michal8282 17.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, czy montując okna w ścianie porotherm 25, gdzie będziestyropian (niebawem) już teraz powinny byćzamontowane w formie ciepłego montażu ? Czy tylko stosujesię ciepły montaż dla muru trójwartstwowego ?Czy dla ściany dwuwarstwowej z porotherm wystarczyklasyczny montaż na piance i kotwach bez taśmy rozprężnejfoli paroszczelnej i paroprzepuszczalnej itp ? Pozdrawiam Edytowane 17 Stycznia 2011 przez michal8282 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.01.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Choć pewnie zaraz na mnie nakrzyczą, to co nazywasz ciepłym montażem jest jedynym zalecanym przez wszystkie znane mi instrukcje (RAL, ITB, systemodawcy) sposobem montażu. Powszechnie stosowany montaż "kotwa/dybel+pianka) to zaledwie 1/3 montażu. Warto przy tym pamiętać, że sposobów poprawnej realizacji montażu warstwowego jest przynajmniej kilka. O tym jaki warto zastosować w przypadku Twojej budowy, jakich wymaga materiałów i rozwiązań szczegółowych można zdecydować jedynie po zapoznaniu się z projektem, obejrzeniu placu budowy, jakości robót murowych, przygotowania ościeży do montażu i kilku jeszcze drobiazgów, ale o tym przecież wie każdy sprzedawca okien w tym kraju:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 17.01.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 może powiem jak to było u mnie: okna Jezierskiego kupione w jednym z większych miast Polski, montowane w strefie ocieplenia na kotwach.Półtora miesiąca nerwów, w efekcie dom nie ocieplony przed zimą. Tylko dzięki Jareko wiedziałem jak to powinno w miarę wyglądać.Na dzień dzisiejszy bym się bardzo zastanawiał bo montaż wykonany pierwotnie przez montażystów był na pewno gorszy niż zwykły montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 17.01.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A u mnie wyszlo chyba ok (montaz w warstwie ocieplenia). Podczas mrozow okna nie przemarzly, w srodku temp. dodatnia przy kompletnym braku ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 17.01.2011 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Dzięki za pomoc, cały czas zastanawiam się jak mam zamontować okna w warstwie ocieplenia skoro ma na razie tylko ścianę porotherm 25 P+W, gdzie później będzie styropian 15cm, a teraz czas na okna, chce zainwestować w dobry produkt ciepły cichy nie koniecznie antywłamaniowy ale nie wiem w moim przypadku jak je zamontować Jaki rodzaj będzie w moim przypadku optymalny. Mogę zapłacić więcej za montaż, ale czy będę miał gwarancję, że się to rzeczywiście opłaci. A może zmienić kolejność najpierw styropian a później okna ? Edytowane 17 Stycznia 2011 przez michal8282 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 17.01.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 nawet w najmniejszym stopniu nie chcę powiedzieć że montaż w strefie ocieplenia jest zły. U mnie tak samo teraz ok, tak samo bez ogrzewania nic nie przemarzło i jest ok (styropian tylko dookoła okien), chciałem tylko zwrócić uwagę (w sumie jak ze wszystkim) że przy takim montażu trzeba dokładniej samemu poczytać co jak powinno być, bo jak dokładnie wykonane to ok ale jak chociasz mały szczegół skopany to kasa idzie w błoto. Wybierając ponownie wybrałbym tak samo ale dobrze że to już za mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 17.01.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) czyli mimo, że mam mury dwuwarstwowe mogę okna wyciągnąć na zewnątrz i wykonać montaż w warstwie ocieplenia. O ile mi wiadomo jest to najdroższe rozwiązanie sam montaż ponad 5000zł. Pytanie, czy to się opłaci ? Czy może jednak kotwy i pianka + węgierek ze styropianu tak aby nachodził na ramę okna ? Edytowane 17 Stycznia 2011 przez michal8282 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 17.01.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Przy styropianie 15 cm montaż w warstwie ocieplenia to przerost formy nad treścią, praktykuje się go przy dużo grubszej warstwie ocieplenia. W Twoim przypadku sensu ekonomicznego on nie ma, jeśli już to montować tradycyjnie wysuwając okna na zewnątrz poza lico muru o 2-3 cm na ile pozwoli listwa podparapetowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.01.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A może zmienić kolejność najpierw styropian a później okna ? Jeśli chcesz wynieść okna poza obrys muru konstrukcyjnego z użyciem najpopularniejszego systemu kotew SFS intec JB-D, z technicznego punktu widzenia oba warianty są możliwe. Moim zdaniem jednak, zdecydowanie łatwiej i lepiej przyjąć, że najpierw montaż okien, później zabawa z warstwami docieplenia i uszczelnianiem. Choć oczywiście całość trzeba mieć przemyślaną i rozwiązaną w detalach jeszcze przed przystąpieniem do mechanicznego łączenia okien z murem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 17.01.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Dzięki. No tak styropian będzie tylko 15cm ale cały szary grafitowy o podwyższonym współczynniku lambda. Nie wiem, czy jest sens dać jeszcze grubszą warstwę. Ale w takim wypadku faktycznie nie ma sensu chyba wysuwać znacznie okna w warstwę ocieplenia. Jak zamontuje na równo z murem (od zewnątrz) to, czy aby zapewnić lepszą szczelność oraz współczynnik termiczny wystarczy sama taśma, czy jednak warto zainwestować w specjalne taśmy folie itp. jeśli tak to jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.01.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 W FOLIE taśmy warto sie zabawić . DO CZASU , kiedy nikt nie przedstawi twardych dowodów jakie korzyści przynosi montaż w strefie ocieplenia i jeszcze uwzględni się koszt to mnie przekona .proponuje zadzwonić do sfsa izapytać się czy mają Konkretne obliczenia korzyści z takiego montażu-uśmiejecie się co Wam powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 17.01.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 dostałem od pewnej firmy ofertę która ma jakiś program rehau do obliczeń i twierdzą, że nie ma istotnej różnicy dla montażu w warstwie ocieplenia.Firm duża i znana z pod Poznania. A co sądzicie o profilach Deceuninck ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 17.01.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A co sądzicie o profilach Deceuninck ? Dobry wybór, zwłaszcza od kiedy przejęli Thyssena i poszerzyli ofertę o jego produkty (pod nazwą Inoutic). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 17.01.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Choć pewnie zaraz na mnie nakrzyczą, to co nazywasz ciepłym montażem jest jedynym zalecanym przez wszystkie znane mi instrukcje (RAL, ITB, systemodawcy) sposobem montażu. Nie mam zamiaru krzyczeć tylko zapytam; ten jedyny słuszny sposób to wg ITB jest dopiero od 2006 roku? A wcześniej? Nie neguję montażu I3 ale ciśnie mi się tu pewna analogia ;-) Wiesz co to jest Octenisept? (offtop mały robię) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.01.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Nie mam zamiaru krzyczeć tylko zapytam; ten jedyny słuszny sposób to wg ITB jest dopiero od 2006 roku? A wcześniej? Nie neguję montażu I3 ale ciśnie mi się tu pewna analogia ;-) Wiesz co to jest Octenisept? (offtop mały robię) Pozdrawiam Cóś do odkażania sądzę po "sept" A instrukcja RAL, która posłużyła ITB do stworzenia instrukcji jest nieco starsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.01.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 W FOLIE taśmy warto sie zabawić . DO CZASU , kiedy nikt nie przedstawi twardych dowodów jakie korzyści przynosi montaż w strefie ocieplenia i jeszcze uwzględni się koszt to mnie przekona . proponuje zadzwonić do sfsa izapytać się czy mają Konkretne obliczenia korzyści z takiego montażu-uśmiejecie się co Wam powiedzą Moim zdaniem żaden montaż nie przynosi korzyści, nie takie jest jego zadanie. A przebieg izoterm temperaturowych przez uklad ściana/dylatacja/okno jest policzalny. Przyjmuje się obecnie, że na wewnętrznej powierzchni ramy okna powinno uzyskiwać się wartość +13*. Czy w każdym wypadku wymaga to wyniesienia okna w warstwę docieplenia? Pewnie nie, ale który z inwestorów każe liczyć przebieg izoterm architektowi? Żaden, bo większość korzysta z gotowców adaptowanych do ich widzi mi się. Głupkowaty marketing sprawił, że jak ktoś ma napisane, że dom jest energooszczędny to tak sam z siebie zaczyna kombinować z miejscem posadowienia okien. Można i tak, tylko wtedy proszę nie pytać czy to dobre, czy złe. Albo coś robi się od A do Z zgodnie z zasadami albo tak po polsku kombinujemy, a jak nie wyjdzie to szukamy winnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 17.01.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Cóś do odkażania sądzę po "sept" A instrukcja RAL, która posłużyła ITB do stworzenia instrukcji jest nieco starsza I poprawnie dedukujesz. Od niedawna każdy świeżo upieczony rodzic w szpitalu dowiaduje się że to jedyny słuszny środek do dezynfekcji pępka u maluszka i posłusznie zakupuje. Od niedawna, wcześniej miliony polskich pępków dezynfekowano spirytusem (chyba z powodzeniem, jeśli obaj tu piszemy to jesteśmy żywymi dowodami) i była to jedyna słuszna metoda. Dlaczego już nie? Oficjalnie "najnowsze badania ble, ble.......". Nieoficjalnie nie warto pisać, ludziom wykonującym trudną i niewdzięczną choć popłatną pracę w działach handlowych firm farmaceutycznych też się jakiś szacunek należy. Przepraszam za offtop ale jakoś mi się ta analogia nasunęła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 18.01.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam, czy montując okna w ścianie porotherm 25, gdzie będzie styropian (niebawem) już teraz powinny być zamontowane w formie ciepłego montażu ? Czy tylko stosuje się ciepły montaż dla muru trójwartstwowego ? Czy dla ściany dwuwarstwowej z porotherm wystarczy klasyczny montaż na piance i kotwach bez taśmy rozprężnej foli paroszczelnej i paroprzepuszczalnej itp ? Pozdrawiam Na ostatnich targach Budma pokazowano prawidłowy sposób montażu okien energooszczednych w ścianie dwuwarstwowej. Załączam zdjęcie. Przebieg montażu warstwowego zobaczysz na filmie Soudala. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 18.01.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 rewelacja, wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.01.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 punktem wyjścia do rozmowy powinien być wynik badań ile kilowatów zaoszczędzamy dzięki wysunięciu ramy za obrys muru.tylko wtedy można coś sensownego powiedzieć.zwracam uwagę , że stosowanie konsol to nie jedyny sposób na zmniejszenie strat w tym miejscu muru.temat warto drążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts