Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynkowe komentarze

Recommended Posts

zobacz tu http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-koniczynce/m43c271f379b97

wychodzi na to, że ścian zew jest 114 mkw, u nas będzie więcej bo zamurowaliśmy okna i scianka jest podniesiona.

Dzięki. U nas też trochę więcej tak jak u Was.

Projekty podrożały. My chyba płaciliśmy około1700zł.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tez mam takie podejście, no ale nie każdy się na tym zna, potrafi, ma czas.

Sylwia, powiem Ci, że przylepianie styropianu to nie jest takie wcale proste, trzeba znać kilka zasad żeby to zrobić porządnie, dlatego my właśnie mimo że mój mąż to potrafi zrobić to bierzemy do pomocy fachowca.

Faktycznie ceny za robociznę są powalające, ja mam wstępnie wybranego Pana do łazienek, widziałam u znajomych jego robotę, wstępnie się umówiliśmy ale 45zł bierze za mkw.

Karola 3 lata temu mąż ocieplał z bratem u teściów ,w 2 tygodnie w 2 ocieplili ok 350 metrów z kleje w tamtym roku teściowa wzieła fachoców o tynku ,fachowcy stwierzili ,że jeszcze nigdy nie widzieli tak dobrze położonego styropianu jak się robi coś dla siebie to się stara .

Karola 3 lata temu mąż ocieplał z bratem u teściów ,w 2 tygodnie w 2 ocieplili ok 350 metrów z kleje w tamtym roku teściowa wzieła fachoców o tynku ,fachowcy stwierzili ,że jeszcze nigdy nie widzieli tak dobrze położonego styropianu jak się robi coś dla siebie to się stara .

wiem:) dlatego nie mam obaw że będzie źle zrobione:)

jejj nie mogę się doczekać wiosny, tyle materiałów przygotowanych, aby robić.

Ja tez mam takie podejście, no ale nie każdy się na tym zna, potrafi, ma czas.

Sylwia, powiem Ci, że przylepianie styropianu to nie jest takie wcale proste, trzeba znać kilka zasad żeby to zrobić porządnie, dlatego my właśnie mimo że mój mąż to potrafi zrobić to bierzemy do pomocy fachowca.

Faktycznie ceny za robociznę są powalające, ja mam wstępnie wybranego Pana do łazienek, widziałam u znajomych jego robotę, wstępnie się umówiliśmy ale 45zł bierze za mkw.

U nas też 35 o 50 zł za mkw ale zamontowanie kibelka ,wanny ,prysznica dodatkowo płatne .Sąsiad ma górną łazienkę jak nasza 24 metry niby 35 metr a zapłacił 1900 bo blat i montaż wyposażenia.

Edytowane przez Renatamama3

U nas nic nie mówił o doliczaniu więc nie wiem. Chciałabym się tylko zmieścić w 10 tys za materiał i robotę łazienki.

powinnaś się zmieścić wszystko zależy w jakiej cenie płytki ,wanna czy prysznic ,umywalki ,kibelek jak patrze ile kosztuje zestaw taki jak mi się pooba natrystkowy do prysznica to jestem przerażona 1600 .

umywalki mogą byc nawet za 170 zl/szt ale mis ie nie podobają ;/

co do prysznica murowanego- wstepnie jestesmy zdecydowani na normalny odplyw, bo liniowy to koszt ponad 1000 zl ;/

naczytalam i nasluchalam sie rowniez o hydroizolacji takiego brodzika kaflowego-dramat ;/

na razie zastanawiamy sie czy:

a. wpuscic w podloge brodzik gotowy (bezpiecznie ale to juz nie calkiem to)

b. kupic plyte taką jak do SPA hydroizolacyjną :

http://de.wedi.de/dcadmin/dc_media/downloads/de/FUNDO_PRIMO_1200x1200x40mm_AZ.pdf

wtedy nie przemoknie, i na to plytki

my mamy wycene na 55zł/m2 za elewacje (lacznie ze styro + parapety + tynk "baranek" ale bez malowania).

no i u nas -10 w dzień wiec przystopowaliśmy z tynkami. ale mamy już kuchnię i salon :)

I jak wrażenia z tynków. Ja pamiętam że bardzo mi się podobało w domku z tynkami, w końcu zrobiło się bardzo przyjemnie i nie widać pustaków:)

umywalki mogą byc nawet za 170 zl/szt ale mis ie nie podobają ;/

co do prysznica murowanego- wstepnie jestesmy zdecydowani na normalny odplyw, bo liniowy to koszt ponad 1000 zl ;/

naczytalam i nasluchalam sie rowniez o hydroizolacji takiego brodzika kaflowego-dramat ;/

na razie zastanawiamy sie czy:

a. wpuscic w podloge brodzik gotowy (bezpiecznie ale to juz nie calkiem to)

b. kupic plyte taką jak do SPA hydroizolacyjną :

http://de.wedi.de/dcadmin/dc_media/downloads/de/FUNDO_PRIMO_1200x1200x40mm_AZ.pdf

wtedy nie przemoknie, i na to plytki

Ja do dzieciaków kupiłam umywalki na allegro 2 za 160 zł wpuszczane w blat .

A odpływ liniowy na allegro kosztuje koło 500 zł zależy od wielkości .

A żeby dobrze odpływało trzeba pomyśleć o tym przed wylewkami ,zrobią odpowiedni spadek .

Cześć :)

Mam pytanie odnośnie do tych rur które odprowadzają deszczówkę z rynien. Na jakiej głębokości są one położone? Może któraś z Was ma zdjęcia jak to u było robione?

Renatko ty pisałaś że później tą wodę będziecie odprowadzać do zbiornika. To będzie jakiś specjalny zbiornik?

Dzięki

do tego trzeba doliczyc syfonuy i inne "zaworki" i zblizasz sie do 1000 (odplyw)

ja wiem ze wylewka musi byc ze spadeb. problem jest taki ze woda "drazy skale" czyli przy minimalnym "nie tak" stanie Ci np w fudze czy innym silikonie (ktory zagrzybieje). potem dostanie sie pod kafle a stamtąd znów-> "przezre" wszystko.

z tego co wiem sa szkła w płynie i inne folie, smarowidła itd. Tylko ze mój wójek zastosował chyba wszytsko co można a po 6 latach i tak my przemokło ;/ bo woda znajdzie szczelinę która nam do glowy nie przyjdzie. a jak zacznie sobie "latać" pod styropianem....

no i takie mam rozterki :D