UlaLena 18.01.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam serdecznie, zwracam się z kolejna prośbą.Tym razem chciałam dopytać się o szczegóły związane z dokumentacją i procesem przed rozpoczęciem fizycznie budowy domu.W chwili obecnej działka, na której będziemy się budować ma 60 arów.Jest własnością mojego męża oraz jego mamy.Po ustaleniach wewn. 30 arów będzie należało do mojego męża, a pozostałe 30 arów do rodziców (czyli moich teściów).Na budowę domu chcemy przeznaczyć 10 arów.Pozostała część tj. 20 arów będzie najprawdopodobniej na sprzedaż.Nie mniej na dzień dzisiejszy formalnie i prawnie działka nie jest podzielona. Zabraliśmy się za to i odbyły się już spotkania z panią geodetką, która będzie dzielić nam te działki.Z tego co się dowiedzieliśmy to proces załatwienia tych formalności (ksiega wieczysta, notariusz, odpowiedzi od urzędów) trwać będzie minimum 3 m-c.My natomiast wystąpiliśmy już o różne zaświadczenia, aby skompletować dokumentację do uzyskania zgody na zabudowę terenu (tam jest póki co tylko uchwalone studium zagospodarowania, a nie plan).Mamy pozwolenie dot. sieci energetycznej, czekamy na odp. w sprawie przyłączenia wody. Posiadamy także już wykonany projekt przez geodetkę do celów budowlanych. Złożyliśmy także zapytanie o projekt indywidualny z konkretnymi danymi jak chcemy by wyglądał dom.Moje pytanie jest takie: w jaki sposób moglibyśmy przyspieszyć i szybciej zacząć się budować?W dniu wczorajszym jeden z architektów, a także kierownik budowy poinformował nas, że najlepszą opcją byłoby już teraz zebranie całej dokumentacji i złożenie wniosku o pozwolenie na zabudowę. Wówczas to pozwolenie będzie ważne dla całej działki, a w międzyczasie, mamy podzielić odpowiednio działki. Ponoć później urząd tylko przepisze tę decyzję na podzielone działki. My z kolei mielibyśmy już zaoszczędzony czas odnośnie czekania na pozwolenie.Nie wiem jednak czy jest to prawda, czy czasem najpierw należy:1. podzielić działki2. ubiegać się o pozwolenie Jeśli ktoś mógłby mi coś poradzić w tej kwestii, to byłabym bardzo wdzięczna. Zależy trochę nam na czasie, tak aby we wrześniu rozpocząć budowę. Chcemy wykorzystać technologię pół-prefabrykatów, więc sama budowa domu byłaby o wiele szybsza niż tradycyjna. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi oraz porady.PozdrawiamUla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piodrek 07.02.2011 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam U mnie wygląda to tak:Działka jest teścia,wystąpiliśmy o pozwolenie-wydane zostało na niego.Teraz dzielimy działkę(ok. 3 miesiące)Po podziale trzeba przepisać pozwolenie na nową działkę.Potem darowizna działki na naszą rzecz Przepisanie pozwolenia I koniec.... W międzyczasie zaczynamy budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8019 12.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Miałem zakładać osobny temat, ale fajnie że znalazłem już istniejący.W najbliższym czasie zamierzam zacząć gromadzenie dokumentów pod (a właściwie dobudowę) domu. I pytanie mam takie: czy dokumenty typu wypis z miejscowego planu zagospodarowania, warunki techniczne z gazowni, etc. mają jakiś termin ważności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts