Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperacja + kominek na jednym orurowaniu

face

Recommended Posts

Witam prosze Was o sugestie i ewentualne spostrzezenia co do polaczenia jak w temacie

wymiencie plusy i minusy takiego rozwiazania

dodam ze nie chodzi mi o oszczednosci tylko o prawidlowa wymiane powietrza (reku) a podczas palenia w kominku chce ogrzewac caly dom a nie tylko czesc otwarta domu - w kominku zapewne bedzie palone okazjonalnie (w zimie) najwiecej bede palil wrzesien-pazdziernik i marzec-maj

mam zamiar rozwiazac to w taki sposob:

czerpnia - rekuperator - wezownica z rur w komorze kominka - rozprowadzenie do pomieszczen

pojawiaja sie pytania dotyczace zbyt suchego powietrza

umiejscowania nawiewow - podloga czy sufit - choc to akurat bedzie wykonane tam gdzie sie bedzie dalo

Edytowane przez face

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam prosze Was o sugestie i ewentualne spostrzezenia co do polaczenia jak w temacie

wymiencie plusy i minusy takiego rozwiazania

dodam ze nie chodzi mi o oszczednosci tylko o prawidlowa wymiane powietrza (reku) a podczas palenia w kominku chce ogrzewac caly dom a nie tylko czesc otwarta domu - w kominku zapewne bedzie palone okazjonalnie (w zimie) najwiecej bede palil wrzesien-pazdziernik i marzec-maj

mam zamiar rozwiazac to w taki sposob:

czerpnia - rekuperator - wezownica z rur w komorze kominka - rozprowadzenie do pomieszczen

pojawiaja sie pytania dotyczace zbyt suchego powietrza

umiejscowania nawiewow - podloga czy sufit - choc to akurat bedzie wykonane tam gdzie sie bedzie dalo

U mnie jest to rozwiązane w ten sposób - powietrze ogrzewane nad kominkiem tylko częściowo (przez kratkę) wraca ogrzane do salonu. Jak temperatura przekroczy na czujniku założoną temperaturę (jest regulacja), włąca się dmuchawa, która dołącza to powietrze do powietrza wywiwanego z domu - trafia do rekuperatora, gdzie ogrzewa powietrze nawiewane, któe dzięki temu ogrzane trafia do domu. Osiągam zazwyczaj 20-30 stopni (tak by nie przesadzić) - w zależności od temperatury zewnętrznej i intensywności palenia w kominku. System wygodny, wysusza powietrze normalnie jak to rekuperator a unikam nawiewania kurzu do całego domu.

Kominek i rekuperacja wymaga zupełnie innych wielkości przepływu.

Np reku - 100-200 m^3/h

Kominek 500-1000 m^3/h

Tego pogodzić się nie da, bo albo

wyrzucone będzie ciepłe powietrze z domu jak u autora powyżej (zwiększa tylko wywiew, nawiew zostawia bez zmian - taki kosztowny sposób rozmrażania reku)

albo: odbędzie się to kosztem trwałość instalacji reku.

pytam dla mojego zalozenia:

czerpnia - reku - wezownica z rur w komorze nad kominkiem - pomieszczenia

powietrze juz po wymianie w rekuperatorze trafia do wezownicy z rur znajdujacej sie w komorze kominka - uklad reku jest zamkniety to jak wezownica przez bojler tylko na odwrot ma dzialac

prosze o opinie

Ale przecież nie całe powietrze z kominka trafia do reku.

Poza tym 100-200 m3 na reku to chyba mało (mój dom to 190 m2, kubatura ok. 700 m3).

Żadne rozwiązanie nie jest idealne, ale ja jestem zadowolony - przy okazji grzania kominkiem przyjemne ciepło w salonie oraz dogrzanie całego domu (traktuję to jako dodatkowe, wieczorno-weekendowe uzupełnienie podstawowego systemu grzewczego). System wykonywał mój przyjaciel - właściciel firmy wentylacyjno-klimatyzacyjnej, u siebie zamontował identyczne rozwiązanie. Dodatkowo można podłączyć klimatyzator do całego systemu (mi nie potrzeba - mam dobrze zaizolowany system - maksymalne temperaury w lecie w domu dochodziły przez ostatnie dwa lata do 24 stopni).

A co do założenia face - nie jestem fachowcem, ale czy nie wydłuży to (zwiększając opory) nadmiernie systemu nawiewnego? No i jaką temperaturę osiągnie powietrze nawiewane? Poza tym wygląda rozsądnie

Edytowane przez dsnake

A co do założenia face - nie jestem fachowcem, ale czy nie wydłuży to (zwiększając opory) nadmiernie systemu nawiewnego? No i jaką temperaturę osiągnie powietrze nawiewane? Poza tym wygląda rozsądnie

wydluzy system o jakies 4-5 mb ale dobierzemy reku z went o wiekszym sprezu co zalatwi sprawe

temp powietrza teoretycznie bedzie zalezec od mocy kominka (pasuje jakis z niewielka moca - ok 6 kW) no i dlugosci wezownicy w rozwinieciu

za krotka bedzie malo sprawna a zbyt dluga da zbyt cieple i suche powietrze - troszke zabawy i moze sie uda dobrac dl tylko bedzie zabawa aby ja zmiescic w komorze kominka

przy dobrze dobranej dl wezownicy teoretycznie powinienem miec powietrze o zakladanej temp 20-24* i niezbyt wysuszone

Witam.

Były na FM ze dwa pokrewne tematy - poszukaj to będziesz miał kilkadziesiąt (jak nie więcej) wypowiedzi.

Pozdrawiam.

dzieki:)

poszukam moze ktos chcial to rozwiazac badz rozwiazal jak ja:)

ale temat nadal uwzam za aktualny jakby ktos chcial sie podzielic wiedza:)

nic tam nie znalazlem specjalnie przydatnego...ale moze jak poczytam na spokojnie...

Edytowane przez face

wydluzy system o jakies 4-5 mb ale dobierzemy reku z went o wiekszym sprezu co zalatwi sprawe

temp powietrza teoretycznie bedzie zalezec od mocy kominka (pasuje jakis z niewielka moca - ok 6 kW) no i dlugosci wezownicy w rozwinieciu

za krotka bedzie malo sprawna a zbyt dluga da zbyt cieple i suche powietrze - troszke zabawy i moze sie uda dobrac dl tylko bedzie zabawa aby ja zmiescic w komorze kominka

przy dobrze dobranej dl wezownicy teoretycznie powinienem miec powietrze o zakladanej temp 20-24* i niezbyt wysuszone

Jak wiemy rekuperator wyciąga i nadmuchuje powietrze. Musi to się odbywać w sposób zrównoważony. Montowanie wyciągu rekuperatora w komorze kominka to moim zdaniem pomyłka. Wystarczy w miejscu nad kominkiem ( tam jest najcieplejsze powietrze) zainstalować wyciąg do rekuperatora. Jak zainstalujesz dobry rekuperator rozprowadzi ciepłe powietrze. Jak myślisz o rekuperatorze pamiętaj silniki 24V.

witam

u mnie jest tak że obie rury zasilająca w powietrze z reku i powrotna do reku (który znajduje się w piwnicy) jest poprowadzona w komorze kominka , jednakże są one odizolowane całkowicie od powietrza wełną....jedynie rura która zasila w powietrze z rekuperatora pomieszczenia zaraz nad kominkiem jest zrobiona wężownica aby powitrze z reku mogło sie trochę dogrzać w przypadku kiedy grzałbym kominkiem (plus jest właśnie taki iż to suche i zakurzone "kominkowe" powitrze nie jest mieszane z powitrzem zewnętrznym przechodzącym przez reku i przez filtry. Kominek to i tak dla mnie jest tylko dodatek i pewna ewentualność....z której mało korzystam...ale wolę nie nawiewać zakurzonego i suchego powietrza do sypialni....

natomiast rura idzi z poddasz prosto do piwnicy i jest całkowicie odizolowana w wystarczający sposób aby nie nagrzewała sie za bardzo.....wolałem nie ryzykowac aby coś mogło się wydarzyć i uszkodzić reku poprzez zbyt dużą temperaturę powitrza wywiewanego do garażu

witam i dziekuje:)

u mnie z racji braku piwnicy rekuperator bedzie na stryszku - dodatkowo go bede musial docieplic

jak wyglada u Ciebie eksploatacja?? jak system ten dziala?? mam na mysli rozprowadzenie powietrza i osiagane temp

na co powinienenm zwrocic uwage wykonujac takie polaczenie??

u mnie podgrzanie nastapi za rekuperatorem i to jakies 4m - to powietrze juz podgrzane w wezownicy trafi do pomieszczen i dopiero z tamtad po wymianie do reku spowrotem i zawsze cos ogrzeje pociagane z zewnatrz

Edytowane przez face

• 3 weeks później...
Pomysł umieszczenia kanału wywiewnego w obudowie kominka jako czegoś w rodzaju wężownicy i doprowadzenie tego dopiero do pomieszczeń wydaje mi się bardzo dobry. Jestem laikiem ale rzeczywiście można by uzyskać dodatkowe podgrzanie powietrza. Problem widzę tylko taki, że to kompletnie niesterowalne. Ja lubię mieć w sypialni chłodno jak śpię a co będzie jak sobie napalę w kominku w salonie i to powietrze mi nagrzeje sypialnie? I zastanawiam się też czy po ogrzaniu w kominku powietrze w tym kanale nie będzie za gorące? Jaka będzie temperatura na anemostatach?

• 3 weeks później...

dobra sugestia co do sterowalnosci i temp powietrza

sterowalnosc i temp powietrza beda zalezec od czynnikow takich jak: predkosc przeplywu powietrza w kanale, dlugosc (objetosc) wezownicy no i sam system palenia w kominku

dlugosc wezownicy bedzie obliczona tak aby uzyskac ok 25* na anemostatach - problem nasuwa sie dla ktorego biegu (obr wentylatora reku) takie zalozenie wykonac

sterowanie to poprzez sposob palenia - przykladowo rozpalam o godz 18 i pale do ok 20-21 i sprawdzam czy za cieplo czy za zimno - to juz metoda bedzie prob i bledow gdy instalacja powstanie - gdy nie pale kociol gazowy ogrzewa, gdy pale kociol gazowy milczy

nie chodzi tutaj o grzanie domu kominkiem tylko jesli juz pale w kominku to chce to cieplo rozprowadzic po domu stosunkowo rownomiernie - reku bedzie wiec dodatkowo je wykorzystac do rozprowadzenia powietrza gdy w kominku ogien

tez wole troche zimniej do snu:)

Edytowane przez face

dobra sugestia co do sterowalnosci i temp powietrza

sterowalnosc i temp powietrza beda zalezec od czynnikow takich jak: predkosc przeplywu powietrza w kanale, dlugosc (objetosc) wezownicy no i sam system palenia w kominku

dlugosc wezownicy bedzie obliczona tak aby uzyskac ok 25* na anemostatach - problem nasuwa sie dla ktorego biegu (obr wentylatora reku) takie zalozenie wykonac

sterowanie to poprzez sposob palenia - przykladowo rozpalam o godz 18 i pale do ok 20-21 i sprawdzam czy za cieplo czy za zimno - to juz metoda bedzie prob i bledow gdy instalacja powstanie - gdy nie pale kociol gazowy ogrzewa, gdy pale kociol gazowy milczy

nie chodzi tutaj o grzanie domu kominkiem tylko jesli juz pale w kominku to chce to cieplo rozprowadzic po domu stosunkowo rownomiernie - reku bedzie wiec dodatkowo je wykorzystac do rozprowadzenia powietrza gdy w kominku ogien

tez wole troche zimniej do snu:)

Face

nie mam dobrych wieści . Przynajmniej z mojej strony pomoc raczej nie nadejdzie :(.

Eksperymentowałem dawno temu z powietrzem jako medium w kominku i kiedy

okazało się że lepsze efekty daje zaprzęgnięcie do pracy zduństwa nowoczesnego

lub wody , dałem sobie luz. Główne przyczyny rezygnacji znasz : problemy ze

sterowaniem , zależność od rodzaju opalu , walka z kurzem i nadmiernym

wysuszaniem powietrza . Tak jak już Ci wcześniej napisałem ,wolałem skupić

się nad tym by nie tracić nadmiernie ciepła w kominie , na kumulowaniu

tegoż ciepła w odpowiednich "akumulatorach".

Twój pomysł ma oczywiście szanse powodzenia ,ale trzeba lubić dmuchanie

i wiatraczki . Ani to zdrowe ,ani przyjemne - zapach "gonionego" nadmiernie

podgrzanego powietrza to nic szczególnego . Z wysuszaniem to radzić

trzeba sobie przy wszystkich systemach . Najprostszy sposób to duży

pojemnik na wodę z nierdzewki w komorze kominka ,blisko wkładu.Woda

sie prawie wygotuje , ale skuteczność spora ....

pozdrawiam

wlasnie sek w tym ze nie zamierzam go ganiac nadmiernie szybko, praca reku ok 300m3/h

nie chce go rowniez zbytnio nagrzewac aby nie osuszyc - stad pomysl wezownicy a nie pompowanie powietrza do komory i z niej odsysanie - wiec i kwestie kurzu pozostaja marginalne

zostaje zbudowac i sie przekonac:)

wlasnie sek w tym ze nie zamierzam go ganiac nadmiernie szybko, praca reku ok 300m3/h

nie chce go rowniez zbytnio nagrzewac aby nie osuszyc - stad pomysl wezownicy a nie pompowanie powietrza do komory i z niej odsysanie - wiec i kwestie kurzu pozostaja marginalne

zostaje zbudowac i sie przekonac:)

To chyba dobry pomysł , przy założeniu ,że urządzenia wentylacyjne

będą i tak, więc inwestycja nie jakaś potworna...Rób foty , jak nic nie

wyjdzie ,najwyżej udasz że nic nie robiłeś :D