Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z plaszczem wodnym oraz bufor

Marcino25

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Wiosną przymierzam się do oddzielenia poziomów w piętrowym domku jednorodzinnym w związku z tym chce odciąć się od pieca centralnego ogrzewania, który jest w piwnicy i założyć kominek z płaszczem wodnym na pierwszym pietrze.Całą instalację chce wykonać od nowa ze względu przesuwania ścian i usunięcia przestarzałych kaloryferów. Wiem ze jest dużo przeciwników ,że jedynym źródłem ogrzewania nie powinien być kominek, ale porostu tak chce.Poczytałem już trochę na temat instalacji jednak nie wszystko mi jeszcze świta.

Kominek chciałbym umieścić w jednym z pokoi na pietrze oczywiście nie sypialnym.

Moje mieszkanie ma powierzchnię około 65 m2.Mam płaski dach wiec obawiam się o długość komina i zakłócenia spalania czy coś w tym stylu(ok 3,5m).Posiadam małe pomieszczenie gospodarcze, w którym chciałbym umieścić bufor około 500l.Gdzieś przeczytałem, że w takim buforze, ((który oddaje ciepło na grzejniki po wygaśnięciu płomienia w kominku))może się również znajdować zbiornik z ciepłą woda do bieżącego zużycia (kąpieli itp). Nie chciałbym instalować osobno bufora jak i zasobnika z wodą(około 200l).Myślę także o podłogówce w kuchni i łazience.

Nie mam jednak pojęcia ile kw musi mieć kominek (teoretycznie 1m2 to 100w) aby ogrzać mi mieszkanie oraz nagrzać wodę w buforze do takiej temperatury aby oddawała ciepło przez kolejne parę lub paręnaście godzin.Dom jest solidnie ocieplony i wystarczą lekko ciepłe kaloryfery i temperatura w pomieszczeniu wzrasta 21 stopni.Nie doczytałem nic o układach otwartych i zamkniętych.Proszę o poradę jak zaplanować całą instalację i jakich marek piece polecacie.Solary nie wchodzą w grę.

Zaznaczam że jestem laikiem w tych sprawach wiec proszę o powstrzymanie się w krytycznych opiniach o tym co napisałem.Pozdrawiam

Moja opinia niestety jest krytyczna - nie bierz tego do siebie, po prostu koncepcja kominka na piętrze jest zła. Pomyśl o noszeniu drewna..... bufor 500 l to raczej z tych mniejszych, a i tak trzeba się zastanowić nad wytrzymałością wylewki pod nim. Nie mówię o stropie. Reasumując - szukaj dalej....

Dlaczego decydujesz się na kominek? Czy w okolicy jest gaz ziemny? Czemu drewno a nie węgiel? Muszą się wypowiedzieć fachowcy, ale zainteresuj się tematem małych kotłów "na wszystko" połączonych z buforem. Kominki z płaszczem wodnym są na topie, ale według mnie ekonomiczniejsze i prostsze w obsłudze będą takie małe kotły. Niektóre nawet ladnie wyglądają, niedawno temat o kuchniach grzewczych - może warto to przemyśleć.

Właśnie jest ten problem że gazu ziemnego nie ma w okolicy, a szkoda.Myślę nad wybraniem kominka ponieważ chciałbym go obudować i powiedzmy wkomponować w odnowione mieszkanie.nie chciałbym wrzucać pieca na węgiel do nowej kuchni bo to chyba jedyne rozsądne miejsce.Poczytam na temat kuchni grzewczych

Plamiak całkiem fajne rozwiązanie z tymi kuchniami.Muszę się dobrze zastanowić.

Dzięki za rady

Edytowane przez Marcino25