Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie zewnętrzne z dwoma czujnikami ruchowo zmierzchowymi

Recommended Posts

Mam taki pomysł, od ok 2 lat mam zainstalowane lamp wzdłuż dojścia miedzy garażem a domem. Lampy obecnie są wpięte do czasowego włącznika.

Chciałbym to jednak zmienić i zamontować dwa czujniki ruchowo zmierzchowymi, jedne na garażu tak aby włączał lampy w momencie wyjścia z garażu a drugi przy domu tak aby włączał lampy idąc do garażu.

Jednak nie mam pojęcia jak to zrobić aby działały oba czujniki.....

Czy mógłby mi ktoś coś doradzić?

W zależności jak chcesz czy mają się włączać jednocześnie dwie lampy czy po kolei. Bez względu na to każda z czujek musi być osobno zasilona prądem. Gdy chcesz aby lampy włączały się jednocześnie to podłączenie szeregowe (jeśli podejdziesz pod garaż zapali się jedna lampa i może zapalić też na wejściem jednocześnie i odwrotnie) jest to podłączenie szeregowe. Jeśli każda ma się zapalać osobno to nie jest konieczne połączenie szeregowe ale i tak każda czujka misi mieć swoje zasilanie.

Jeśli masz kabel 3 żyłowy to robisz tak:

- kabelkiem koloru niebieskiego puszczasz napięcie od pierwszej przez lampy do drugiej czujki,

- to samo kabelkiem koloru czarnego oczywiście nie napięcie :)

- a teraz uwaga trzecim kabelkiem koloru np. zielonego puszczasz napięcie na drugą czujkę, już z pominięciem lamp i pierwszej czujki.

Chodzi o to, że każda czujka musi mieć osobne zasilanie, żeby zamknęła obwód.

Szeregowe połączenie, jeśli nawet będzie możliwe (bo niekoniecznie musi być cały zestyk przekaźnika wyprowadzony), spowoduje, że obie czukki będą musiały być uaktywnione, żeby się światło zapaliło.

Popularne czujki ruchu mają trzy zaciski: dwa do zasilania (faza i neutralny) i wyście do lampy. Normalnie, z jedną czujką podłączasz do L i N zasilanie, a lampę między wyjście a N. W twoim przypadku po prostu dokładasz do tego równolegle drugą czujkę, łącząc ją dokładnie tak samo do zasilania i jej wyjście do połączonych razem (równolegle oczywiście) lamp.

Jeśli masz kabel 3 żyłowy to robisz tak:

- kabelkiem koloru niebieskiego puszczasz napięcie od pierwszej przez lampy do drugiej czujki,

- to samo kabelkiem koloru czarnego oczywiście nie napięcie :)

- a teraz uwaga trzecim kabelkiem koloru np. zielonego puszczasz napięcie na drugą czujkę, już z pominięciem lamp i pierwszej czujki.

Chodzi o to, że każda czujka musi mieć osobne zasilanie, żeby zamknęła obwód.

I wychodzi jedna wielka zgroza...

Lampy są zewnętrzne, więc musza mieć instalację trójprzewodową z poprawnie podłączonym pzrewodem PE, ty chcesz go zabrać.

Dodatkowo nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli z puszczeniem pzrewodem niebieskim napięcia, a czarnym już nie napięcia, możesz to rozwinąć?

J.

Szeregowe połączenie, jeśli nawet będzie możliwe (bo niekoniecznie musi być cały zestyk przekaźnika wyprowadzony), spowoduje, że obie czukki będą musiały być uaktywnione, żeby się światło zapaliło.

Dobre pobiegasz sobie najpierw między czujkami żeby światło zapalić .....dobre....

Jeśli chodzi o kolory to tak przykładowo i obrazowo.

Ja piszę jak można zarobić. A z drugiej strony jak lamy są plastikowe to do czego podłączyć masę i po co ?

Dobre pobiegasz sobie najpierw między czujkami żeby światło zapalić .....dobre....

Tak, też mi się wydaje, że "dobre", ale to przecież twoja propozycja była, nie moja.

Jeśli chodzi o kolory to tak przykładowo i obrazowo.

Ja piszę jak można zarobić. A z drugiej strony jak lamy są plastikowe to do czego podłączyć masę i po co ?

Ale tu nie ma przykładowo i obrazowo tylko dobrze, albo źle. Twoja propozycja była zła.

Jeśli lampy będą miały drugą klasę izolacji, to oczywiście przewodu ochronnego (a nie żadnej masy, w instalacjach elektrycznych nie ma pojęcia masy, możemy potocznie mówić o uziemieniu, ale nie o masie, na litość) nie podłączasz nigdzie, ale zewnętrzne oprawy oświetleniowe bardzo często są wykonywane w pierwszej klasie i podłączenia uziemienia jak najbardziej wymagają.

J.

... po prostu równolegle je podłącz i będzie ok...

Jeden sposób.

OK, tylko czy mógłbyś mi tak bardzo prosto wytłumaczyć jak to podpiąć? ....

Od gniazdka idą 3 żyły do lampy nr1. Odkręcasz lampę i w jej miejsce (lub gdzieś wcześniej) montujesz czujkę ruchu nr1 i na wejściu czujki przykręcasz owe 3 żyły. Z wyjścia czujki ruchu nr1 prowadzisz przewód 3żyłowy do lampy nr1.

Z wejścia czujki nr1 prowadzisz 3 żyły do wejścia czujki nr2 i z wyjścia tej czujki do lampy nr2.

Proste?

Lub kolejny sposób, ale po wykryciu ruchu przez dowolną czujkę zapali się lampa/y:

http://obrazki.elektroda.net/32_1257971954.jpg

Wakmen twój opis jest bardzo dobry o coś takiego mi chodziło.

Tylko że ja poszukuję sposobu aby 5 lamp było zapalanych jednocześnie przez pierwszą lub drugą czujkę. czyli wychodzę z garażu zapala się 5 lamp....wychodzę z domu ponownie zapala się 5 tych samych lamp. W każdym przypadku naruszam obszar innej czujki.

Czy tą sytuację mógłbyś mi wytłumaczyć w tak samo prostu sposób jak powyżej...

... Tylko że ja poszukuję sposobu aby 5 lamp było zapalanych jednocześnie przez pierwszą lub drugą czujkę. czyli wychodzę z garażu zapala się 5 lamp....wychodzę z domu ponownie zapala się 5 tych samych lamp. W każdym przypadku naruszam obszar innej czujki.

Czy tą sytuację mógłbyś mi wytłumaczyć w tak samo prostu sposób jak powyżej...

Przecież powyżej podałem schemat:

http://obrazki.elektroda.net/32_1257971954.jpg

tylko zamiast jednej lampy wstawiasz 3, 4, 5 dowolną ilość ale nie więcej jak dopuszczają czujki ruchu.

Opisywać chyba nie muszę?

Tutaj może być tylko jeden problem - brak przewodu ochronnego (wykorzystany do innych celów).

Edytowane przez Wakmen
Ostatnie zdanie.