Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpis do rejestru zabytków - dofinansowania na remont/przebudowe

dizzy71

Recommended Posts

Witam,

Posiadam dom jednorodzinny na obrzeżach Wrocławia z 1937-38 roku. Chciałbym się dowiedzieć jak mozna dokonać wpisu takiej nieruchomości do rejestru zabytków i jak wyglądają procedury dotyczące dofinansowania remontów takich budynków przez Miasto/Unię(?)

• 3 weeks później...

Jako zabytek definiuje ona: „nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będąca dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową”.

fakt że budynek jest z tego roku nie oznacza że ma być zabytkiem ale o tym decyduje Wojewódzki Konserwator Zabytków dla danego województwa wydając odpowiednio decyzję administracyjną.

Możesz się zwrócić do Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków o to czy posiadają jakiekolwiek dokumenty zdjęcia etc. mogące potwierdzić zabytkową formę budynku. A co do dofinansowania to raczej kasę rozdziela WKZ dla danego terenu i budżet jest ograniczony do obiektów najpilniej wymagających remontów - które pochłaniają astronomiczne sumy. Wpis do rejestru z myślą ze ktoś będzie cała kasę łożył na renowację jest błędne i w większości pieniążki szybciej się kończą niż widoczny jest efekt prac na które są łożone .. Poza tym wpis do rejestru to OBOWIĄZKI dla właściciela . obecnie WKZ ma 3 lata na tworzenie gminnej ewidencji zabytków może się załapiesz...

Strasznie ryzykowne posunięcie , więcej problemów niż korzyści.

Osobiście jak kupowaliśmy naszą Wichurkę to modliłam się by nie była wpisana nigdzie do rejestru.Pewnie nie kupiłabym jej , bo kupić orginalne okna drewniane to straszne koszta , a pewnie dofinansowanie nie pokryło by nawet połowy wydatków.

A wtedy to jesteś w czarnej du....e. Z daleka od urzędów - sorki nie obrażając nikogo.

Edytowane przez kubel30

Moja kamieniczka z 1905 dzieki bozi nie jest wpisana, jednakże jest w strefie ochrony. A to juz stwarza nie mało papierologi i tłumaczenia. ja bym sie nie pchał, osobiscie odstąpiłem od zakupu starego dworku z racji kwoty, jaka nie byłbym wstanie wylozyc w ciagu pół roku - a tyle planuje maxymalnie remont wraz z podwórzem.