kjac 18.01.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mam w domu 3 bojlery na ciepłą wodę. W jednym woda jest dobra, a w dwóch pozostałych występuje przykry zapach wody. Badanie wody zimnej wypadło pozytywnie. Skąd ten zapach, czy może zależy to od zbiorników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.01.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mam w domu 3 bojlery na ciepłą wodę. W jednym woda jest dobra, a w dwóch pozostałych występuje przykry zapach wody. Badanie wody zimnej wypadło pozytywnie. Skąd ten zapach, czy może zależy to od zbiorników ? Czy sa takie same zbiorniki?? W sensie producenta, wyposazenia? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjac 18.01.2011 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Nie, każdy od innego producenta i każdy innej wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 18.01.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 jakie stare i z czego wykonane??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.01.2011 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Czy korzystasz ze wszystkich bojlerów?Czy z tych dwóch pozostałych sporadycznie?Jaką masz nastawioną temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.01.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Nie, każdy od innego producenta i każdy innej wielkości Kilka mozliwosci. 1. W smierdzacym boilerze cos uroslo (w sensie bakterii). Moze temu sprzyjac niezbyt czeste go uzywanie i grzanie wody do stosunkowo niskiej temp. Wysoka temperatura (chocby opd czasu do czasu), tak zedu 70C, powinn wytluc zycie bakteryjne. A ze nic nie jest sterylne, to szybki przeplyw wody, czeste jej uzywanie wyplukuje namnozone bakterie. Jak masz mozliowsc przegrzej wode na maxa i potrzymaj. potem solidnie przeplucz ten boiler. 2. Jesli boiler zawiera anode magnezowa, to moze cos tam smierdziec. Wtedy pomaga wymiana anody ne tytanowa. Sprawdz jakas masz we wszystkich boilerach ochrone przeciwkorozyjna (czy wogole jest). Jesli sa to anody to jakie i i wjakim stanie. Anoda ktora sie zuzyla i jej nie ma problemu sprawiac nie bedzie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 19.01.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 a kolor wody się nie zmienił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjac 23.01.2011 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 W jednym bojlerze ( 80 l )cały czas jest gorąca woda, a i tak śmierdziW drugim bojlerze ( 200 l )jest raz w tygodniu podgrzewana pow. 70 st. , jest tu anoda magnezowa i słabe zużycie - śmierdziTrzeci bojler jest mały ( 10 l) , woda gorąca i nie śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.01.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 nie wiem jak w polsce jest z dostępnością chloru, wpuść do tych zbiorników chlor na przykład w tabletkach przytrzymaj parę godzin i dobrze później wypłukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.01.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 W jednym bojlerze ( 80 l )cały czas jest gorąca woda, a i tak śmierdzi W drugim bojlerze ( 200 l )jest raz w tygodniu podgrzewana pow. 70 st. , jest tu anoda magnezowa i słabe zużycie - śmierdzi Trzeci bojler jest mały ( 10 l) , woda gorąca i nie śmierdzi Ten trzeci to praktycznie ogrzewacz przeplywowy Mozesz zrobic jak ktos radzil, wrzucic jakas tabletke chlorowa do odkazania i zobaczyc. Jak nie pomoze, to na probe wykrec ze zbiornika anode. Jak wyciagniecie anody pomoze, to toto nie ma nic wspolnego z baktermiami. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav-rav 28.01.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Kolego masz najpewniej bakteryjki na 99%. Niestety to czasem się zdarza. Ja dużo na ten temat dowiedziałem się z http://www.technologia-wody.pl/forum/showthread.php?t=39 warto poczytać tam ludziska siedzą w temacie wody zawodowo i nie tylko , można się dużo dowiedzieć Pozdrawiam i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.01.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Kolego masz najpewniej bakteryjki na 99%. Niestety to czasem się zdarza. Ja dużo na ten temat dowiedziałem się z http://www.technologia-wody.pl/forum/showthread.php?t=39 warto poczytać tam ludziska siedzą w temacie wody zawodowo i nie tylko , można się dużo dowiedzieć Pozdrawiam i życzę powodzenia! To co jest opisane w tym watlku, dotyczy zapachu spowodowanego rozwojem bakerii na zlozu filtracyjnym. Byly to bakterie zimnolubne. Takie, w 60-70 stopnaich boilera raczej nie przezyzja. Co wiecej, z opisu wynika ze bakterie sa niemalze wrosniete w zloze, i komus sie udalo ich pozbyc dopiero trwieniem zloza kwasem. W bojlerze zloza nie ma. Co najwyzej na sciankach sie bakterie moga namnazac, skad powinny byc intensywnie wyplukiwane. No chyba ze bojler jest stary i zarosl kamieniem. Wtedy te bakterie sie na kamieniu pewnie tez bardzo dobrze maja. Wtedy ich usuniecie poprzez chlorowanie nie koniecznie sie musi udac. Ale jak pisalem wczesniej, nie sa to takie same bakterie jak we wspominanym watku. Ja bym zrobil kolejno: - przechlorowal bojlery, a jak mozliwe cala instalcje w domu. - a jak nie pomoze, ze swojego doswiadzcenia namawiam do pozbycia sie na chwile anody magnezowej z bojlera. Mialem dokladnie taki przypadek. GOraca woda w ogrzewaczu, podgrzewana do prawie 70C. 70C przez pare dni bakterie powinno wytluc. Nic takiego nie mialo miejsca. Jak smierdzialo to smierdzialo. Zamiana anody magnezowej na tytanowa, spowodowala ze problem zniknal i od ponad pol roku nie powrocil. Woda ma teraz w ogrzewaczu nie wiecej ni 55C i nic nie smierdzi. Zapach wiec byl u mnie najprawdopodobniej pochodzenia chemicznego nie bakteryjnego. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimka27 28.01.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 witamu mnie ciepła woda też śmierdziała jajem,pytałam w sanepidzie kazali przyniesc próbkę wody do badania.Tego samego dnia przez przypadek zagotowała się nam woda w bojlerze,śmierdziało strasznie jak odkręcałam wodę w np. w kuchni. Mąż zadecydował wymiana wody i ponowne podgrzanie a nawet zagotowanie wody ,wymiana i zobaczymy co będzie. Na szczęście po dwu krotnym zagotowaniu i płukaniu wszystko było już okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 witam u mnie ciepła woda też śmierdziała jajem,pytałam w sanepidzie kazali przyniesc próbkę wody do badania.Tego samego dnia przez przypadek zagotowała się nam woda w bojlerze,śmierdziało strasznie jak odkręcałam wodę w np. w kuchni. Mąż zadecydował wymiana wody i ponowne podgrzanie a nawet zagotowanie wody ,wymiana i zobaczymy co będzie. Na szczęście po dwu krotnym zagotowaniu i płukaniu wszystko było już okej Dlatego napisalem: rrzechlorowac (da ten sam efekt co gotowanie), a jak nie pomoze to sprobowac z anoda, to to tez bywa zrodlem zapachu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts