Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór wkładu oraz kominek jako wyczystka

numer11

Recommended Posts

To może jeszcze jedno podejście.

( Nie sugerujcie się odległościami itp - chodzi o sama ideę)

Staram się upchnąć tą wentylację przy kominku bo to po prostu będzie dla mnie wygodne ( nie będę musiał prowadzić przewodów gdzieś po ścianach czy sufitach)

W tym rozwiązaniu sprawność samego DGP kominkowego nie ucierpi ( a przynajmniej nie tak by to jakoś odczuć). Powietrze z wentylcji nie zmiesza się z tym w obudowie.

Druga zaleta to to że powietrze z zewnątrz zostanie wstępnie podgrzane w rurze-dzięki temu nie będzie wiało z wentylacji zimno gdy nie będzie palone w kominku. A w czasie palenia zostanie dodatkowo ogrzane przepływając w obudowie kanałami.

Może to ma szansę działać???

Ciekawe.Mysle ,że warto wykonać.

Marcin

to co widziałem na szkicu nie ma szans powodzenia ,musiałbyś zrobić wszystko w 100% szczelne, Żeby nie wyleciało po drodze.

Tak kombinują wszyscy krórzy chca uniknąć wysokiej ceny turbiny . Jak zrobisz , wpadnij tu chociaż i napisz ( że Eniu mial rację)

:)

Nieszczelności? Tutaj akurat bardzo się dziwię bo przy dostępności wszystkich akcesoriów (rury, złączki, opaski) nie wydaję mi się żeby to był w dzisiejszych czasach problem.

Gdzie takowe mogą się pojawić?

Poza tym wentylator nie będzie niewiadomo jak dmuchał.

Turbina kosztuje pewnie około 1000 zł. Nie jest to aż taką przeszkodą ale co by mi ona pomogła?

Przepraszam za dociekliwość ale jestem teoretykiem.