ratownik 19.01.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam! Jesienią przykryłem garaż dachem z płyt OSB i przykryty gontem. Ostatnio zauważyłem, że na płytach od wewnątrz pojawił się dziwny nalot jak pleśń. Na początku biały teraz już ciemnieje. Czy to oznacza, że z dachem jest coś nie tak(chodzi o wykonanie), pod gont na OSB jest szybka bariera SBS Fel'x, a płyty są grubości 15mm. Jak i czy usuwać tą pleśń teraz czy czekać do wiosny i czym zaimpregnować teraz te płyty, które ponoć są już impregnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dość typowe zjawisko występujące przy dużym zawilgoceniu pomieszczeń. Płyty są woskowane. Na razie nic nie robić tylko wietrzyć. Po wyschnięciu przetrzeć szmatą lub szczotką. Można zaimpregnować impregnatem opartym na związkach miedzi np. Kuprafung. A tak na marginesie 15 mm to trochę za mało pod gont bitumiczny jak nie był mocowany zszywkami to wystają papiaki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregKasia 31.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Moim zdaniem tego białego nalotu nie powinno być. Dach miałem skończony w sierpniu 2010. Do tego czasu (stycznia 2011) wykonałem tynki wew, elewację, instalcję c.o oraz posadzki betonowe. W budynku była tyko wilgoć z odparowania wody z tynków i posadzek. Nalot zuważyłem na początku grudnia. Dziwne jest to że przy takich temperaturach ( w domu jest ok. 0 stopni) rozwija się pleśń. Producent czyli krnopol pisze że nie ma możliwości rozwoju pleśni i grzybów.Chyba będę czekał do wiosny i użyje jakiegoś srodka przeciwgrzybicznego. Teraz nie mogę zamknąć poddasza wełną i płytą g-k.Napiszcie jak mieliście ten sam problem i jak sobie poradziliście. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 31.01.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Wietrzyć , wietrzyć. Sprawdzić wentylację, Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.01.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 ... W budynku bMoim zdaniem yła tyko wilgoć z odparowania wody z tynków i posadzek. Tylko! A ile to litrów wody?! Wietrzyć! Wszystko się ustabilizuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasotom 22.03.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Moim zdaniem tego białego nalotu nie powinno być. Dach miałem skończony w sierpniu 2010. Do tego czasu (stycznia 2011) wykonałem tynki wew, elewację, instalcję c.o oraz posadzki betonowe. W budynku była tyko wilgoć z odparowania wody z tynków i posadzek. Nalot zuważyłem na początku grudnia. Dziwne jest to że przy takich temperaturach ( w domu jest ok. 0 stopni) rozwija się pleśń. Producent czyli krnopol pisze że nie ma możliwości rozwoju pleśni i grzybów. Chyba będę czekał do wiosny i użyje jakiegoś srodka przeciwgrzybicznego. Teraz nie mogę zamknąć poddasza wełną i płytą g-k. Napiszcie jak mieliście ten sam problem i jak sobie poradziliście. Dzięki za odpowiedź Czy możesz napisać jak zakończył się temat , Jak uporałeś się z problemem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregKasia 22.03.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Cześć,Użyłem środka grzybobójczego Altax. Wałek, teleskop i smarowałem wszystkie płyty, a po tygodniu dla pewności jeszcze raz posmarowałem. 3 dni mi to zajęło. Dopiero potem weszli chłopacy na zabudowę stg. Mieszkamy już 5 lat i nic się nie dzieje. Tzn nic nie wyłazi. Mam nadzieję, że pod zabudową też jest wszystko w porządku. Ten środek jest mocny i zwalcza grzyby. Dla ciekawości to napisz czy masz ten sam problem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasotom 23.03.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Cześć, Użyłem środka grzybobójczego Altax. Wałek, teleskop i smarowałem wszystkie płyty, a po tygodniu dla pewności jeszcze raz posmarowałem. 3 dni mi to zajęło. Dopiero potem weszli chłopacy na zabudowę stg. Mieszkamy już 5 lat i nic się nie dzieje. Tzn nic nie wyłazi. Mam nadzieję, że pod zabudową też jest wszystko w porządku. Ten środek jest mocny i zwalcza grzyby. Dla ciekawości to napisz czy masz ten sam problem? Pozdrawiam U mnie to tak wygląda http://forum.muratordom.pl/showthread.php?336459-ple%C5%9B%C5%84-i-czarne-przekwity-na-p%C5%82ycie-OSB&p=7439931#post7439931 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts