Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z opłatami - pomocy

Recommended Posts

Hej

Dziś się zdenerwowałam. Jestem zupełnie zielona w rachunkach i opłatach. Przedstawię Wam zatem moją relację z prośbą o jej ocenę i ew. uspokojenie i wyjaśnienie mi tego.

Mieszkanie jest naszą własnością od kwietnia 2010. Mieszkamy od czerwca. Domek 6 rodzinny. Piec gazowy Junkers wspólny na cały blok, stoi w piwnicy. Mieszkania ogrzewane kaloryferem. Woda podgrzewana piecem.

rozliczenie 01.05 - 31.07

ogrzewanie - 32zł za GJ

podgrzanie wody - 9zł za m3

szambo - 9zł za m3

rozliczenie 01.08 - 30.09

podgrzanie wody - 14zł za m3

szambo - 12zł za m3

rozliczenie 01.10 - 31.12

ogrzewanie - 68zł za GJ

podgrzanie wody - 19zł za m3

szambo - 17zł za m3

Proszę zwróćcie uwagę na szybko zmieniającą się stawkę za każdy z tych elementów. Dla mnie to jakiś kosmos. Skąd się biora takie podwyżki. Jeżeli przy cenie zimniej wody 3zł/m3 plus podgrzanie 19 za m3 i szambo 17 zł za m3 to m3 wody wychodzi nas 39zł za m3. Jest to w ogóle możliwe??!! To samo z ogrzewaniem.

Pomocy, niech mi ktoś to wyjaśni.

Ile wy płacicie.

witam, każdy może podać swoje koszty, ale o wyjaśnienie naliczenia w/w należy poprosić administratora (musi mieć pokrycie w zapłaconych rachunkach)

w ub roku w spółdzielni wrocławskiej za własnościowe mieszkanie płaciłem:

48zł za GJ ciepła z licznika + 0,70zł/m3 powierzchni opłaty stałe

11zł za podgrzanie 1m3 wody

6,46 za m3 wody + ścieki (bez szamba, jest kanalizacja)

Na pewno zapytam ale jestem niecierpliwa i myślałam, że może ktoś spotkał się z czymś podobnym i mi tu podpowie skąd tak nagłe podwyżki, bo może i faktycznie ceny są ok. (nie wiem) ale czemu nie były takie od początku tylko teraz coraz większe z każdym rozliczeniem (chodzi o cenę jednostkową).