Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy ruszt pod płyty G-K

elcolonello

Recommended Posts

Witam serdecznie i zwracam się z pytaniem dotyczącym montażu stelaża pod G-K.

Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak:

- ściana zewnętrzna

- folia wiatroizolacyjna

- słupy drewniane o wymiarach 15x15 cm w rozstawie od ok. 62 do ok. 68 cm

- pomiędzy słupami wełna gr. 15 cm

Planuję dodatkowo docieplić ściany zewnętrzne wełną 5 cm kładzioną poziomo czyli w poprzek poprzedniej warstwy.

Niestety w związku z tym, że na dzień dzisiejszy na parterze nie mam wylewek nie chcę kotwić dolnej listwy rusztowania do fundamentu aby nie przerwać izolacji poziomej, a na piętrze mam nie zaimpregnowany jeszcze drewniany strop- sufit wobec czego nie chcę monowac czegokolwiek przed położeniem folii paroizolacyjnej co bedę móhł zrobić na wiosnę po zaimpregnowaniu stropu.

Plan wymyśłiłęm taki:

Na słupy pionowe montuję wieszaki do stelaża- takie na jakich montuje sie stelaż na poddaszach, a na wieszaki pozomo co 55 cm profile CD 60.

Do poziomych profili planuję zamontować pionowo profile typu kapeluszowego co ok. 60 cm lub gęsciej.

Powstaje pytanie- czy taka konstrukcja jest w stanie utrzymać ścianę o długości 10 m z płyty G-K 12,5 mm?

Jeżeli nie to czy istnieje jakiś inny sensowny sposób montażu takiej ściany bez kotwiena jej w podłodze?

• 3 weeks później...

witam!

Słupy drewniane są dość gęsto ustawione. Moim zdaniem proponowana konstrukcja swobodnie wytrzyma ciężar własny i płyt. Podstawą wytrzymałości, skuteczności i co za tym idzie popularności stelaży do płyt G-K jest rozkład siły w konstrukcji. Czysta fizyka, lub ściślej mechanika. Jeśli odpowiednio rozłożymy ciężar na konstrukcji nie będzie najmniejszego problemu. Ważne są tylko jej zwięzłość i równomierność rozkładu i sukces gwarantowany. Nie należy przy tym szczędzić wkrętów, które przenoszą sztywno siłę z profilu na profil. Dla spokoju można przecież po wylaniu wylewki usztywnić profil dolny klinem. Powodzenia!