Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramiczna czy Cementowa

kriszielony

Recommended Posts

Ja brałam wyceny na kompletny dach z czterech różnych firm( projekt i liczyli) i naprawdę, nie można się sugerować ceną dachówki podstawowej, bo dadzą bardzo niską, a kroją na całej reszcie. Porównywaliśmy dahcówki cementowe i ceramiczne i zdecydowaliśmy się na ceramikę robena. Różnica w cenie minimalna, a co ceramika to ceramika.

Ja brałam wyceny na kompletny dach z czterech różnych firm( projekt i liczyli) i naprawdę, nie można się sugerować ceną dachówki podstawowej, bo dadzą bardzo niską, a kroją na całej reszcie. Porównywaliśmy dahcówki cementowe i ceramiczne i zdecydowaliśmy się na ceramikę robena. Różnica w cenie minimalna, a co ceramika to ceramika.

Bardzo trafne spostrzeżenie. Ale na tym nie powinnaś skończyć bo jest jeszcze kilka innych trików :) Mianowicie interesuje cię całość, bardzo słusznie, weź więc wyceny od tych kilku firm i porównaj nie tylko ceny końcowe ale też i ilości wliczonych materiałów. Bo to jest bardzo często taka luka. Masz wycenę na kompletny dach od kogoś ale zauważ że w wielu przypadkach masz różne ilości materiałów wpisane. Np 5 ark blachy płaskiej mniej, 2 paczki wkrętów, Kilka gąsiorów, kilka skrajnych, samej podstawowej również kilka metrów. To wszystko może dać dobrą sumkę. To są powszechnie stosowane triki że się tak wyrażę. A handlowcy liczą przeróżnie i nie będziesz w stanie udowodnić że zrobił to celowo. Także te "kompletne" wyceny mogą się znacznie różnić i nie zawsze ta droższa z oferty okazuje się droższą po przemyśleniach.

MOja rada:

zrobić wycenę w kilku firmach

porównać materiały ilościowo

Porównać ceny poszczególnych materiałów.

przeliczyć i wybrać najkorzystniejszą ofertę :)

A tak w ogóle to trochę mogę wam pomóc :)

Oczywiście nie prowadzę sprzedaży internetowej, moja pomoc będzie polegała na wyliczeniu ilości i zrobieniu kosztorysu. Będziecie mieli w ten sposób bardzo dobrą podporę przy wyborze odpowiedniej oferty. Mowa do Michała i Małgosi

Pozdrawiam

Edytowane przez photos

Bardzo trafne spostrzeżenie. Ale na tym nie powinnaś skończyć bo jest jeszcze kilka innych trików :) Mianowicie interesuje cię całość, bardzo słusznie, weź więc wyceny od tych kilku firm i porównaj nie tylko ceny końcowe ale też i ilości wliczonych materiałów. Bo to jest bardzo często taka luka. Masz wycenę na kompletny dach od kogoś ale zauważ że w wielu przypadkach masz różne ilości materiałów wpisane. Np 5 ark blachy płaskiej mniej, 2 paczki wkrętów, Kilka gąsiorów, kilka skrajnych, samej podstawowej również kilka metrów. To wszystko może dać dobrą sumkę. To są powszechnie stosowane triki że się tak wyrażę. A handlowcy liczą przeróżnie i nie będziesz w stanie udowodnić że zrobił to celowo. Także te "kompletne" wyceny mogą się znacznie różnić i nie zawsze ta droższa z oferty okazuje się droższą po przemyśleniach.

MOja rada:

zrobić wycenę w kilku firmach

porównać materiały ilościowo

Porównać ceny poszczególnych materiałów.

przeliczyć i wybrać najkorzystniejszą ofertę :)

Zgadza się, dlatego porównywałam ceny jednostkowe

Witam

a ja chciałbym zakupić dachówkę firmy Kormanic -naturalna czerwień-nazwa angoba, czy ta firma i ta najzwyklejsza ale ceramiczna dachówka, będzie OK, ja niestety nie mam pojęcia, czy to właściwy wybór, kierujemy się z żoną zasadą podoba się -nie podoba się , dachówka cementowa odpada, ceramiczna jest OK, tylko czy ten kolor nie będzie się brudził (nie wiem co jeszcze może się z nim dziać )

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
no my też dostaliśmy na nią bardzo dobrą cenę .

z opisu wychodzi że to glazura.

u nas między najlepszym brassem a tą glazurą jest 3500zł różnicy na dachu 4 spady 240 m2

To u nas podobnie tylko ze dach mniejszy-225m/2 i miedzy euronitem a wlasnie ceramika nelskampa jest roznica 3000 tyś zł i chyba wybierzemy ceramike.W podobniej cenie mamy robena ale tu tylko kolor miedziany i chyba odpuscimy. A jak myslicie jesli chodzi o jakos nelskamp czy roben?

• 3 weeks później...