MRCZ 19.01.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam! Nie dawno firma X przeprowadziła montaż okien w moim domu. Od razu po montażu zauważyłem, że we wszystkich oknach dwuskrzydłowych klamka na prawym skrzydle jest zamocowana o 3mm niżej, co bardzo rzuca się w oczy. Po wstępnym wypoziomowaniu obu skrzydeł okna i pomiarach od ramy okna do nawierceń na klamkę nadal było przesunięcie (klamka w prawym skrzydle niżej). Firma X stwierdziła, że przyjdzie ponownie na regulację - regulowali okna w kilku płaszczyznach tak, aby osiągnąć poziom w obu klamkach, no ale wg mnie kosztem czegoś. Generalnie przykładając poziomice okna mieszczą się w granicach pionu i poziomu, ale nie jest to idealnie. Każde prawe skrzydło, gdzie klamka była niżej jest jakby podniesione na linii klamki do góry. Wiadomo firma X ratuje swój tyłek, po tej regulacji okna są w miarę do przyjęcia, ale obawiam się tego, że po jakimś czasie skrzydła się opuszczą lub od tej regulacji/naprężeń pokrzywią a regulacji już wtedy może zabraknąć. Myślałem zaakceptować aktualną wersję i w ramach ugody zażądać od firmy X dodatkowego rabatu, tylko ile?Okna są na profilach VEKA, proszę o rady? Pzdr.MRCZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 19.01.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Żeby wyrównać poziom klamek skrzydła przestawiono na regulacjach zawiasów albo przeszklono. W takim przypadku masz na różnych poziomach ramy skrzydeł a to chyba jeszcze bardziej paskudnie wygląda. Wyrównać klamki można było nie ingerując w położenie skrzydeł , trochę zabawy z okuciem i otworami pod klamkę w skrzydłach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryo 19.01.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 czy te okna to przypadkiem OKNOPLAST z Krakowa? producent ma normy, moze te 3mm jest w normie, a moze nie - to powinno zdecydować czy reklamować czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRCZ 20.01.2011 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dziękuję za odp.Okna nie pochodzą z Oknoplastu, mniejsza firma produkująca na profilach Veka. Z tego co widziałem regulowano skrzydła (góra-dół, lewo-prawo) oraz zasuwy tak żeby klamka podeszła wyżej. W tym momencie jest nierówna szczelina między skrzydłami (zwęża się do dołu do 2mm) oraz każde prawe skrzydło jest skręcone do góry, tak że jak się przyłoży do skrzydeł na dole poziomice to powstaje szczelina wynosząca do 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Norma normą.. Dobra regulacja powinna załatwić sprawę. widzę dwie teoretyczne przyczyny: - błąd w fabryce - uszkodzony szablon itp, przez co są nierówno nawiercone otwory (można to sprawdzić miarką - zmierzyć odległość od np. dolnej krawędzi skrzydla do "początku" klamki i zobaczyć czy jest równa w obu skrzydłach - błąd w montażu (wadliwa wskazująca poziomica) i wszystkie okna nie mają równych przekątnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 20.01.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Czy to ABM Jedraszek? Też mam zauważalną różnice w położeniu klamek. Trzeba się przyjrzeć żeby to zobaczyć więc nic nie reklamowałem, po za tym okna działają prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRCZ 20.01.2011 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Norma normą.. Dobra regulacja powinna załatwić sprawę. widzę dwie teoretyczne przyczyny: - błąd w fabryce - uszkodzony szablon itp, przez co są nierówno nawiercone otwory (można to sprawdzić miarką - zmierzyć odległość od np. dolnej krawędzi skrzydla do "początku" klamki i zobaczyć czy jest równa w obu skrzydłach - błąd w montażu (wadliwa wskazująca poziomica) i wszystkie okna nie mają równych przekątnych Otwory faktycznie nie są równo nawiercone, mierząc od dolnej krawędzi do początku pierwszego otworu widać na miarce przesunięcie. Firma przeprowadziła jeszcze raz regulację, przesuwała m.in. zasuwnicę do góry i teraz przy pomiarze od dolnej krawędzi do środka klamki odchyłka nie przekracza 1mm. Okna wg mnie teraz są wyregulowane poprawnie, wizualnie nie widać przesunięć tylko pod poziomicą nadal lekko niżej są klamki na prawych skrzydłach do 2mm, więc daję sobie z tym spokój. Najprawdopodobniej jest to błąd produkcyjny tak jak napisał finlandia. Nie będę robił już teraz reklamy ani antyreklamy, ale jest to b. mała firma raczej nieznana z wlkp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts