Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór drugiego źródła ciepła

sirjacob

Recommended Posts

Witam !

Borykam się z następującym problemem....

Jesteśmy w trakcie budowy domu tzn na etapie składania pozwolenia na budowę.

Dom nieduży .. 105 m + garaż + doprojektowana piwnica.

Chodzi oczywiście o ogrzewanie:

Jesteśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym. Instalacja oczywiście z grzejnikami, dodatkowo kolektory słoneczne.

Szukamy jeszcze czegoś:

np wyjedziemy gdzieś na tydzień w zimie i nie chcemy żeby chatę rozwaliło, lub np ja pojadę do sanatorium a żona nogę złamie ;) i nici z paleniem w kominku

Poważnie zastanawiam się nad piecem na paliwo stałe z podajnikiem.

Tylko nie wiem co wybrać piec na pellet czy ekogroszek? czy na to i na to?

Oto wady i zalety wg mnie (oczywiście bardzo proszę o wasze opinię).

Pellet:

Zalety: Czysty, Piec sam się rozpala w razie zaniku prądu,

Wady: Droższe palenie?, Piece chyba bardziej awaryjne - więcej elektroniki

Eko-groszek:

Zalety:Tańszy

Wady: Brudny, krótsze stałopalenie

Aha

Nie biorę pod uwagę pomp ciepła czy innych źródeł promieniowania kosmicznego ;) za małe i krótkie mamy doświadczenie my Polacy

prąd z kolei pomija moja żona ;)

pozostaje pellet lub eko-groszek - pytanie tylko co wybrać.

Oto wady i zalety wg mnie (oczywiście bardzo proszę o wasze opinię).

Pellet:

Zalety: Czysty, Piec sam się rozpala w razie zaniku prądu,

Wady: Droższe palenie?, Piece chyba bardziej awaryjne - więcej elektroniki

Eko-groszek:

Zalety:Tańszy

Wady: Brudny, krótsze stałopalenie

Jeśli to nastawienie szanownej małżonki faktycznie jest tu problemem.. . to osobiście wybrałbym pelety ze względu na czystość.

Tak będąc upierdliwym w kwestii prądu - za cenę nowego kotła, kotłowni - można by samym prądem grzać przez wiele lat. Proponuję więc policzyć ile to kosztować będzie, lub choćby poczytać odpowiednie wątki na tym forum.

Jeśli to nastawienie szanownej małżonki faktycznie jest tu problemem.. . to osobiście wybrałbym pelety ze względu na czystość.

Tak będąc upierdliwym w kwestii prądu - za cenę nowego kotła, kotłowni - można by samym prądem grzać przez wiele lat. Proponuję więc policzyć ile to kosztować będzie, lub choćby poczytać odpowiednie wątki na tym forum.

Zmień żonę !

Nie udalo się ? Trudno.

Powiem tak -jeśli pec na cokolwiek ,to zrezygnowałbym z PW .Jak wysiądzie "kopciuch"( brak prądu, awaria instalacji) to w płaszczu też nie popalisz.

Zamiast PW, zwykły kominek - wszędzie wojna ,a Ty krzesło porąbiesz (tylko nie na żonie) i ciepełkooooooo.

witam, osobiście dzisiaj wybrałbym małą pc powietrze-woda z Hewaleksu za 3,5 tys o mocy 3,8kW, zasilaną z gwc pod domem, ale z ogrzewaniem podłogowym, najprawdopodobniej byłby to tańsze w eksploatacji źródło ciepła od kominka. Kominek z pw - taki eksploatuję od 7 lat i jestem zadowolony.