W_I_T_E_K 18.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Witam serdecznie.W czerwcu stałem się posiadaczem mieszkania w 120 letniej jakby kamienicy . Po deszczu ściana robi natychmiast się mokra. Dowiedziałem się że dwa lata temu sąsiad kładł sobie kabel do garażu i podkopał opaskę budynku , która popękała i siadła. Z rynny lała się tam woda która nigdzie nie uchodziła. Postanowiłem zrobić odprowadzenie wody z rynny kilka metrów dalej , ale i tak ściana po deszczu lub podczas odwilży robi się mokra , na dodatek w mieszkaniu , po drugiej stronie ściany mam łazienkę i woda leci po płytkach. Co robić z tą ścianą? Zerwać tą zapadniętą opaskę i wylać nową? Jakoś odizolować od gruntu np folią i styropianem fundament? Z tej strony budynku nie ma piwnicy.Zamieszczam kilka fotografii: http://i53.tinypic.com/2zhqu54.jpghttp://i55.tinypic.com/35bec28.jpghttp://i55.tinypic.com/nlyiya.jpghttp://i54.tinypic.com/2mebrl3.jpghttp://i54.tinypic.com/21eztqw.jpg Edytowane 18 Stycznia 2011 przez W_I_T_E_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 18.01.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 klepnij w google "odtwarzanie izolacji poziomej" i przygotuj portfel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 18.01.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 usuń opaskę betonową zastąp kruszywem 16-32mm. Woda spod budynku szybciej odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W_I_T_E_K 18.01.2011 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 klepnij w google "odtwarzanie izolacji poziomej" i przygotuj portfel... Jestem załamany.... usuń opaskę betonową zastąp kruszywem 16-32mm. Woda spod budynku szybciej odparuje. Czy to rozwiąże problem doraźnie czy długofalowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.01.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Iniekcyjne odtworzenie przepony poziomej mniej wiecej o to chodzi... co do "przygotuj portfel" rzeczywiscie... tanio nie bedzie: najtańsze oferty wykonania tej uslugi z materialem zaczynaja sie od 200netto/mb niestety wiekszosc firm wyspecjalizowanych w tym zakresie powie 400-500netto/mb i tu niestety trzeba korzystać z tych wyższych ofert, bo jest to temat dosyć trudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W_I_T_E_K 18.01.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Z tego co zdążyłem się zorientować to polega to na wywierceniu otworów co 15cm i wstrzyknięciu tam płynu do iniekcji albo grawitacyjnie albo pod niewielkim ciśnieniem. Teoretycznie żadnej filozofii w tym nie ma. Myślę że sam mógłbym to zrobić. Są jakieś przeciw wskazania do zrobienia tego samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 19.01.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Na razie nie masz czym się przejmować. Daj sobie spokój z odtwarzaniem izolacji. Opaska betonowa, która jest porysowana wpuszcza wodę. Beton powoduje,że nie może odparować. Zerwiesz opaskę woda ma jak odparować. Jeśli się nie sprawdzi wtedy trzeba myśleć o izolacji poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W_I_T_E_K 19.01.2011 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Na razie nie masz czym się przejmować. Daj sobie spokój z odtwarzaniem izolacji. Opaska betonowa, która jest porysowana wpuszcza wodę. Beton powoduje,że nie może odparować. Zerwiesz opaskę woda ma jak odparować. Jeśli się nie sprawdzi wtedy trzeba myśleć o izolacji poziomej. Dziękuję za liczne odpowiedzi ale czegoś tu nie rozumiem. Teraz opaska jest popękana i wpuszcza wodę , to gdy jej nie będzie to mur nie będzie jeszcze szybciej nabierał wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.01.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Z tego co zdążyłem się zorientować to polega to na wywierceniu otworów co 15cm i wstrzyknięciu tam płynu do iniekcji albo grawitacyjnie albo pod niewielkim ciśnieniem. Teoretycznie żadnej filozofii w tym nie ma. Myślę że sam mógłbym to zrobić. Są jakieś przeciw wskazania do zrobienia tego samodzielnie? Przeciwskazan nie ma.... zawsze mozesz sprobowac. Ale.... 1. skad wezmiesz maszyne do podania iniektu? 2. co zrobisz gdy wiertlo podczas wiercenia "wpadnie" w pusta szczeline? 3. Co zrobisz jezeli okaze sie ze wewnatrz muru biegnie rysa i wlewasz hektolitry iniektu (jest to dosc drogi srodek) i wszystko idzie w grunt? 4. Co 15cm w dwoch rzedach, na przemian, pod katem 30-45 stopni (jestes w stanie tak wiercic?) tak aby zatrzymac sie na 6-8cm od konca muru 5. To jest material pelny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W_I_T_E_K 19.01.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Z tego co zdążyłem przeczytać:1. Podać grawitacyjnie poprzez lejki iniekcyjne2.Zakładam że pustych szczelin nie ma - jest to mur ceglany , wykuwałem w ścianie nośnej drzwi rys czy pęknięć i pustych miejsc nie stwierdziłem3.j.w4.Da się to obliczyć5.Rozumiem że chodzi o mur? - Tak mur pełny bez pustej przestrzeni. Zaznaczam że nie jestem fachowcem , opieram się głównie z wiedzy którą przeczytałem w poradnikach na necie.Oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.01.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 podac grawitacyjnie .... roznie to moze wyjsc, a poza tympuste szczeliny sie trafiaja, niestety, nalezy wtedy: (a - zastosowac krem hydrofobizujacy, b - wypelnic otwor i ewentualna pustke mikrocementem - podawane agregatem pod cisnieniem, tu luz lejki nie zadzialaja). co do wiercenia: obliczyc sie da, tylko gorzej z wykonaniem zazwyczaj bywa, bo sie otwory "rozjezdzaja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 20.01.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dziękuję za liczne odpowiedzi ale czegoś tu nie rozumiem. Teraz opaska jest popękana i wpuszcza wodę , to gdy jej nie będzie to mur nie będzie jeszcze szybciej nabierał wody? Woda odbija się od opaski i zawilgaca ścianę dodatkowo zbiera się pod opaską i zamiast odparować włazi w ścianę. Jak chcesz rób izolację poziomą za dużą kasę ale uważam, że zerwanie opaski jest najtańsze i będzie skuteczne. Jeśli się mylę co do moich sugestii to i tak będziesz musiał poprawić opaskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W_I_T_E_K 20.01.2011 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Przy naprawie opaski mam odizolować mur o gruntu? Dać tam jakąś folie czy styropian i zasypać to piaskiem i kruszywem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 20.01.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 zamiast betonu wysypać kruszywo 16-32mm. bez folii,styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 20.01.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Nie wygląda to na zawilgocenie wodą opadową odbijającą się od opaski. Widać że tynk jest już mocno zniszczony, co wskazuje że problem zamakającej ściany trwa latami. Poza tym ściana jest mokra pewnie z ółtora metra, a W_I_T_E_K sam pisze, że zamaka równiez przy każdej odwilży. Wniosek - na 100% izolacja pozioma.Poszukaj firm zajmujących się iniekcjami - masz tego około 5-6 metrów, więc nie powinno Cię zruinować finansowo... A jeśli nie zapobiegniesz zamakaniu, to remont elewacji, remont wnętrza, zły klimat w pokoju oraz świadomość, że Twój nowy nabytek niszczeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts