Ar2r 17.01.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Zapewne wielu przyszłych inwestorów zastanawia się jak taki dom wybudować.Jaki materiał,jakie ocieplenie,dach,wentylacja itd.Wiem , że dla każdego co innego może być ważne no ale może dojdziemy do jakiegoś kompromisu.Zacznę od siebie i od tego co wymyśliłem czytając to forum.Fundament powinien być trwały i solidny - wszak to podstawa tak więc wybuduję go z bloczków betonowych "posmaruję mazidłami" przeciw wilgoci i ocieplę 10 cm. styropianu aqua lub podobnym(tańszy od styrodurua lepszy od zwykłego) ale tylko z zewnątrz,wszak domu pasywnego budować nie chcę,Na ławę papa.Teraz czas na "chudziaka" tu standard czyli 10- 12 cm bezpośrednio na zagęszczony piach.Papa pod ściany,no i do góry.Ale z czego?Max na 18,8 cm szeroko.No chyba że projekt tego nie udżwignie to na 25.Dlaczego ceramika?Bo to tradycyjny materiał ,tańszy od poro i z lepszą (większą) akumulacją niż BK.W pierwszą warstwę perlit..To mam nadzieję ograniczy mostek na styku ściana -podłogaStrop lany z gruchy,moim zdaniem najlepszy a wcale nie najdroższy.Dach ,więzba tradycyjna,dachówka też .Względy estetyczne,pod dachówką membrana bo tak taniej i wygodniej a swoją rolę spełni.Aha ściany szczytowe zakończyć styro!!!!Tu też jest mostek.Kominy a raczej komin będzie systemowy ale z niższej , pólki.wykończenie klinkierem.Jeden etap już za mną.Okna i drzwi.Okna napewno dobre ale też bez przesady,pewnie 3 szyby .Chyba tyko wysunięte ze 2 cm poza obrys muru bo montaż w warstwie ocieplenia jeszcze drogi.Wokół okien taśma, tu już ceny "znormalniały".Drzwi też bez przesady chyba PCV.Na "chudziaka"papa termozgrzewalna,15 cm styro i posadzka.Tynk tradycyjny cementowo wapienny.Ocieplenie to wg. mnie 20 cm styro powinno załatwić sprawę a "w dach" 35 cm wełny.Ogrzewanie to podłogówka wodna po całości pędzona pewnie "śmieciuchem" poprzez bufor(do bufora grzałka)Wentylacja mechaniczna z tanim reku (LUNA jak wydoli)ale bez GWC koszt raczej niewspółmierny do zysków.No i to tyle,mój dom już stoi.A projekt wybrałbym ten http://www.extradom.pl/projekt-domu-kinga-wrf1361.aspxNarazie mam inny.Tak mnie jakoś naszło ,może ktoś się podzieli swoimi przemyśleniami kompleksowo a może razem coś pozmieniamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.01.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Po co wysuwać okno 2 cm poza obrys muru ? To tylko jeden z wielu elementów ( którego można się przyczepić) na temat których są całe wątki. Śmieciuch i optymalny ? jak się to ma do siebie ? Chyba, że masz stolarnię Opytmalny - użytkowo - bez progów, schodów, szerokie drzwi i mało obsługowy w przyszłości. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 17.01.2011 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.phpTo odnośnie wysunięcia okien.A ze śmieciuchem to faktycznie mam dostęp do bardzo taniego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts