na logikę to przez warstwę bitumiczną będzie ciężko się parze wydostać ? Czy wcale nie ma takiej konieczności, a do wentylacji/osuszania służą specjalne otwory w podbitce i kalenicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 19.01.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (...) Teraz z różnych źródeł dowiaduję się, że lepsza zamiast papy jest folia wysoko-paro-przepuszczalna (=membrana?) bo papa nie przepuszcza pary a folia tak. Dlatego pod deskowaniem musisz zostawić szczelinę między wełną a deską, masz wtedy z głowy problem zakłóconej paroprzepuszczalności. Jak masz wątpliwości czy wykonawca zrobi to prawidłowo to faktycznie lepiej położyć membranę przeznaczoną na deski i wtedy nie musisz o to zadbać. Idąc dalej, skoro membrana i dach pokryty będzie od razu, to po co pełne odeskowanie (choć deski i tak będą w większości z szalunku, więc koszty niewielkie) ? Czy to znaczy, że membranę przybija się bezpośrednio do krokwi ? Czy to zdaje egzamin ? Zdaje, oczywiście pod warunkiem dobrej jakości membrany, znajdziesz na forum zadowolonych użytkowników. Chociaż sąsiad mając tak zrobiony dach od kilku lat ma przecieki i nie może się ich pozbyć, ale może to wina wykonawcy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 19.01.2011 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dzięki Dekar za post.Cóż po przeczytaniu kilku wątków w tym dziale (pierwszy z brzegu ) coraz mniejsze przekonanie mam do foli. Tymbardziej, że pod uwagę trzeba wziąć umiejętności ekipy, a tych zagwarantować nie mogę. Nie mam uprzedzeń do nowych rozwiązań, ale coś mi te artykuły o foliach podejrzanie stronnicze się wydają, hasła modne, trafiające, paroprzepuszczalność, oddychanie...A czy to nie jest tak ,jak ze ścianami, które mają izolować, a od "oddychania" jest wentylacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Folia na dekowaniu to murowany przeciek! Zdecydowanie papa podkładowa termozgrzewalna. Należy otworzyć kalenicę i zostawić szczelinę wlotową pomiędzy ścianą a deskami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 20.01.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Folia na dekowaniu to murowany przeciek! Zdecydowanie papa podkładowa termozgrzewalna. Należy otworzyć kalenicę i zostawić szczelinę wlotową pomiędzy ścianą a deskami. Pozdrawiam. Dzisiaj byłem w hurtowni materiałów budowlanych i mi wciskali membranę na deski, podobno jest taka specjalna na deski Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 21.01.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Kwestią problemową nie jest materiał a wykonawstwo. Przy folii łatwiej popełnić błąd nawet doświadczonej ekipie, papa pod tym względem sprawia mniej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi29 21.01.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Tez mialem ten problem :papa czy folia.Po dlugich namyslach wybralem pelne deskowanie (duza czesc desek z szalunkow) a na to papa podkladowa termozgrzewalna na welonie szklanym,choc uwazam ze lepsza i niestety drozsza jest papa podkladowa termo modyfikowana(SBS).Cechuje sie tolerancja na ujemne temperatury(nie sztywnieje na mrozie tak bardzo jak zwykla).Jakos sprawdzone metody do mnie bardziej trafiaja.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi29 21.01.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Oczywiscie zachowanie szczelin dylatacyjnych miedzy warstwami dachu(welna-deskowanie,papa-dachowka)oraz wentylacja kalenicy jak wspomnial wczesniej Andrzej jak najbardziej wymagane.Kurcze ale sie wymadrzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.01.2011 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Folia na dekowaniu to murowany przeciek! Dlaczego? Oczywiście znam Twoją ogólną niechęć do membran, ale pytam teraz konkretnie o te przecieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 jak między krokwią a dechą zostawić przestrzeń wentylacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 23.01.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ważna sprawa jeżeli ktoś kładzie dechy na na dachu to powinien je wcześniej zaimpregnować próżniowowtedy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi29 24.01.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 No chociazby rozciagajac poprzecznie miedzy krokwiami sznurki,odmierzajac przy tym jednoczesnie wymagana szczeline.widzialem u kogos dodatkowo listewki dystansowe gruboscia odpowiadajace grubosci szczeliny,przybite miedzy dwiema krokwiami.rownolegle do nich i dodatkowo na to sznurek.rozwiazanie ciekawe zapobiegajace stykaniu sie welny z deskowaniem miedzy krokwiami.pozdrawiam.moze bedzie to widac na obrazku...http://img.extradom.pl/spolecznosc/foto/258059/render/foto/resize$600-600-1,text$rafik013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 24.01.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 mnie od dłuższego czasu nurtuje problem jak wpuścic powietrze w/w szczeline wentylacyjną... na krokiwach mam nabitke czyli deski nabite od góry na krokwie. Planuje styropianem dojechac aż do nabitki tylko jak zostawić tam wentylacje żeby nie właziły osy/ mrówki itp.? Nigdzie nie mogę znaleźć jakiejś listwy wentylacyjnej lub kratki własnie do tego przeznaczonej. Proszę o porade lub jakieś fotki czego można użyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 24.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 http://www.supro.pl/materialy/podbitka-dachowa/haczow/2062/listwa-wentylacyjna-z-siatka-szer.-30-mm/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 24.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 w porzo Aedifico.... ale jak pisałem nie mam podditki jak pod załaczonym linkiem.. tylko nabitke.... czyli listwa mocowana do dachu który ma kąt 37 stopni i pionową ścianą..zastanawiam się nad listwą wentylacyjną okapu: ta w środku.. tylko nie za ładne to...http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.supro.pl/upload/opt/a0047f8164c8a5050c5501b074bb3efc.jpg&imgrefurl=http://www.supro.pl/produkt/1183/listwa-wentylacyjna-okapu-(aluminium)/&usg=__-hMzJEhejGVM7-IEQB55nJSdVuE=&h=350&w=482&sz=34&hl=pl&start=14&sig2=49zQ93gggmJqU1c1rRamLA&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=AOEp7wZfLWsDOM:&tbnh=94&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dlistwa%2Bwentylacyjna%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1&ei=SeA9TcCeDYSi8QPF2IiZCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 24.01.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Przepraszam nie doczytałem, ale też właśnie są różnego rodzaju dedykowane wentylacje innego typu, pewnie jakiś ładniejsze się znajdą niż te z linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts