Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramiczna czy Cementowa

kriszielony

Recommended Posts

Ja mam cementową, ale to były początki i nie robili jej jeszcze z powłoką. Barwiona jest na całym przekroju więc kolor nie zejdzie. Brak powłoki powoduje że dość łatwo się brudzi, ale obserwując zwykłą ceramiczną na innych domach również bez powłoki to cementowa chyba łatwiej się sama czyści wystarczy duży śnieg ;) Nie wiem jak zachowują się te dachówki z powłokami, które teraz tak ostro wchodzą. Poza tym wiem, że wykonanie całego dachu z cementowej kosztowało tyle co sama dachówka ceramiczna (bez gąsiorów, szczytów itp.)

Pozdrawiam

Ja też właśnie stoję przed takim wyborem. Doradcy ze składów budowlanych doradzają ceramiczna pewnie po części ze względu na zarobek. ceramiczna droższa a tym samym więcej zarobią. Teraz betonowe posiadają różne powłoki które częściowo zapobiegają zanieczyszczeniu. Jeżeli chodzi o trwałość to już nie wiem. Podobno ceramika trwalsza. Ciekawe. Pamiętam u mojej babci na domku kilkudziesięcioletnim leży dachówka cementowa i to własnoręcznie robiona, dodam ze w bardzo dobrym stanie :) Chyba wybiorę Cementową

Pozdrawiam Michał

Przed wyborem byłem w kilku hurtowniach i oglądałem z bliska ceramiczne i cementowe.

Nie wiem czy była to kwestia tego, że akurat trafiałem na cementowe stare a ceramiczne świeże w każdym razie różnica była na tyle wyraźna (degradacja powierzchni), że zdecydowałem się na ceramiczne.

Natomiast co do samej Monzy plus to zwróć uwagę, że to są duże dachówki, które raczej nadają się na dachy z dużymi połaciami, jak masz dużo załamań (skomplikowany dach), to chyba lepiej wziąć jakąś mniejszą dachówkę, będzie lepiej wyglądać.

Rozsądnym wyborem jest dachówka cementowa. Wiercenie i przecinanie nie ma tu nic do rzeczy. Należy sobie odpowiedzieć na jedno pytanie: czy zależy nam na tym aby dachówka miała żywotność 100 lat? Jeżeli nie to radzę zastosować dachówkę cementową np. firmy Braas. Pozdrawiam.

cementowa dachówka akurat jest lżejsza od ceramicznej, poza tym projektanci korzystają z norm obciążeń a nie z wartości podawanych przez producentów, zresztą roznica 5 czy 10 kg/m2 dla typowego dachu nie powinna mieć strategicznego znaczenia.

nie wiem jak się zachowuje cementowa, ceramiczna jest bardzo podatna na uszkodzenia w transporcie i sporo jest odpadów, czy takich ukruszonych różków. IMHO cementowa jeśli jest wyraźnie tańsza a budżet jest ograniczony nie będzie złym wyborem.

My wybralismy cementową Braasa z powłoką (bałtycka)-uznalismy, ze przy ograniczonych funduszach lepiej wziąć towar najlepszy w swojej klasie niż niby lepszy ale z dolnej półki. Jeśli zadowoli Cię zdanie laika - byłam mile zaskoczona jakością tej dachówki - powłoka gładziutka, kolor ładny, intensywny, bardzo nam pasuje. Wcześniej oglądalismy dachówki betonowe starszego typu i faktycznie były nieco porowate. Jak z trwałością to dopiero zobaczymy, bo dach świezo połozony.

nie żartuje i to nie gdzie indziej jak na łódzkim rynku.

fakt, że nie rozpatrywałem wszystkich możliwych kombinacji, z ceramicznych brałem pod uwagę tondach, nelskampa oraz koramica a na cementową miałem jedynie ofertę na brasa.

najlepiej wyszedł tondach, angoba, żonie zależało na prostym kształcie -> wzór stodo12

nawiasem mówiąc, bardzo uważajcie i porównujcie oferty bo sprzedawcy stosują różne sztuczki żeby droższy produkt sprzedać taniej. ja byłem zdziwiony, że najdroższa dachówka owocowała najmniejszą ceną na ofercie. dokładna analiza wykazała, że sprzedawca np nie dał żadnej dachówki wentylacyjnej.

Michał,

musisz poprosić o wycene dachu jako całości z folią, spinkami itd. bo jeden poda Ci cene dachówki podstawowej na niskim poziomie a reszte systemu dostaniesz po cenie detalicznej i będzie drożej mimo niskiej ceny dachówki podstawowej. Najładniejszą powłokę ma romańska była produkowana w Niemczech, jest nieco droższa. Celtycka chyba 2,88 brutto w detalu za szt. Cenę którą Ci podałem za 1m2 zawiera też ławeczki kominiarskie i dachówki kominki-wentylacyjne (dość drogie za szt.140 zł) i transport hds.

Marqo,

ja też pracuję w budownictwie, ale raczej wykończeniówka czyli tynki i elewacje. Wiem, że czasami nie warto przepłacać za materiał. Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o jakość/cena to dachówka cementowa wygrywa. Takie jest moje zdanie ale chce po prostu znać opinie forumowiczów którzy wiedzą coś więcej. Dzięki Marqo.