theme 13.11.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Jeśli po trzaśnięciu drzwi miałyby się zamykać dla osób trzecich to skuteczniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie elektrozaczepu, który automatycznie zablokuje takie drzwi. Od zewnątrz można wtedy pokusić się o gałkę w formie uchwytu - bez możliwości przekręcania i otwierania drzwi. wtedy posługujesz się tylko kluczek i problem z głowy. O ile Fin dobrze zrozumiał Twoje zamiary.Tu był poruszany temat z elektrozaczepem, podłączeniem itd.:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182843-Drzwi-firmy-wik%C4%99d/page5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 13.11.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Przyznaje ze nie do konca rozumiem. Jakies zaciemnienie umyslu. Masz teraz klamke z obu stron i wkladke z galka? A chcesz miec klamke od srodka a klamko-galke od zewnatrz tak, by wchodzac do domu tylko trzasnac drzwiami i miec je zamkniete dla postronnych osob? Mam teraz z obu stron klamkę i z obu stron zamykam drzwi na klucz. Chodzi mi o to, aby na zewnątrz mieć gałkę i także zamykać drzwi na klucz. Czyli zamiast klamki zewnętrznej-jakaś np.gałka. Nikt nie wejdzie z zewnątrz do domu nawet jak nie zamknę drzwi na klucz. Poniżej zdjęcia drzwi z obu stron. Myślałam o dodatkowym zamku u góry z gałką wewnętrzna ale to jest ZAMEK LISTWOWY Edytowane 13 Listopada 2014 przez BEWA dodatk inf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 16.11.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Mam teraz z obu stron klamkę i z obu stron zamykam drzwi na klucz. Chodzi mi o to, aby na zewnątrz mieć gałkę i także zamykać drzwi na klucz. Czyli zamiast klamki zewnętrznej-jakaś np.gałka. Nikt nie wejdzie z zewnątrz do domu nawet jak nie zamknę drzwi na klucz. Poniżej zdjęcia drzwi z obu stron. Myślałam o dodatkowym zamku u góry z gałką wewnętrzna ale to jest ZAMEK LISTWOWY Dzisiaj byłam u znajomego, ma drzwi z firmy Wiatrak z przystawką. Zamek listwowy. I proste rozwiązanie: ma dwa zamki , dolny i górny. Zmake dolny-klamka i klucz z wkładką. Zamek górny, od wewnątrz gałka od zewnątrz klucz. Czy u mnie teraz też tak się dorobić dodatkowy zamek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.11.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A zamek w Twoich drzwiach rygluje sie kluczem czy uniesieniem klamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 16.11.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A zamek w Twoich drzwiach rygluje sie kluczem czy uniesieniem klamki? Najpierw muszę podnieść klamkę do góry dopiero potem mogę zamknąć drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.11.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Najpierw muszę podnieść klamkę do góry dopiero potem mogę zamknąć drzwi. Ufff, trzeba bylo mi tej informacji by w koncu zrozumiec czemu nie mozesz miec galko-klamki. nie mam sprawdzonego pomyslu, jedyne co mi przychodzi do glowy to wymienic zamek na nowszy, ktory rygluje sie kluczem lub wrecz automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 17.11.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Dzisiaj byłam u znajomego, ma drzwi z firmy Wiatrak z przystawką. Zamek listwowy. I proste rozwiązanie: ma dwa zamki , dolny i górny. Zmake dolny-klamka i klucz z wkładką. Zamek górny, od wewnątrz gałka od zewnątrz klucz. Czy u mnie teraz też tak się dorobić dodatkowy zamek? Daj zdjęcie tego zamka, bo nie każdy zamek listwowy jest taki sam. Jeśli Twój kolega ma 2 oddzielne zamki to pewnie będzie ciężko coś przerobić aby zamienić zamek listwowy na 2 pojedyncze zamki (nie wspomnę już o zamku zespolonym. Tak na prawdę musiałbyś wyjąć zamek który masz, czymś wypełnić otwór (nasuwa mi się jedynie pianka i kawałki drewna do montażu nowych zamków) i dopiero starać się montować nowe zamki i wiercić dziury w ościeżnicy pod inną wysokość ryglowania. Moim zdaniem za dużo zabawy i zbyt duże ryzyko, że coś pójdzie nie tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.11.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Myślę że podmiana zamka w ramach oferty Winkhausa, które stosuje Cal obyła by się bez przeróbek. Powinno pasować w te same otwory. Szacunkowy koszt tej zabawy wraz z wymianą klamki może wynieść 500-1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 17.11.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Daj zdjęcie tego zamka, bo nie każdy zamek listwowy jest taki sam. Jeśli Twój kolega ma 2 oddzielne zamki to pewnie będzie ciężko coś przerobić aby zamienić zamek listwowy na 2 pojedyncze zamki (nie wspomnę już o zamku zespolonym. Tak na prawdę musiałbyś wyjąć zamek który masz, czymś wypełnić otwór (nasuwa mi się jedynie pianka i kawałki drewna do montażu nowych zamków) i dopiero starać się montować nowe zamki i wiercić dziury w ościeżnicy pod inną wysokość ryglowania. Moim zdaniem za dużo zabawy i zbyt duże ryzyko, że coś pójdzie nie tak jak powinno. Drzwi mam montowane ok 1,5 roku temu. Mam zamek Gerda. Napisz co konkretnie mam sfotografować. Mąż się nie zgodzi na kombinacje typu wyjęcie zamka , zapełnienie dziur. Mój znajomy mówił, że ma drzwi firmy Wiatrak, system jednego klucza i aby zamknąć drzwi to podnosi klamkę do góry. Dlatego sądzę, że ma zamek listwowy. Przesyłam zdjęcie, nie wiem , czy o to chodziło. Wymiar 92mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.11.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Masz wkładkę / klucz/ Gerda, a zamek ma pewnie napis WINK HAUS (mocno nad klamką, na wysokości oczu). jeśli chcesz to zadzwon do fabryki i potwierdz to co napisałem wcześniej o wymianie zamka (i klamki). Z tym ze pamiętaj - montując kalamke z galka będziesz musiala zawsze wychodzić na zewnątrz z kluczem (lub zastosować inny sposób otwierania typu klawiatura, kod itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 17.11.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Masz wkładkę / klucz/ Gerda, a zamek ma pewnie napis WINK HAUS (mocno nad klamką, na wysokości oczu). jeśli chcesz to zadzwon do fabryki i potwierdz to co napisałem wcześniej o wymianie zamka (i klamki). Z tym ze pamiętaj - montując kalamke z galka będziesz musiala zawsze wychodzić na zewnątrz z kluczem (lub zastosować inny sposób otwierania typu klawiatura, kod itp.). Tak, masz rację, to wkładka WINK HAUS. Co wobec tego mam zrobić? Bo ja chciałabym tą klamkę z obu stron pozostawić a u góry dać dodatkowy zamek, który otwiera się na zewnątrz a wewnątrz ma jakieś "pokrętło", którym mogę zamknąć drzwi na noc albo w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.11.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Jeszcze raz, by precyzyjnie opisywać własną potrzebę:Masz zamek WINKHAS listwowy, "hakowy" a wkładkę Gerda (to cos w co sie wklada klucz - w tej sprawie nie ma to zadnego znaczenia). Skontaktuj się z serwisem firmy CAL i/lub firmą zajmującą się serwisem drzwi i wymiana zamkow. Najtaniej będzie dołożyć nawierzchniowy zamek (taki widoczny, jak nazwa mowi bedzieto sztaba na wierzchu, ale ja mam watpliwosci czy to sie uda zrobic skutecznie i w miare estetycznie. Dlatego porozmawiaj z serwisem fabrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 18.11.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Jeszcze raz, by precyzyjnie opisywać własną potrzebę: Masz zamek WINKHAS listwowy, "hakowy" a wkładkę Gerda (to cos w co sie wklada klucz - w tej sprawie nie ma to zadnego znaczenia). Skontaktuj się z serwisem firmy CAL i/lub firmą zajmującą się serwisem drzwi i wymiana zamkow. Najtaniej będzie dołożyć nawierzchniowy zamek (taki widoczny, jak nazwa mowi bedzieto sztaba na wierzchu, ale ja mam watpliwosci czy to sie uda zrobic skutecznie i w miare estetycznie. Dlatego porozmawiaj z serwisem fabrycznym Finlandia zadzwoniłam do przedstawiciela firmy Call. Dzięki Tobie wiedziałam o co pytać. Okazało się, że można zamienić obecną wkładkę na wkładkę z gałką. Gałka byłaby od strony domu i mogę w czasie dnia nią zamknąć drzwi! Podobnież dostawka boczna z szybą ma szybę P4 i nie ma szans, aby ktoś ja rozbił. Więc jest to bezpieczne i w całych drzwiach ta szyba jest najbezpieczniejsza i każdy ubezpieczyciel to uzna. Czy facet ma rację? Co o tym myślisz? I jeszcze pytanie z innej beczki. Kiedyś jak nie było drzwi wejściowych i wchodziliśmy przez drzwi do kotłowni wyposażonych w dwa zamki Gerdy, z tym, żę górny był z gałką od wewnątrz zamknęłam drzwi z kotłowni na górną gałkę od wewnątrz, wyjechałam z domu (wyjście przez garaż) a dzieci nie mogły wejść do domu ponieważ "gałka" od wewnątrz nie była dobrze ustawiona np. w pozycji 180 stopni i nie dało się otworzyć drzwi od zewnątrz. Nie wiem, czy tak jest w Gerdzie bo w bloku nigdy nie miałam takiego problemu a tutaj niestety pojawił się. Znasz się na tym? Kogo zapytać? Boję się, aby teraz tak nie było przy tej nowej wkładce z gałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.11.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Najprostrzy test jaki możesz zrobić z wkładko-gałką polega na: -otworzeniu drzwi -przekręceniu gałki aby wysunąć rygle zamka (2 obroty) -później chowasz rygle gałką ... działa to jest OK ... -później wsadzasz klucz i zamykasz (na otwartych drzwiach) -otwierasz kluczem ... działa to jest OK ... Następnie przeprowadzasz test na zamkniętych drzwiach. Każde zamknięcie powinno dać się powtórzyć (gałką lub kluczem). Jeśli nie możesz zrobić 2 obrotów kluczem lub gałką to coś masz źle ustawione na zawiasach, gdzie zamek nie trafia w otwory w ościeżnicy. Prościej nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts