leszczo 17.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam wszystkich i proszę o pomoc. Posiadam działkę budowlaną. I jestem współwłaścicielem działki (½ ) stanowiącą drogę dojazdową do mnie i do sąsiada.Podpisałem ze wszystkimi zakładami umowy na przyłącza energetyczne i gazowe.I tu pojawia się problem z przyłączem. Na działce (drodze dojazdowej) jest postawiony słup energetyczny i ja bym chciał z niego się podłączyć. Oczywiście sąsiad nie wyraża zgody na przekopanie się pod drogą do działki mojej. W akcie notarialnym nie mam zapisane że mogę przeprowadzić linie przez wspólną drogę. Z sąsiadem oczywiście nie idzie się dogadać próbowałem ja i zakład energetyczny i nic. Nie wyraża zgody na przekop drogi i koniec. Pytanie brzmi czy jest prost sposób na rozstrzygnięcie sądowe takiej sprawy. Dodam jeszcze że sąsiad jest pokłócony ze wszystkimi dookoła jego działki sąsiadami.Z góry dziękuje i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 17.01.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Proponuję działkę sprzedać i kupić w innym miejscu.Taki sąsiad to utrapienie. Jeszcze nie mieszkasz a już robi problemy.A co może zrobić, jak będziesz stawiał dom a potem zamieszkasz?Od takich ludzi lepiej trzymać się z daleka. Bo ich pomysłowość w utrudnianiu życia innym jest dość duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczo 17.01.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Za późno na sprzedaż dom już postawiłem. Zakład energetyczny miał mi podłączyć prąd do końca maj 2009 roku. Al oczywiście nie dotrzymał terminu a teraz przysłał pismo że rozwiązuje umowę ze mną bo nie może przekopać się przez drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.01.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 No to masz problem. Możesz w sądzie dochodzić swoich praw ale to może trwać latami.Można jeszcze zrobić odwiert pod drogą. Zorientuj się kto robi takie odwierty i porozmawiaj z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts