Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem tego typu, zamówiliśmy z mężem okna 2 komorowe (3 szyby), producent pomylił się i zamontowali nam okna 1 komorowe (2 szyby)

Zastanawiam się, czy wymianiać szyby , bo sprzedawca twierdzi, że przyjedzie monter i wyminieni same szyby, ramy już nie,

Czy zostawić takie okna i walczyc o jakiś upust. zaznaczę, że mamy także rolety zewnętrzne.

Przyznam że trochę boję się wymiany tych szyb, że coś spartaczą.

Jak myślicie co zrobić???

Co to za producent co strzela takiego babola? Pewnie to raczej dealer coś pokręcił...

Taka wymiana to nie tylko same wkłady szybowe ale nowe listwy przyszybowe (i inne podkładki do szklenia). I tu jest największy problem - listwy docina się co prawda wg wyliczonych rozmiarów ale czasem coś nie pasuje i trzeba dociąć "z ręki". W warunkach domowych jest to bardzo trudne.

Ja radzę wymienić te wkłady a upust żądać tylko jeżeli operacja nie będzie do końca satysfakcjonująco wykonana (jakość łączeń listew przyszybowych w narożnikach).

ale jak myślicie, czy mogą mi wymienić te szyby na budowie , czy taka wymiana powinna odbyć się na zakładzie produkcyjnym. czy lepiej odpuścić i zostać przy tych dwóch szybach. Zastanawiam się jeszcze nad wymianą skrzydeł, nie wiem czy mogę żądać od nich, boję się trochę tej wymiany na budowie, czy wszystko później będzie szczelne.

A po wymieniac skrzydła?

Na jakiej podstawie chcesz żądać ich wymiany?

Jesli jest mozliwość wymiany szyb w zakłądzie produkcyjnym, to pewnie byłoby to lepsze rozwiązanie, bo na miejscu lepiej dopasują listwy przyszybowe.

Zresztą jakby nie było, to akurat o nieszczelność się nie powinieneś martwić, a raczej bardziej o nadmierną szczelność.

Wymiana to jedno - nie powinno być problemu, ale..

- czy ta dwuszybówka przyszła przez pomyłkę (sprzedawcy lub fabryki)

- czy może z konieczności - ktoś wspomniał, że może gabaryty są za duże) i była to próba zmiany zamówienia bez wiedzy klienta z nadzieją, że jakoś to będzie.

Czego oczywiście nikomu nie życzę.

Jako wychowany w kulturze dużych firm (z maszynami sterowanymi cyfrowao) na 99% zakładam, że listwy przyszybowe dosłane z zakładu będą idealnie pasowały do skrzydeł :) Ten 1 % to błąd ludzki, który też się da poprawić.

Generalnie produkcja szyb zespolonych 1-no lub 2-u komorowych nie zależy od wielkości oczywiście w granicach możliwości technologicznych linii produkcyjnej i ciężaru, poniewaz klient zamawia- my produkujemy, oczywiście szyby dwukomorowe są cięższe od jednokomorowych i to firma okienna dopasowuje sobie ramy, okucia i system montażu.

Ja bym domagał się wymiany takich wkładów, ponieważ 2 komorowe szyby mają lepsze parametry techniczne.