Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata - konstrukcja bez mieczy - czy to możliwe

Recommended Posts

Moim zdaniem bez problemu.

Cała konstrukcja drewniana? No to powodzenia. Jak sobie poradzisz ze statecznością wiaty?

Można zrobić słupki żelbetowe z solidną stopą fundamentową, można zrobić stalową ramę, można dowiązać się do budynku .... ale drewniana konstrukcja może być ewentualnie z quasi sztywnym połączeniem w węźle górnym słupa z wiązarem, co jest dość trudne do uzyskania jeśli nie niemożliwe. I tak powstałby bardzo rozbudowany węzeł nie gwarantujący skuteczności tego połączenia.

Konstrukcję drewniane mają to do siebie, że węzły są przegubowe.

Edytowane przez szybkaosa

Wiata - konstrukcja bez mieczy - czy to możliwe

a i owszem mozliwe jak sie rozejrzec po polskich budowach

a czy poprawne i dlugo stac bedzie - to juz nie bardzo

wlasnie jesli chodzi o ciezar to bez mieczy wytrzyma, ale miecze maja za zadania usztywnic konstrukcje aby sie nie kiwala i w koncu nie przewrocila

wniosek ze bez mieczy sie nie da ale nie ze wzgledu na ciezar tylko statecznosc

konstruktor tam zbyt wiele do liczenia nie ma

pozdrawiam

Edytowane przez face

Konstruktor to tak naprawdę połączenia na gwoździe lub płytki może sobie policzyć, natomiast każdy ci powie, że zwłaszcza przy takim pokryciu MUSISZ zastosować miecze.

Przedmówca dobrze stwierdził, że usztywnią one konstrukcję, natomiast moim zdaniem zbytnio cię one nie szarpną po kieszeni, kiedy już będziesz kupowała belki zawsze możesz te 3m dokupić. A zawsze zapobiegniesz przewaleniu się wiaty, pod grubą pokrywą śniegu, która może się nagromadzić na i tak już ciężkim dachu.

Na swoim rysunku nie masz mieczy ponieważ z 2 stron masz połączenie ze ścianami, co usztywnia ci konstrukcje. No i wydaje mi się ze nie jest wykonana z drewna :p

Spójrz jeszcze na to pod względem estetycznym. Takie dodatkowe miecze dostarczą twojej wiacie uroku.

Cała konstrukcja drewniana? No to powodzenia. Jak sobie poradzisz ze statecznością wiaty?

Można zrobić słupki żelbetowe z solidną stopą fundamentową, można zrobić stalową ramę, można dowiązać się do budynku .... ale drewniana konstrukcja może być ewentualnie z quasi sztywnym połączeniem w węźle górnym słupa z wiązarem, co jest dość trudne do uzyskania jeśli nie niemożliwe. I tak powstałby bardzo rozbudowany węzeł nie gwarantujący skuteczności tego połączenia.

Konstrukcję drewniane mają to do siebie, że węzły są przegubowe.

Pytanie brzmiało; czy się da? nikt nie wspominał, że cała konstrukcja ma być drewniana, tak czy siak sama "oso" odpowiedziałaś na pytanie: że się da, wieć nie rozumiem po co ten pryncypialny ton.

Na pierwszą myśl myślałem o słupkach stalowych (rurka kwadratowa, można obudować drewnem) zamocowanych w fundamentach (dla takiej wiaty wyjdą niewielkie stopy), dach konstrukcji drewnianej połączony przegubowo z słupkami.

wersja 2 - w przypadku istnienia dwóch ścian , w ścianach ukryte trzy słupki żelbetowe tzw. bastiony) zamocowane w fundamentach , pozostałe drewniane wahacze, wszystkie słupki połączone przegubowo z tarczą dachu.

Pytanie brzmiało; czy się da? nikt nie wspominał, że cała konstrukcja ma być drewniana, tak czy siak sama "oso" odpowiedziałaś na pytanie: że się da, wieć nie rozumiem po co ten pryncypialny ton.

szkabona napisała: "Mam kontakt z konstruktorami "stara myśl techniczna", którzy uważają, że bez mieczy i przy takim obciążeniu to nie realne.

Proszę o podpowiedź czy faktycznie nie jest to realne. "

A tu o czym niby mowa? Miecze występują w drewnianych konstrukcji. Zatem dotyczyło drewnianej konstrukcji. I mój, jak to ująłeś, pryncypialny ton był na miejscu.

Droga Oso; skoro pryncypialny ton podwyższa twoje libido to nic tylko zazdrościć.

Co do mieczy, to nie są one domeną tylko i wyłącznie konstrukcji drewnianych, ale również drewniano stalowych, drewniano-żelbetowych, stalowych itd., tylko że w innych przypadku nazywa się je zastrzałami, ponieważ miecz to nic innego jak zastrzał, a sama nazwa "miecz" jest nazwą zwyczajową.

PS.

Nie oczekuję dalszego rozwijania tematu na temat wyższości miecza nad zastrzałem, ponieważ nie to z założenia ma być przedmiotem dyskusji.

Co do konstrukcji samej wiaty, to w przypadku konieczności uzyskania większej rozpiętości np. 8m bez słupków pośrednich, przy użyciu tylko elementów drewnianych, można jeszcze zaproponować ramy drewniane z słupem dwu gałęziowym i ryglem kratowym, połączonym ze słupami na sztywno (tak da się to zrobić).

Droga Oso; skoro pryncypialny ton podwyższa twoje libido to nic tylko zazdrościć.

Co do mieczy, to nie są one domeną tylko i wyłącznie konstrukcji drewnianych, ale również drewniano stalowych, drewniano-żelbetowych, stalowych itd., tylko że w innych przypadku nazywa się je zastrzałami, ponieważ miecz to nic innego jak zastrzał, a sama nazwa "miecz" jest nazwą zwyczajową.

PS.

Nie oczekuję dalszego rozwijania tematu na temat wyższości miecza nad zastrzałem, ponieważ nie to z założenia ma być przedmiotem dyskusji.

Co do konstrukcji samej wiaty, to w przypadku konieczności uzyskania większej rozpiętości np. 8m bez słupków pośrednich, przy użyciu tylko elementów drewnianych, można jeszcze zaproponować ramy drewniane z słupem dwu gałęziowym i ryglem kratowym, połączonym ze słupami na sztywno (tak da się to zrobić).

Wystarczyło przeczytać co napisałem z należytą uwagą i nie kierować się emocjami to nie byłoby tu tak rozwiniętego filozofowania z Twojej strony. EOT.

Tak, przewiduję konstrukcję drewnianą. Słupki pośrednie też się pojawią. Nie mam także nic przeciwko dodatkowym elementom wzmacniającym konstrukcję. Ale niech nie będą to miecze, które kłócą się z moim pojęciem estetyki. Chętnie wkleiłabym rysunek tego jak wiata - mniej więcej - powinna wyglądać, ale nie wiem jak to się robi. Podpowiecie? Wtedy też uszczegłówię co mam na myśli.

Przypuszczam, że realizacja pomysłu jest możliwa. Skoro w Szwecji takie rozwiązania się sprawdzają, dlaczego w Polce miałaby nie?

Pewnie diabeł tkwi w technologii.

Udało mi się wkleić zzipowane printscreany.

Zerknijcie proszę.

Dodaję także opis:

W części, gdzie znajduje się otwarta przestrzeń chcę wykonać strop drewniany podparty z jednej strony (wschodniej) trzema słupami o rozstawie 2 m. Z drugiej strony (zachodniej) dwoma słupami o rozstawie 4 m. W części zabudowanej szopą chcę zrobić pełne deskowanie pod dachówką, tak aby wykorzystać przestrzeń pod belką szczytową.

ScreenShot129.zip

ScreenShot128.zip