dizzy71 19.01.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam,Posiadam dom jednorodzinny na obrzeżach Wrocławia z 1937-38 roku. Chciałbym się dowiedzieć jak mozna dokonać wpisu takiej nieruchomości do rejestru zabytków i jak wyglądają procedury dotyczące dofinansowania remontów takich budynków przez Miasto/Unię(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timmy 05.02.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Jako zabytek definiuje ona: „nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będąca dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową”. fakt że budynek jest z tego roku nie oznacza że ma być zabytkiem ale o tym decyduje Wojewódzki Konserwator Zabytków dla danego województwa wydając odpowiednio decyzję administracyjną.Możesz się zwrócić do Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków o to czy posiadają jakiekolwiek dokumenty zdjęcia etc. mogące potwierdzić zabytkową formę budynku. A co do dofinansowania to raczej kasę rozdziela WKZ dla danego terenu i budżet jest ograniczony do obiektów najpilniej wymagających remontów - które pochłaniają astronomiczne sumy. Wpis do rejestru z myślą ze ktoś będzie cała kasę łożył na renowację jest błędne i w większości pieniążki szybciej się kończą niż widoczny jest efekt prac na które są łożone .. Poza tym wpis do rejestru to OBOWIĄZKI dla właściciela . obecnie WKZ ma 3 lata na tworzenie gminnej ewidencji zabytków może się załapiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 06.02.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 (edytowane) Strasznie ryzykowne posunięcie , więcej problemów niż korzyści. Osobiście jak kupowaliśmy naszą Wichurkę to modliłam się by nie była wpisana nigdzie do rejestru.Pewnie nie kupiłabym jej , bo kupić orginalne okna drewniane to straszne koszta , a pewnie dofinansowanie nie pokryło by nawet połowy wydatków.A wtedy to jesteś w czarnej du....e. Z daleka od urzędów - sorki nie obrażając nikogo. Edytowane 6 Lutego 2011 przez kubel30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 06.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Moja kamieniczka z 1905 dzieki bozi nie jest wpisana, jednakże jest w strefie ochrony. A to juz stwarza nie mało papierologi i tłumaczenia. ja bym sie nie pchał, osobiscie odstąpiłem od zakupu starego dworku z racji kwoty, jaka nie byłbym wstanie wylozyc w ciagu pół roku - a tyle planuje maxymalnie remont wraz z podwórzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts