Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

zwracam się z kolejna prośbą.

Tym razem chciałam dopytać się o szczegóły związane z dokumentacją i procesem przed rozpoczęciem fizycznie budowy domu.

W chwili obecnej działka, na której będziemy się budować ma 60 arów.

Jest własnością mojego męża oraz jego mamy.

Po ustaleniach wewn. 30 arów będzie należało do mojego męża, a pozostałe 30 arów do rodziców (czyli moich teściów).

Na budowę domu chcemy przeznaczyć 10 arów.

Pozostała część tj. 20 arów będzie najprawdopodobniej na sprzedaż.

Nie mniej na dzień dzisiejszy formalnie i prawnie działka nie jest podzielona. Zabraliśmy się za to i odbyły się już spotkania z panią geodetką, która będzie dzielić nam te działki.

Z tego co się dowiedzieliśmy to proces załatwienia tych formalności (ksiega wieczysta, notariusz, odpowiedzi od urzędów) trwać będzie minimum 3 m-c.

My natomiast wystąpiliśmy już o różne zaświadczenia, aby skompletować dokumentację do uzyskania zgody na zabudowę terenu (tam jest póki co tylko uchwalone studium zagospodarowania, a nie plan).

Mamy pozwolenie dot. sieci energetycznej, czekamy na odp. w sprawie przyłączenia wody. Posiadamy także już wykonany projekt przez geodetkę do celów budowlanych. Złożyliśmy także zapytanie o projekt indywidualny z konkretnymi danymi jak chcemy by wyglądał dom.

Moje pytanie jest takie: w jaki sposób moglibyśmy przyspieszyć i szybciej zacząć się budować?

W dniu wczorajszym jeden z architektów, a także kierownik budowy poinformował nas, że najlepszą opcją byłoby już teraz zebranie całej dokumentacji i złożenie wniosku o pozwolenie na zabudowę. Wówczas to pozwolenie będzie ważne dla całej działki, a w międzyczasie, mamy podzielić odpowiednio działki. Ponoć później urząd tylko przepisze tę decyzję na podzielone działki. My z kolei mielibyśmy już zaoszczędzony czas odnośnie czekania na pozwolenie.

Nie wiem jednak czy jest to prawda, czy czasem najpierw należy:

1. podzielić działki

2. ubiegać się o pozwolenie

Jeśli ktoś mógłby mi coś poradzić w tej kwestii, to byłabym bardzo wdzięczna. Zależy trochę nam na czasie, tak aby we wrześniu rozpocząć budowę. Chcemy wykorzystać technologię pół-prefabrykatów, więc sama budowa domu byłaby o wiele szybsza niż tradycyjna.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi oraz porady.

Pozdrawiam

Ula

• 3 weeks później...

Witam

U mnie wygląda to tak:

Działka jest teścia,wystąpiliśmy o pozwolenie-wydane zostało na niego.

Teraz dzielimy działkę(ok. 3 miesiące)

Po podziale trzeba przepisać pozwolenie na nową działkę.

Potem darowizna działki na naszą rzecz

Przepisanie pozwolenia

I koniec....

W międzyczasie zaczynamy budowę.

• 1 month później...

Miałem zakładać osobny temat, ale fajnie że znalazłem już istniejący.

W najbliższym czasie zamierzam zacząć gromadzenie dokumentów pod (a właściwie dobudowę) domu. I pytanie mam takie: czy dokumenty typu wypis z miejscowego planu zagospodarowania, warunki techniczne z gazowni, etc. mają jakiś termin ważności?