Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka POŚ z drenażem

JurekM

Recommended Posts

Witajcie!

Pomóżcie, bo już szmergla dostaję.

Potrzebuję zamówić i zamontować Przydomową Oczyszczalnię Ścieków i tak się naczytałem, że już całkowicie nie wiem w którą stronę pójść.

Mam dobrze chłonną ziemię na drenaż.

Czy ktoś coś zaproponuje, co sam użytkuje ?

Dziękuję za pomysły.

Popatrzyłem na stronę i poczytałem o tych POŚ. Wygląda to nieźle. Widzę, że jednak jeśli będzie to POŚ tej firmy to pewnie trzeba będzie się zdecydować na Biologiczną. Trochę droższa, ale z pewnością lepsza i pewnie będzie można powalczyć o cenę.

Dziękuję za odzew

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
http://www.ekodren.pl polecma ta oczyszczalnie znajomi ja uzytkują i bardzo sobie chwala

Witam

Proszę o więcej szczegółów dotyczących POS firmy EKODREN.

Nie należy to to do najtańszych rozwiązać i niestety ma w sobie coś z opowieści sandałowego drzewa :)

Chciałbym zakopać to to na działce rekreacyjnej.

Proszę o jak najwiecej opini i komentarz

Z oczyszczalniami drenażowymi jest trochę inaczej niż z biologicznymi. Tutaj zdecydowanie więcej zależy od wykonawcy, a nie od producenta (no i oczywiście od warunków na działce).

Dlatego raczej rozejrzyj się za sprawdzoną firmą instalacyjną w pobliżu twojego domku. Posłuchaj, co oni proponują, i sprawdź, czy producent ma certyfikat CE 12566-1 na osadnik gnilny.

to tyle na początek.

Z oczyszczalniami drenażowymi jest trochę inaczej niż z biologicznymi. Tutaj zdecydowanie więcej zależy od wykonawcy, a nie od producenta (no i oczywiście od warunków na działce).

Dlatego raczej rozejrzyj się za sprawdzoną firmą instalacyjną w pobliżu twojego domku. Posłuchaj, co oni proponują, i sprawdź, czy producent ma certyfikat CE 12566-1 na osadnik gnilny.

to tyle na początek.

Dokładnie tak jest, w oczyszczalni drenażowej proces oczyszczania przebiega i w osadniku i w drenach, natomiast w biologicznej cały proces odbywa się w oczyszczalni a produktem finalnym ma być woda 2 klasy czystości (przynajmniej wszyscy producenci tak gwarantują)

Ponieważ dla oczyszczalni drenażowej potrzebne są większe wymagania wodnogruntowe polecałbym monataż wyspecjalizowanej firmie montującej na danym terenie, z pewnością doradzą co wybrać.

Przy oczyszczalni biologicznej przepisy są te same (nie wiedzieć czemu) ale tu spokojnie można wybierać jakąkolwiek sugerując się po trosze, ceną za oczyszczalnię, za montaż, ewentualne serwisowanie etc.

W razie co mam trochę informacji na temat oczyszczalni więc służę pomocą :D, w miarę możliwości oczywiście

produktem finalnym ma być woda 2 klasy czystości (przynajmniej wszyscy producenci tak gwarantują)

Tak gwoli ścisłości - to niezupełnie. Nie woda 2 klasy czystości, ale ścieki oczyszczone do parametrów określonych w znanym rozporządzeniu MOŚ.

Jakoś tak się dziwnie składa, że firmy, które deklarują "2 klasę czystości" niechętnie podają konkretne parametry jakościowe ścieków oczyszczonych. Uważam, że 2. klasa czystości to taki sam zamydlacz oczu, jak atest PZH na oczyszczalnię.

Przy oczyszczalni biologicznej przepisy są te same (nie wiedzieć czemu)

No właśnie! Czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego przy BOsiach obowiązuje odstęp 1,50 m od wód gruntowych?

Tak gwoli ścisłości - to niezupełnie. Nie woda 2 klasy czystości, ale ścieki oczyszczone do parametrów określonych w znanym rozporządzeniu MOŚ.

Jakoś tak się dziwnie składa, że firmy, które deklarują "2 klasę czystości" niechętnie podają konkretne parametry jakościowe ścieków oczyszczonych. Uważam, że 2. klasa czystości to taki sam zamydlacz oczu, jak atest PZH na oczyszczalnię.

No właśnie! Czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego przy BOsiach obowiązuje odstęp 1,50 m od wód gruntowych?

Z tą 2 klasą czystości to taki skrót myślowy :D, ale tak masz rację to ścieki oczyszczone do tej klasy czyli nieszkodliwe dla środowiska :)