Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynkowe komentarze

Recommended Posts

Też uważam, że to naciąganie... A poza tym, jeżeli będziesz chciała pomalować na ciemny kolor ściany i sufit, to biały akryl będzie na łączeniu:o?

A skoro on taki cwaniaczek to możesz zrobić tak: bierzesz łatę (możliwie najdłuższą) przygotowujesz plik banknotów, które miałaś zapłacić za tynki (najlepiej nówki z banku;)) i przykładasz łatę do ściany (dobrze żebyś wcześniej sprawdziła sama, gdzie największe nierówności;)) i przez największą szparę wciskasz plik banknotów;) ile przeleci, tyle możesz urwać na tynkach;)

Szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto tak by sprawdzał tynki, ale skoro gość chce Cię ewidentnie wy...ać to możesz mu zrobić taki numer;)

No wiec własnie, Pan twierdzi ze to akrylowanie to czesc malowania a nie tynkowania dlatego nie wliczone... moze zatem ma rację skoro ten akryl dobieramy do koloru sciani sufitu? czy cos zle zrozumialam?

HAHAHA ale się usmiałam :) pięknie :D

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam jeszcze takie pytanko: w projekcie pomiedzy pokojami na gorze nad salonem i kuchnią jest sciana. Nie jest ona w zadne sposob zakonczona przy "drzwiach". chodzi mi o to ze nei jest zrobiona w T, tak aby można było na tym "daszku" od T zamocować framugi. Dorabiałyście tą ścianę? czy są jakieś specjalne framugi?

Ma ktoś takie fotki? bylabym wdzieczna...

no dobra, sama sobie odpowiem :)

ten "daszek T" to węgarek. do węgarka mocuje się ościeznicę :)

jesli nie ma węgarka z jednej strony można wziąć ościeżnicę regulowaną i obciąć jej jedną "sciankę", czyli z kształtu U zrobić jej L.

natomiast jeśli węgarków nie ma z obu stron to można wstawić oscieżnicę stałą.

czyli taką która idzie wsrodku otworu drzwiowego i jest montowana na kołki ale nie ma "ramki" ozdobnej od frontu (czyli od korytarza np.)

i po co ludziom taka wiedza?? :D

Gość Angie83

rozmawiałam z mężem i własnie coś w tym stylu mi powiedział, ale nie używał w tłumaczeniu tych węgarków :) - wszystko zależy od ościeżnicy własnie, jaka wybierzemy :)

kształćmy się ;) uczymy się całe życie :p

to zalezy gdzie sie mieszka :)

No ja w Kraku zawsze mówli ,że drogi wsumie większość wołała za punkt 150 zł plus 200-300 zł za rozdzielacz .Nasz hydraulik za punkt wodny 90 zł za skrzynke z rozdzielaczem 100 zł za punkt c,o 100 zł a za skrzynkę 300 zł .Chyba po prostu miałam szczęście .

święta racja, a jeszcze do tego należy dołożyć zależy w którym roku się budujesz

. Pamiętacie jakie były ceny materiałów 3-4 lata temu jak był bum budowlany?

No tak ale ja c.w robiłam w listopadzie a c.o w styczniu więc ten sam rok .Jakby mnie nie wystawił do wiatru pierwszy hydraulik to bym buliła za to samo robocizna 6000 plus zarobił by na mnie na materiale jak usłyszał ,że mamy swój materiał to stwierdził ,że musi się zastanowić czy mu się opłaca u nas robić bo on na materiale zawsze sobie dorobi ,po tym tekście nie czekałam na jego decyzję tylko dzwoniłam do innych.Ani faktury na materiały bym nie miała ani bym sobie tego materiału nie odliczyła .No wtedy to pustaki cenę miały zaporową .Teraz tak szaleje stal .Pustaki teraz są tańsze o 50-70 gr niż rok temu jak ja kupowałam na moim domku ok 1500 zł .

z tego co juz sama odswaidczylam cena bardzo czesto idzie w parze z jakoscia pracy. jak w kazdej branzy zapewne :)

no i szkoda ze nie mozna powiedziec, ze zawsze, bo wybory bylyby latwiejsze :)

Dobrze ,że nie zawsze cena idzie w parze z jakośćią bo np. za kanalizację odinek ok 160 metrów miałam wyceny od 12 do 60 tys robił nam pan za 15 tys bo jakbym szła tym tokiem myślnia ,że to co drogie to dobre to przyłącza kosztowały by mnie z 80 tys woda i kanalizacja .