sirjacob 18.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam ! Borykam się z następującym problemem.... Jesteśmy w trakcie budowy domu tzn na etapie składania pozwolenia na budowę. Dom nieduży .. 105 m + garaż + doprojektowana piwnica. Chodzi oczywiście o ogrzewanie: Jesteśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym. Instalacja oczywiście z grzejnikami, dodatkowo kolektory słoneczne. Szukamy jeszcze czegoś: np wyjedziemy gdzieś na tydzień w zimie i nie chcemy żeby chatę rozwaliło, lub np ja pojadę do sanatorium a żona nogę złamie i nici z paleniem w kominku Poważnie zastanawiam się nad piecem na paliwo stałe z podajnikiem. Tylko nie wiem co wybrać piec na pellet czy ekogroszek? czy na to i na to? Oto wady i zalety wg mnie (oczywiście bardzo proszę o wasze opinię). Pellet: Zalety: Czysty, Piec sam się rozpala w razie zaniku prądu, Wady: Droższe palenie?, Piece chyba bardziej awaryjne - więcej elektroniki Eko-groszek: Zalety:Tańszy Wady: Brudny, krótsze stałopalenie Aha Nie biorę pod uwagę pomp ciepła czy innych źródeł promieniowania kosmicznego za małe i krótkie mamy doświadczenie my Polacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.01.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Popytaj może u użytkowników czy pozostawiają bez dozoru przez tydzień kotły na pelet czy groszek. Może Wy Polacy macie większe doświadczenie ze zwykłym ogrzewaniem elektrycznym ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirjacob 19.01.2011 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Nawet nie na tydzień ... przyjmijmy np 3 dni A z prądem .. sam nie wiem, boję się, że to trochę drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 19.01.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 "trochę drogo..." w smoki i elfy też wierzysz ? osobiście mam prąd oraz kominek z dgp. - prąd jako główne ogrzewanie - rachunki nie są wcale porażające - a co dopiero jakbym miał tylko prądem ogrzewać przez kilka dni raz na ruski rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirjacob 19.01.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 prąd z kolei pomija moja żona pozostaje pellet lub eko-groszek - pytanie tylko co wybrać. Oto wady i zalety wg mnie (oczywiście bardzo proszę o wasze opinię). Pellet: Zalety: Czysty, Piec sam się rozpala w razie zaniku prądu, Wady: Droższe palenie?, Piece chyba bardziej awaryjne - więcej elektroniki Eko-groszek: Zalety:Tańszy Wady: Brudny, krótsze stałopalenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 20.01.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jeśli to nastawienie szanownej małżonki faktycznie jest tu problemem.. . to osobiście wybrałbym pelety ze względu na czystość.Tak będąc upierdliwym w kwestii prądu - za cenę nowego kotła, kotłowni - można by samym prądem grzać przez wiele lat. Proponuję więc policzyć ile to kosztować będzie, lub choćby poczytać odpowiednie wątki na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jeśli to nastawienie szanownej małżonki faktycznie jest tu problemem.. . to osobiście wybrałbym pelety ze względu na czystość. Tak będąc upierdliwym w kwestii prądu - za cenę nowego kotła, kotłowni - można by samym prądem grzać przez wiele lat. Proponuję więc policzyć ile to kosztować będzie, lub choćby poczytać odpowiednie wątki na tym forum. Zmień żonę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Nie udalo się ? Trudno. Powiem tak -jeśli pec na cokolwiek ,to zrezygnowałbym z PW .Jak wysiądzie "kopciuch"( brak prądu, awaria instalacji) to w płaszczu też nie popalisz.Zamiast PW, zwykły kominek - wszędzie wojna ,a Ty krzesło porąbiesz (tylko nie na żonie) i ciepełkooooooo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 witam, osobiście dzisiaj wybrałbym małą pc powietrze-woda z Hewaleksu za 3,5 tys o mocy 3,8kW, zasilaną z gwc pod domem, ale z ogrzewaniem podłogowym, najprawdopodobniej byłby to tańsze w eksploatacji źródło ciepła od kominka. Kominek z pw - taki eksploatuję od 7 lat i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts