Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne a zamek listwowy - konieczny?

Recommended Posts

Witam,

piszecie o drzwiach zewnętrznych nie najgorszych "powiem" chcę zwrócić uwagę na pewien fakt.

Porta posiada bardzo solidną konstrukcję drzwi zewnętrznych, a w cenie jest zamek listwowy na dwie wkładki i bolce antywyważeniowe.

Drzwi z montażem kosztują ~3200 może warto się im przyjrzeć.

Pozdrawiam

Tylko, że Porta jakoś nigdy nie przykładała większej uwagi do wypromowania swoich drzwi zewnętrznych.. bo chyba dla większości punktów sprzedazy takie drzwi nie istnieją w świadomości..

Mi się nie podoba ta wielka metalowa listwa na ościeżnicy.. może to dobre, ale ten efekt zbrojonej futryny...

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Całkiem możliwe a szkoda bo produkt jest dobry. Co do listwy, po zamknięciu drzwi jej nie widać poza tym jeśli ktoś chce mieć solidny zamek to trzeba iść na kompromis. Ogólnie estetyka to kwestia gustu. Taniej można mieć drzwi Roma premium, bardzo mi się podobają ich konstrukcja też. Myślę że zaistnieją jako dobre rozwiązanie między tanimi metalowymi drzwiami a drogimi drewnianymi.

Podepnę się tutaj, żeby nie zakładać nowego wątku.

Kupuję drzwi i zastanawiam się, czy dokupić zamek listwowy hakowy czy zostać przy dwóch zwykłych zamkach (z wkładką antywłamaniową)?

Jak oglądam Wasze drzwi, to widzę, że niektóre są z jednym a inne z dwoma zamkami.

I nie wiem, czy jak będę miała drzwi otwierane do środka, czyli zawiasy wewnątrz domu, to dokupować listwę antywyważeniową? Sprzedawca mówi, że w takim przypadku nie jest ona potrzebna.

Sorki, za może głupie pytania, ale ja się na tym kompletnie nie znam. Kurcze, nie wiedziałam, że teraz jest tyle różnych dodatkowych opcji do wyboru. :confused:

Podepnę się tutaj, żeby nie zakładać nowego wątku.

Kupuję drzwi i zastanawiam się, czy dokupić zamek listwowy hakowy czy zostać przy dwóch zwykłych zamkach (z wkładką antywłamaniową)?

Jak oglądam Wasze drzwi, to widzę, że niektóre są z jednym a inne z dwoma zamkami.

I nie wiem, czy jak będę miała drzwi otwierane do środka, czyli zawiasy wewnątrz domu, to dokupować listwę antywyważeniową? Sprzedawca mówi, że w takim przypadku nie jest ona potrzebna.

Sorki, za może głupie pytania, ale ja się na tym kompletnie nie znam. Kurcze, nie wiedziałam, że teraz jest tyle różnych dodatkowych opcji do wyboru. :confused:

Wiecej na ten temat było w wątku "Jakie drzwi zewnętrzne":

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?86424-Jakie-drzwi-zewnętrzne

Zamek listwowy poza bezpieczeństwem spełnia inną rolę - stanowi dodatkowe zabezpieczenie w przypadku wypaczania się drzwi.

• 2 weeks później...

Mam pytanie o wasze doświadczenia z zamkiem listwowym.

Oglądałam drzwi firmy Erkado i sprzedawca odradził mi zamek listwowy z tego względu, że zamykając drzwi wiele osób odruchowo unosi klamkę do góry co powoduje wysunięcie się bolców z listwy przez zamknięciem drzwi i uszkadzanie nimi ościeżnicy. Tak więc nie wiem, czy zdecydować się na ten zamek czy nie.

Odruchowo? Nie zaobserwowałem...

Poza tym zamki listwowe są różne - od takich blokowanych ruchem klami do góry do normalnych, ryglowanych kluczem.

Wydaje mi się, że odruchowo kładę rękę na klamce i dźwignię tym samym naciskam do dołu.. ?

Sprzedawca mówił, że takie jest jego doświadczenie, że rodzina się nauczyła , że nie wolno ciągnąć klamki do góry przy zamykaniu, ale goście miewają takie odruchy i niszczą mu w ten sposób ościeżnicę.

Mówisz że są dwa typy zamków listwowych? Byłam zdecydowana na Erkado, ale jeśli tak to muszę pooglądać, jakie zamki wkładają inni producenci drzwi o konstrukcji płytowej Czy ktoś mi podpowie, które firmy takie drzwi produkują dobrze i niedrogo?

• 2 weeks później...

Witam,

z tym odruchem do góry to bym się nie zgodził. Taki zamek z blokowaniem do góry jest mało popularny, często są to zamki listwowe używane jak normalne.

Z zamkiem blokowanym do góry spotkałem się pierwszy raz wiele lat temu w Interdoorze i to był ostatni raz częstsze niż niepotrzebne podnoszenie klamki do góry było zapominanie żeby to zrobić i "problem" bo klucz znowu się nie chce przekręcić. Ludzie nie przyzwyczajeni do takich zamków mając na głowie ważniejsze sprawy zapominają jak go używać.

Moim zdaniem normalny zamek listwowy jest lepszy łatwiejszy w obsłudze przez co rzadziej się psuje.

Co doi firmy to oczywiście polecę Portę jest nowy model drzwi ROMA z takim zamkiem. Bardzo mi się podoba ich mieszana konstrukcja drewno-metal, do tego są niedrogie.

Pozdrawiam

Sprzedawca mówił, że takie jest jego doświadczenie, że rodzina się nauczyła , że nie wolno ciągnąć klamki do góry przy zamykaniu, ale goście miewają takie odruchy i niszczą mu w ten sposób ościeżnicę.

Mówisz że są dwa typy zamków listwowych? Byłam zdecydowana na Erkado, ale jeśli tak to muszę pooglądać, jakie zamki wkładają inni producenci drzwi o konstrukcji płytowej Czy ktoś mi podpowie, które firmy takie drzwi produkują dobrze i niedrogo?

Hmmm moi klienci całe szczęście nie narzekali na drzwi Erkado, nikt nie zgłaszał problemów z zamkami listwowymi.

• 11 months później...

witam,

po długotrwałych poszukiwaniach, wertowaniu katalogów i przeglądaniu stron internetowych zdecydowałam się na drzwi zewnętrzne firmy CAL (seria rycerska). znalazłam w swoim mieście dystrybutora, jednakże miła pani w sklepie nie do końca orientuje się w temacie i na każde moje bardziej szczegółowe pytanie odpowiada, iż "dowie się i da mi znać"... bardzo podobają mi się drzwi z pochwytem (antabą), ale zależy mi też na zamku listwowym (głównie ze względu na zabezpieczenie przed wypaczaniem drzwi). pani ze sklepu poinformowała mnie, że niestety te dwie opcje się wykluczają - jeśli chcę zamek listwowy to tylko z klamką. czytałam o zamkach listwowych winkhaus stv - podobno poza tym zamykanym klamką istnieje również wersja zamykana kluczem. dlaczego zatem nie można zastosować pochwytu? może istnieje taka możliwość przy zastosowaniu antaby tylko z jednej strony? no chyba, że Cal stosuje tylko jedną wersję zamka - tą zamykaną klamką właśnie..

bardzo proszę znawców tematu o odpowiedź na to nurtujące pytanie, gdyż z miłą panią ze sklepu ciężko mi się rozmawia...

jako, że dystrybutor trwał przy swoim, iż nie można zastosować antaby i zamka listwowego jednocześnie, napisałam do przedstawiciela regionalnego CAL.

oto jego odpowiedź:

"Zamek STV z możliwością ryglowania kluczem w drzwiach drewnianych nie gwarantuje poprawności działania bez dodatkowego wzmocnienia ramiaków pionowych. Niestety na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości w drzwiach płytowych (taką konstrukcję mają drzwi kolekcji Rycerskiej).

Aktualnie prowadzimy prace mające za zadanie umożliwienie zastosowania takiego zestawu w naszych drzwiach. Jeśli będzie mógł być zastosowany taki układ, to tylko z samozamykaczem, ale jest to wersja nie potwierdzona odpowiednimi doświadczeniami. To są dane na dzisiaj. Do końca kwietnia sprawa powinna być wyjaśniona. Proszę o ponowne zapytanie na początku maja, gdy wszystkie próby będą zakończone."

i zastanawiam się teraz, czy rezygnacja z zamka listwowego na rzecz pochwytu nie jest zbytnim ryzykiem, gdyż nie wiem jakie są "tendencje" tych drzwi do wypaczania się...

• 2 years później...
W CALu nie jest potrzebny by zapobiegać wypaczeniu. Lupol-u nie znam :( Cena 1200zł to chyba nie za sam zamek?

Kupiłam drzwi call, zamek listwowy. Klamka z obu stron,.Razem ze skrzydłem bocznym koszt ok 7 tys. Nie wiedziałam, że to tak będzie działać, za każdym razem, aby otworzyć drzwi od wewnątrz muszę sięgać po klucz do torebki. Jest to bardzooooooooo niewygodne, niepraktyczne. Lubię jednak, gdy drzwi są zamknięte tj .gdy nikt nieproszony sam nie wejdzie naciskając na klamkę. Czy jest jakiś sposób , aby pokonać tą niewygodę? Sprzedawca mówł,że nie ma możliwości zamontowania gałki od zewnątrz. Mnie natomiast urządziłby jakikolwiek wygodny sposób zamknięcia na dzień drzwi wejściowych, jakaś mała gałeczka "taka" jak w wc.

Proszę napiszcie, czy jest jakieś wyjście????

Nie znam tych drzwi ale jeżeli jest tam tradycyjna wkładka, to zawsze mozna ja zastapić wkładką z gałką od wewnątrz tylko jeżeli w drzwiach sa przeszklenia to teoretycznie po wybiciu szyby można sobie ją łatwo otworzyć.

Idąc tym tropem łatwiej wybić szybę w oknie i otworzyć skrzyło klamką... (a zwykle w domu są poza drzwiami okna:) W drzwiach najczęściej są szyby wzmocnione ( w tym przypadku antywłamaniowe P4), także wejścia tą drogą bym się nie obawiał.

A zamek listwowy? czemu miałby wykluczać możliwość gałki? Nie wiem co sprzedawca miał na myśli. Może to samo co Cinek (czyli teoretycznie jakaś forma ułatwienia włamania) a może obawia się że Klient chce go naciągnąć na taki prezent za ok dwie stówki?:)

Wg mnie - zwyczajnie na świecie powinno dać się zastosować wkładkę z gałką.

Idąc tym tropem łatwiej wybić szybę w oknie i otworzyć skrzyło klamką... (a zwykle w domu są poza drzwiami okna:) W drzwiach najczęściej są szyby wzmocnione ( w tym przypadku antywłamaniowe P4), także wejścia tą drogą bym się nie obawiał.

A zamek listwowy? czemu miałby wykluczać możliwość gałki? Nie wiem co sprzedawca miał na myśli. Może to samo co Cinek (czyli teoretycznie jakaś forma ułatwienia włamania) a może obawia się że Klient chce go naciągnąć na taki prezent za ok dwie stówki?:)

Wg mnie - zwyczajnie na świecie powinno dać się zastosować wkładkę z gałką.

Miałam na myśli:

1)na zewnątrz-gałka, którą się nie da otworzyć drzwi z zewnątrz -teraz jest klamka i otwarcie drzwi następuje poprzez naciśnięcie klamki PLUS wkładka-zamek na klucz

2)wewnątrz-klamka do otwarcia drzwi PLUS wkładka-zamek na klucz

Mam wszystko w systemie jednego klucza-nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie-to taki wymysł mojego męża. Miałam normalną wkładkę GERDA, potem domawialiśmy do niej .

Przyznaje ze nie do konca rozumiem. Jakies zaciemnienie umyslu.

Masz teraz klamke z obu stron i wkladke z galka?

A chcesz miec klamke od srodka a klamko-galke od zewnatrz tak, by wchodzac do domu tylko trzasnac drzwiami i miec je zamkniete dla postronnych osob?