kriszielony 19.01.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Stoję przed wyborem dachówki, w projekcie mam podaną Syriusz13, w hurtowni chcą mi sprzedać albo wcisnąć roben monza plus a jeszcze inni mówią, że cementowa równie dobra. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 19.01.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Ja mam cementową, ale to były początki i nie robili jej jeszcze z powłoką. Barwiona jest na całym przekroju więc kolor nie zejdzie. Brak powłoki powoduje że dość łatwo się brudzi, ale obserwując zwykłą ceramiczną na innych domach również bez powłoki to cementowa chyba łatwiej się sama czyści wystarczy duży śnieg Nie wiem jak zachowują się te dachówki z powłokami, które teraz tak ostro wchodzą. Poza tym wiem, że wykonanie całego dachu z cementowej kosztowało tyle co sama dachówka ceramiczna (bez gąsiorów, szczytów itp.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosek 19.01.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 weź sobie po jednej z tych dachówek do domu:1.obejrz z bliska jakość wykonania, nawet okiem laika 2.spróbuj przeciąć i przewiercić3. podejrzewam, że sam dokonasz wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 19.01.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Ja też właśnie stoję przed takim wyborem. Doradcy ze składów budowlanych doradzają ceramiczna pewnie po części ze względu na zarobek. ceramiczna droższa a tym samym więcej zarobią. Teraz betonowe posiadają różne powłoki które częściowo zapobiegają zanieczyszczeniu. Jeżeli chodzi o trwałość to już nie wiem. Podobno ceramika trwalsza. Ciekawe. Pamiętam u mojej babci na domku kilkudziesięcioletnim leży dachówka cementowa i to własnoręcznie robiona, dodam ze w bardzo dobrym stanie Chyba wybiorę Cementową Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 19.01.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Przed wyborem byłem w kilku hurtowniach i oglądałem z bliska ceramiczne i cementowe. Nie wiem czy była to kwestia tego, że akurat trafiałem na cementowe stare a ceramiczne świeże w każdym razie różnica była na tyle wyraźna (degradacja powierzchni), że zdecydowałem się na ceramiczne. Natomiast co do samej Monzy plus to zwróć uwagę, że to są duże dachówki, które raczej nadają się na dachy z dużymi połaciami, jak masz dużo załamań (skomplikowany dach), to chyba lepiej wziąć jakąś mniejszą dachówkę, będzie lepiej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Rozsądnym wyborem jest dachówka cementowa. Wiercenie i przecinanie nie ma tu nic do rzeczy. Należy sobie odpowiedzieć na jedno pytanie: czy zależy nam na tym aby dachówka miała żywotność 100 lat? Jeżeli nie to radzę zastosować dachówkę cementową np. firmy Braas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 20.01.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Pewnie zanim z jedna czy druga dachówka się zacznie coś dziać to korniki już dawno zajmą się wieźbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 21.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Jeśli w projekcie masz dachówkę ceramiczną (a taki jest Sirius13), to sprawdź, czy Twoja więźba obliczona jest także na dachówkę cementową, która jest cięższa od ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 cementowa dachówka akurat jest lżejsza od ceramicznej, poza tym projektanci korzystają z norm obciążeń a nie z wartości podawanych przez producentów, zresztą roznica 5 czy 10 kg/m2 dla typowego dachu nie powinna mieć strategicznego znaczenia. nie wiem jak się zachowuje cementowa, ceramiczna jest bardzo podatna na uszkodzenia w transporcie i sporo jest odpadów, czy takich ukruszonych różków. IMHO cementowa jeśli jest wyraźnie tańsza a budżet jest ograniczony nie będzie złym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 21.01.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 My wybralismy cementową Braasa z powłoką (bałtycka)-uznalismy, ze przy ograniczonych funduszach lepiej wziąć towar najlepszy w swojej klasie niż niby lepszy ale z dolnej półki. Jeśli zadowoli Cię zdanie laika - byłam mile zaskoczona jakością tej dachówki - powłoka gładziutka, kolor ładny, intensywny, bardzo nam pasuje. Wcześniej oglądalismy dachówki betonowe starszego typu i faktycznie były nieco porowate. Jak z trwałością to dopiero zobaczymy, bo dach świezo połozony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 21.01.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 lepiej dobrze sprawdź ceny i konkretne oferty a nie sugeruj się obiegowymi opiniami. mnie dachówka ceramiczna wyszła taniej niż cementowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Nie żartuj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 22.01.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 nie żartuje i to nie gdzie indziej jak na łódzkim rynku.fakt, że nie rozpatrywałem wszystkich możliwych kombinacji, z ceramicznych brałem pod uwagę tondach, nelskampa oraz koramica a na cementową miałem jedynie ofertę na brasa.najlepiej wyszedł tondach, angoba, żonie zależało na prostym kształcie -> wzór stodo12 nawiasem mówiąc, bardzo uważajcie i porównujcie oferty bo sprzedawcy stosują różne sztuczki żeby droższy produkt sprzedać taniej. ja byłem zdziwiony, że najdroższa dachówka owocowała najmniejszą ceną na ofercie. dokładna analiza wykazała, że sprzedawca np nie dał żadnej dachówki wentylacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Proszę napiszcie ile płaciliście za Braasa, za dachówkę podstawową i wykończenia. W niedługim czasie ma dostać oferty i chciałbym się trochę orientować w cenach. Kolor jaki mnie interesuje to czarny lub antracyt. Jak coś to można na PW pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 22.01.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Michał,teraz mam świerzą oferte na dach z braasa, bez szczytów, kopertowy z dużą ilością gąsiorów i w detalu (cały osprzęt z foliami i wróblówkami itd) za 1m2 74 zł, bez rynien , po rabatach wyjdzie pewnie 67-68 zł za 1 m2 dachówka celtycka antracyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Marqo,a znasz cenę poszczególnych elementów, tj dachówki podstawowej i gąsiorów. U mnie będzie dach dwuspadowy z jedną jaskółką i będę potrzebował jeszcze krawędzie. Napisz proszę czy ta celtycka antracyt z powłoką cisar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 22.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Michał,musisz poprosić o wycene dachu jako całości z folią, spinkami itd. bo jeden poda Ci cene dachówki podstawowej na niskim poziomie a reszte systemu dostaniesz po cenie detalicznej i będzie drożej mimo niskiej ceny dachówki podstawowej. Najładniejszą powłokę ma romańska była produkowana w Niemczech, jest nieco droższa. Celtycka chyba 2,88 brutto w detalu za szt. Cenę którą Ci podałem za 1m2 zawiera też ławeczki kominiarskie i dachówki kominki-wentylacyjne (dość drogie za szt.140 zł) i transport hds. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.01.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 No właśnie muszę wiedzieć ile kosztują poszczególne elementy składowe dachu. Bo tak jak piszesz, że podadzą niska cenę za dachówkę podstawową a same wykończenia będą kosmicznie drogie. Myślę że mój dach będzie tańszy od twojego tzn m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 22.01.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Michale,to wycena dachu klienta, buduję domy zawodowo, wiadomo, ze projekt i rodzaj materiałów decyduje o cenie. Ceramika w niskiej cenie jest gorsza jakościowo od cementowej dachówki braasa, więc dobrze wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Marqo,ja też pracuję w budownictwie, ale raczej wykończeniówka czyli tynki i elewacje. Wiem, że czasami nie warto przepłacać za materiał. Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o jakość/cena to dachówka cementowa wygrywa. Takie jest moje zdanie ale chce po prostu znać opinie forumowiczów którzy wiedzą coś więcej. Dzięki Marqo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts