marii15 18.01.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Witam.Pytanie jak w temacie. Remontuję poddasze. Odkryłem belki stropowe, są zdrowe, ale po 70 latach opadnięte. (na 8 m ok. 3-4 cm)I tu pytanie: czy obok starych belek układać nowe (takie same), czy po obu stronach przykręcać deski stanowiące połowę grubości belek? Robił ktoś taki remont? Edytowane 18 Stycznia 2011 przez marii15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 18.01.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jaka rozpiętość od podpory do podpory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownictwook 18.01.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ostatnio remontowałem dach i fachowcy doradzili mi, abym wymieniał te naprawdę tragiczne elementy. Resztę wzmacniałem właśnie deskami po obu stronach. Skoro drewno jest zdrowe to nie ma sensu go wymieniać. Jeżeli uznasz, że dla świętego spokoju chciałbyś je wzmocnić, to proponuję wariant ze wzmocnieniem desek, gdyż nie naruszy to Twojej kieszeni. Drewno jest niestety w tych czasach drogie, a nie wspomnę już o impregnacie, którym będziesz musiał element popędzlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marii15 18.01.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Od podpory do podpory z jednej strony jest 4,60 m, z drugiej 3,70 (łączą się na środku na ścianie nośnej, standardowa konstrukcja). Nie chodziło mi raczej o wymianę (bo wszystko zdrowe), tylko o wypoziomowanie ugiętych belek. Czy zamontuję dwie deski po obu stronah belki, czy położę jedną grubą obok to koszty takie same (zakupu drewna). Chodziło mi bardziej o sposób, który jest lepszy i bardziej zgodny ze sztuką budowlaną. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 to ze dobijesz deski po bokach nie wypoziomuje Ci sufitu ewentualnie zapobiegnie dalszym ugieciom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marii15 18.01.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Wiem że sufitu nie wypoziomuję, ale podłogę u góry (poddasze użytkowe) tak. Chodzi mi o to czy położyć obok nowe belki i na nich podłogę(w ten sposób stare belki nie będą obciążone wcale tylko będą trzymać sufit u dołu), czy wzmocnoć deskami po bokach i opierać podłogę na starych belkach. Dobra sugestia, że deski zapobiegną dalszemu uginaniu starych belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) przy montazu nowych legarow moga wyatapic problemy(nie wiem jaki masz dostep do murlat) jesli legary sa zdrowe to odpowiednio je zakonserwowac i wzmocnic-wyrownac deskami po obu stronach - wazny aby deski byly dobite ciagle (dl deski = dl legara) od podpory do podpory (mam na mysli zewn podpory) co do kosztow to 2 deski 32 mm po bokach daja w sumie 64 mm szerokoscia legar powinien miec ok 80 mm dlugosc i wysokosc desek powinna miec wysokosc nowego legara wiec nowe legary nie wyjda duzo drozej rozpietosc to 8m ale czy jest podpora posrednia?? jesli tak to w jakiej odl od scian? Edytowane 19 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 19.01.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Face nic dodać nic ująć Do wypoziomowania podłogi wystarcza ci zwykłe deski calówki przybijane lub przykręcane po obu stronach belki stropowej, jeśli masz kasę możesz użyć grubszych elementów ale wtedy lepiej było by łapać to gwintem poprzez belkę stropową i obie "deski" ale moim zdaniem szkoda zachodu jeśli to tylko 2 cm ugięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marii15 20.01.2011 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Deski już mam kupione od dłuższego czasu, 5 cm grubości i na długość belki stropowej. Ściana pośrednia (nośna) jest w odległości 4,6 m z jednej strony i 3,7 z drugiej. Zgodnie z opisem jaki znalazłem w opracowaniach z techniki budownictwa o wzmacnianiu konstrukcji drewnianych to potrzebne są jeszcze przekładki z materiału izolacyjnego (np. papa) i jak pisał fubek84 najlepiej skręcić to śrubami. Tak będę to realizował. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts