face 18.01.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Witam prosze Was o sugestie i ewentualne spostrzezenia co do polaczenia jak w temaciewymiencie plusy i minusy takiego rozwiazaniadodam ze nie chodzi mi o oszczednosci tylko o prawidlowa wymiane powietrza (reku) a podczas palenia w kominku chce ogrzewac caly dom a nie tylko czesc otwarta domu - w kominku zapewne bedzie palone okazjonalnie (w zimie) najwiecej bede palil wrzesien-pazdziernik i marzec-maj mam zamiar rozwiazac to w taki sposob:czerpnia - rekuperator - wezownica z rur w komorze kominka - rozprowadzenie do pomieszczen pojawiaja sie pytania dotyczace zbyt suchego powietrzaumiejscowania nawiewow - podloga czy sufit - choc to akurat bedzie wykonane tam gdzie sie bedzie dalo Edytowane 18 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsnake 19.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam prosze Was o sugestie i ewentualne spostrzezenia co do polaczenia jak w temacie wymiencie plusy i minusy takiego rozwiazania dodam ze nie chodzi mi o oszczednosci tylko o prawidlowa wymiane powietrza (reku) a podczas palenia w kominku chce ogrzewac caly dom a nie tylko czesc otwarta domu - w kominku zapewne bedzie palone okazjonalnie (w zimie) najwiecej bede palil wrzesien-pazdziernik i marzec-maj mam zamiar rozwiazac to w taki sposob: czerpnia - rekuperator - wezownica z rur w komorze kominka - rozprowadzenie do pomieszczen pojawiaja sie pytania dotyczace zbyt suchego powietrza umiejscowania nawiewow - podloga czy sufit - choc to akurat bedzie wykonane tam gdzie sie bedzie dalo U mnie jest to rozwiązane w ten sposób - powietrze ogrzewane nad kominkiem tylko częściowo (przez kratkę) wraca ogrzane do salonu. Jak temperatura przekroczy na czujniku założoną temperaturę (jest regulacja), włąca się dmuchawa, która dołącza to powietrze do powietrza wywiwanego z domu - trafia do rekuperatora, gdzie ogrzewa powietrze nawiewane, któe dzięki temu ogrzane trafia do domu. Osiągam zazwyczaj 20-30 stopni (tak by nie przesadzić) - w zależności od temperatury zewnętrznej i intensywności palenia w kominku. System wygodny, wysusza powietrze normalnie jak to rekuperator a unikam nawiewania kurzu do całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.01.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Kominek i rekuperacja wymaga zupełnie innych wielkości przepływu.Np reku - 100-200 m^3/hKominek 500-1000 m^3/hTego pogodzić się nie da, bo albo wyrzucone będzie ciepłe powietrze z domu jak u autora powyżej (zwiększa tylko wywiew, nawiew zostawia bez zmian - taki kosztowny sposób rozmrażania reku) albo: odbędzie się to kosztem trwałość instalacji reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 pytam dla mojego zalozenia: czerpnia - reku - wezownica z rur w komorze nad kominkiem - pomieszczenia powietrze juz po wymianie w rekuperatorze trafia do wezownicy z rur znajdujacej sie w komorze kominka - uklad reku jest zamkniety to jak wezownica przez bojler tylko na odwrot ma dzialac prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsnake 19.01.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Ale przecież nie całe powietrze z kominka trafia do reku.Poza tym 100-200 m3 na reku to chyba mało (mój dom to 190 m2, kubatura ok. 700 m3).Żadne rozwiązanie nie jest idealne, ale ja jestem zadowolony - przy okazji grzania kominkiem przyjemne ciepło w salonie oraz dogrzanie całego domu (traktuję to jako dodatkowe, wieczorno-weekendowe uzupełnienie podstawowego systemu grzewczego). System wykonywał mój przyjaciel - właściciel firmy wentylacyjno-klimatyzacyjnej, u siebie zamontował identyczne rozwiązanie. Dodatkowo można podłączyć klimatyzator do całego systemu (mi nie potrzeba - mam dobrze zaizolowany system - maksymalne temperaury w lecie w domu dochodziły przez ostatnie dwa lata do 24 stopni). A co do założenia face - nie jestem fachowcem, ale czy nie wydłuży to (zwiększając opory) nadmiernie systemu nawiewnego? No i jaką temperaturę osiągnie powietrze nawiewane? Poza tym wygląda rozsądnie Edytowane 19 Stycznia 2011 przez dsnake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A co do założenia face - nie jestem fachowcem, ale czy nie wydłuży to (zwiększając opory) nadmiernie systemu nawiewnego? No i jaką temperaturę osiągnie powietrze nawiewane? Poza tym wygląda rozsądnie wydluzy system o jakies 4-5 mb ale dobierzemy reku z went o wiekszym sprezu co zalatwi sprawe temp powietrza teoretycznie bedzie zalezec od mocy kominka (pasuje jakis z niewielka moca - ok 6 kW) no i dlugosci wezownicy w rozwinieciu za krotka bedzie malo sprawna a zbyt dluga da zbyt cieple i suche powietrze - troszke zabawy i moze sie uda dobrac dl tylko bedzie zabawa aby ja zmiescic w komorze kominka przy dobrze dobranej dl wezownicy teoretycznie powinienem miec powietrze o zakladanej temp 20-24* i niezbyt wysuszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 odbędzie się to kosztem trwałość instalacji reku. jakie zagrozenia masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam.Były na FM ze dwa pokrewne tematy - poszukaj to będziesz miał kilkadziesiąt (jak nie więcej) wypowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Witam. Były na FM ze dwa pokrewne tematy - poszukaj to będziesz miał kilkadziesiąt (jak nie więcej) wypowiedzi. Pozdrawiam. dzieki:) poszukam moze ktos chcial to rozwiazac badz rozwiazal jak ja:) ale temat nadal uwzam za aktualny jakby ktos chcial sie podzielic wiedza:) nic tam nie znalazlem specjalnie przydatnego...ale moze jak poczytam na spokojnie... Edytowane 19 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprestige 20.01.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 wydluzy system o jakies 4-5 mb ale dobierzemy reku z went o wiekszym sprezu co zalatwi sprawe temp powietrza teoretycznie bedzie zalezec od mocy kominka (pasuje jakis z niewielka moca - ok 6 kW) no i dlugosci wezownicy w rozwinieciu za krotka bedzie malo sprawna a zbyt dluga da zbyt cieple i suche powietrze - troszke zabawy i moze sie uda dobrac dl tylko bedzie zabawa aby ja zmiescic w komorze kominka przy dobrze dobranej dl wezownicy teoretycznie powinienem miec powietrze o zakladanej temp 20-24* i niezbyt wysuszone Jak wiemy rekuperator wyciąga i nadmuchuje powietrze. Musi to się odbywać w sposób zrównoważony. Montowanie wyciągu rekuperatora w komorze kominka to moim zdaniem pomyłka. Wystarczy w miejscu nad kominkiem ( tam jest najcieplejsze powietrze) zainstalować wyciąg do rekuperatora. Jak zainstalujesz dobry rekuperator rozprowadzi ciepłe powietrze. Jak myślisz o rekuperatorze pamiętaj silniki 24V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 20.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 witam u mnie jest tak że obie rury zasilająca w powietrze z reku i powrotna do reku (który znajduje się w piwnicy) jest poprowadzona w komorze kominka , jednakże są one odizolowane całkowicie od powietrza wełną....jedynie rura która zasila w powietrze z rekuperatora pomieszczenia zaraz nad kominkiem jest zrobiona wężownica aby powitrze z reku mogło sie trochę dogrzać w przypadku kiedy grzałbym kominkiem (plus jest właśnie taki iż to suche i zakurzone "kominkowe" powitrze nie jest mieszane z powitrzem zewnętrznym przechodzącym przez reku i przez filtry. Kominek to i tak dla mnie jest tylko dodatek i pewna ewentualność....z której mało korzystam...ale wolę nie nawiewać zakurzonego i suchego powietrza do sypialni....natomiast rura idzi z poddasz prosto do piwnicy i jest całkowicie odizolowana w wystarczający sposób aby nie nagrzewała sie za bardzo.....wolałem nie ryzykowac aby coś mogło się wydarzyć i uszkodzić reku poprzez zbyt dużą temperaturę powitrza wywiewanego do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) witam i dziekuje:) u mnie z racji braku piwnicy rekuperator bedzie na stryszku - dodatkowo go bede musial docieplic jak wyglada u Ciebie eksploatacja?? jak system ten dziala?? mam na mysli rozprowadzenie powietrza i osiagane tempna co powinienenm zwrocic uwage wykonujac takie polaczenie?? u mnie podgrzanie nastapi za rekuperatorem i to jakies 4m - to powietrze juz podgrzane w wezownicy trafi do pomieszczen i dopiero z tamtad po wymianie do reku spowrotem i zawsze cos ogrzeje pociagane z zewnatrz Edytowane 20 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.02.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Pomysł umieszczenia kanału wywiewnego w obudowie kominka jako czegoś w rodzaju wężownicy i doprowadzenie tego dopiero do pomieszczeń wydaje mi się bardzo dobry. Jestem laikiem ale rzeczywiście można by uzyskać dodatkowe podgrzanie powietrza. Problem widzę tylko taki, że to kompletnie niesterowalne. Ja lubię mieć w sypialni chłodno jak śpię a co będzie jak sobie napalę w kominku w salonie i to powietrze mi nagrzeje sypialnie? I zastanawiam się też czy po ogrzaniu w kominku powietrze w tym kanale nie będzie za gorące? Jaka będzie temperatura na anemostatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) dobra sugestia co do sterowalnosci i temp powietrza sterowalnosc i temp powietrza beda zalezec od czynnikow takich jak: predkosc przeplywu powietrza w kanale, dlugosc (objetosc) wezownicy no i sam system palenia w kominkudlugosc wezownicy bedzie obliczona tak aby uzyskac ok 25* na anemostatach - problem nasuwa sie dla ktorego biegu (obr wentylatora reku) takie zalozenie wykonacsterowanie to poprzez sposob palenia - przykladowo rozpalam o godz 18 i pale do ok 20-21 i sprawdzam czy za cieplo czy za zimno - to juz metoda bedzie prob i bledow gdy instalacja powstanie - gdy nie pale kociol gazowy ogrzewa, gdy pale kociol gazowy milczy nie chodzi tutaj o grzanie domu kominkiem tylko jesli juz pale w kominku to chce to cieplo rozprowadzic po domu stosunkowo rownomiernie - reku bedzie wiec dodatkowo je wykorzystac do rozprowadzenia powietrza gdy w kominku ogien tez wole troche zimniej do snu:) Edytowane 28 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 dobra sugestia co do sterowalnosci i temp powietrza sterowalnosc i temp powietrza beda zalezec od czynnikow takich jak: predkosc przeplywu powietrza w kanale, dlugosc (objetosc) wezownicy no i sam system palenia w kominku dlugosc wezownicy bedzie obliczona tak aby uzyskac ok 25* na anemostatach - problem nasuwa sie dla ktorego biegu (obr wentylatora reku) takie zalozenie wykonac sterowanie to poprzez sposob palenia - przykladowo rozpalam o godz 18 i pale do ok 20-21 i sprawdzam czy za cieplo czy za zimno - to juz metoda bedzie prob i bledow gdy instalacja powstanie - gdy nie pale kociol gazowy ogrzewa, gdy pale kociol gazowy milczy nie chodzi tutaj o grzanie domu kominkiem tylko jesli juz pale w kominku to chce to cieplo rozprowadzic po domu stosunkowo rownomiernie - reku bedzie wiec dodatkowo je wykorzystac do rozprowadzenia powietrza gdy w kominku ogien tez wole troche zimniej do snu:) Face nie mam dobrych wieści . Przynajmniej z mojej strony pomoc raczej nie nadejdzie . Eksperymentowałem dawno temu z powietrzem jako medium w kominku i kiedy okazało się że lepsze efekty daje zaprzęgnięcie do pracy zduństwa nowoczesnego lub wody , dałem sobie luz. Główne przyczyny rezygnacji znasz : problemy ze sterowaniem , zależność od rodzaju opalu , walka z kurzem i nadmiernym wysuszaniem powietrza . Tak jak już Ci wcześniej napisałem ,wolałem skupić się nad tym by nie tracić nadmiernie ciepła w kominie , na kumulowaniu tegoż ciepła w odpowiednich "akumulatorach". Twój pomysł ma oczywiście szanse powodzenia ,ale trzeba lubić dmuchanie i wiatraczki . Ani to zdrowe ,ani przyjemne - zapach "gonionego" nadmiernie podgrzanego powietrza to nic szczególnego . Z wysuszaniem to radzić trzeba sobie przy wszystkich systemach . Najprostszy sposób to duży pojemnik na wodę z nierdzewki w komorze kominka ,blisko wkładu.Woda sie prawie wygotuje , ale skuteczność spora .... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 wlasnie sek w tym ze nie zamierzam go ganiac nadmiernie szybko, praca reku ok 300m3/hnie chce go rowniez zbytnio nagrzewac aby nie osuszyc - stad pomysl wezownicy a nie pompowanie powietrza do komory i z niej odsysanie - wiec i kwestie kurzu pozostaja marginalne zostaje zbudowac i sie przekonac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 wlasnie sek w tym ze nie zamierzam go ganiac nadmiernie szybko, praca reku ok 300m3/h nie chce go rowniez zbytnio nagrzewac aby nie osuszyc - stad pomysl wezownicy a nie pompowanie powietrza do komory i z niej odsysanie - wiec i kwestie kurzu pozostaja marginalne zostaje zbudowac i sie przekonac:) To chyba dobry pomysł , przy założeniu ,że urządzenia wentylacyjne będą i tak, więc inwestycja nie jakaś potworna...Rób foty , jak nic nie wyjdzie ,najwyżej udasz że nic nie robiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 dzieki za poswiecony czas:) foty to zrobic musze bo nikt nie uwierzy:pjak nic nie wyjdzie to bede w plecy ok 10mb rur i pare kolanek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 dzieki za poswiecony czas:) foty to zrobic musze bo nikt nie uwierzy:p jak nic nie wyjdzie to bede w plecy ok 10mb rur i pare kolanek:) Jak umiesz rysować to może coś machnij na papier , wzrokowiec jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 28.02.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Czytaliście artykuł ?http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie-wiecej/rekuperator-a-kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts