Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przykry zapach wody

kjac

Recommended Posts

Nie, każdy od innego producenta i każdy innej wielkości

Kilka mozliwosci.

1. W smierdzacym boilerze cos uroslo (w sensie bakterii). Moze temu sprzyjac niezbyt czeste go uzywanie i grzanie wody do stosunkowo niskiej temp. Wysoka temperatura (chocby opd czasu do czasu), tak zedu 70C, powinn wytluc zycie bakteryjne. A ze nic nie jest sterylne, to szybki przeplyw wody, czeste jej uzywanie wyplukuje namnozone bakterie. Jak masz mozliowsc przegrzej wode na maxa i potrzymaj. potem solidnie przeplucz ten boiler.

2. Jesli boiler zawiera anode magnezowa, to moze cos tam smierdziec. Wtedy pomaga wymiana anody ne tytanowa. Sprawdz jakas masz we wszystkich boilerach ochrone przeciwkorozyjna (czy wogole jest). Jesli sa to anody to jakie i i wjakim stanie. Anoda ktora sie zuzyla i jej nie ma problemu sprawiac nie bedzie.

marcin

W jednym bojlerze ( 80 l )cały czas jest gorąca woda, a i tak śmierdzi

W drugim bojlerze ( 200 l )jest raz w tygodniu podgrzewana pow. 70 st. , jest tu anoda magnezowa i słabe zużycie - śmierdzi

Trzeci bojler jest mały ( 10 l) , woda gorąca i nie śmierdzi

W jednym bojlerze ( 80 l )cały czas jest gorąca woda, a i tak śmierdzi

W drugim bojlerze ( 200 l )jest raz w tygodniu podgrzewana pow. 70 st. , jest tu anoda magnezowa i słabe zużycie - śmierdzi

Trzeci bojler jest mały ( 10 l) , woda gorąca i nie śmierdzi

Ten trzeci to praktycznie ogrzewacz przeplywowy ;-)

Mozesz zrobic jak ktos radzil, wrzucic jakas tabletke chlorowa do odkazania i zobaczyc.

Jak nie pomoze, to na probe wykrec ze zbiornika anode.

Jak wyciagniecie anody pomoze, to toto nie ma nic wspolnego z baktermiami.

marcin

Kolego masz najpewniej bakteryjki na 99%. Niestety to czasem się zdarza. Ja dużo na ten temat dowiedziałem się z http://www.technologia-wody.pl/forum/showthread.php?t=39

warto poczytać tam ludziska siedzą w temacie wody zawodowo i nie tylko , można się dużo dowiedzieć:) Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Kolego masz najpewniej bakteryjki na 99%. Niestety to czasem się zdarza. Ja dużo na ten temat dowiedziałem się z http://www.technologia-wody.pl/forum/showthread.php?t=39

warto poczytać tam ludziska siedzą w temacie wody zawodowo i nie tylko , można się dużo dowiedzieć:) Pozdrawiam i życzę powodzenia!

To co jest opisane w tym watlku, dotyczy zapachu spowodowanego rozwojem bakerii na zlozu filtracyjnym. Byly to bakterie zimnolubne. Takie, w 60-70 stopnaich boilera raczej nie przezyzja.

Co wiecej, z opisu wynika ze bakterie sa niemalze wrosniete w zloze, i komus sie udalo ich pozbyc dopiero trwieniem zloza kwasem.

W bojlerze zloza nie ma. Co najwyzej na sciankach sie bakterie moga namnazac, skad powinny byc intensywnie wyplukiwane.

No chyba ze bojler jest stary i zarosl kamieniem. Wtedy te bakterie sie na kamieniu pewnie tez bardzo dobrze maja. Wtedy ich usuniecie poprzez chlorowanie nie koniecznie sie musi udac.

Ale jak pisalem wczesniej, nie sa to takie same bakterie jak we wspominanym watku.

Ja bym zrobil kolejno:

- przechlorowal bojlery, a jak mozliwe cala instalcje w domu.

- a jak nie pomoze, ze swojego doswiadzcenia namawiam do pozbycia sie na chwile anody magnezowej z bojlera. Mialem dokladnie taki przypadek. GOraca woda w ogrzewaczu, podgrzewana do prawie 70C. 70C przez pare dni bakterie powinno wytluc. Nic takiego nie mialo miejsca. Jak smierdzialo to smierdzialo. Zamiana anody magnezowej na tytanowa, spowodowala ze problem zniknal i od ponad pol roku nie powrocil. Woda ma teraz w ogrzewaczu nie wiecej ni 55C i nic nie smierdzi. Zapach wiec byl u mnie najprawdopodobniej pochodzenia chemicznego nie bakteryjnego.

marcin

witam

u mnie ciepła woda też śmierdziała jajem,pytałam w sanepidzie kazali przyniesc próbkę wody do badania.Tego samego dnia przez przypadek zagotowała się nam woda w bojlerze,śmierdziało strasznie jak odkręcałam wodę w np. w kuchni. Mąż zadecydował wymiana wody i ponowne podgrzanie a nawet zagotowanie wody ,wymiana i zobaczymy co będzie. Na szczęście po dwu krotnym zagotowaniu i płukaniu wszystko było już okej

witam

u mnie ciepła woda też śmierdziała jajem,pytałam w sanepidzie kazali przyniesc próbkę wody do badania.Tego samego dnia przez przypadek zagotowała się nam woda w bojlerze,śmierdziało strasznie jak odkręcałam wodę w np. w kuchni. Mąż zadecydował wymiana wody i ponowne podgrzanie a nawet zagotowanie wody ,wymiana i zobaczymy co będzie. Na szczęście po dwu krotnym zagotowaniu i płukaniu wszystko było już okej

Dlatego napisalem: rrzechlorowac (da ten sam efekt co gotowanie), a jak nie pomoze to sprobowac z anoda, to to tez bywa zrodlem zapachu.

marcin