Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura w mieszkaniach na najwyższym piętrze

td2003

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zweryfikować opinię, którą ostatnio usłyszałem (a jest ona dla mnie ważna bo jestem w trakcie szukania mieszkania).

Otóż chodzi o to, że podobno w mieszkaniach w blokach z wielkiej płyty położonych na najwyższych piętrach latem jest bardzo gorąco, znacznie cieplej niż a piętrach niższych.

Czy jest to prawda?

Będę wdzięczny za podpowiedzi w tym temacie.

Dzięki, Tomek.

Jeżeli szukasz mieszkania w bloku z wielkiej płyty to nie kupuj mieszkania na ostatnim piętrze nie chodzi tu o ciepło w lecie bo to raczej jest znikoma różnica, czy mieszkasz na 7 czy np na 10 pietrze, na pewno jest różnica miedzy 10 a np. 3 pietrem, ale tym bym się nie sugerował. Chodzi bardziej że na ostatnim piętrze przeważnie w zimie jest chłodniej. Występują problemy z zaciekaniem sufitów z powodu nieszczelnych dachów itd. Im wyżej jeżeli są wichury bardziej wieje. Jak się zepsuje winda lepiej mieszkać niżej żeby nie drałować. Ja mieszkam na 7 piętrze i nie chciał bym mieszkać niżej mam fajne widoki z okna, ci co mieszkają do 5 piętra maja widok tylko na bloki i parking.

Witaj.

Słuchaj tego co mówi Bladyy78

Dam Ci przykład z mojego czteropiętrowego bloku...

Mieszkanie 50 m2 na pierwszym piętrze. Miesięczna opłata za CO około 105 zł. Grzejników prawie nie odkręcam, a ciężko zbić temperaturę poniżej 21 C.

Sąsiadka z czwartego piętra... Takie samo mieszkanie (nade mną). Miesięcznie płaci 220 zł, a zimą temperatura maksymalna nie przekracza 19 C, przy grzejnikach odkręconych na "full". Nie jest w stanie dogrzać mieszkania... Okna i my i Oni mamy plastikowe, więc jedyne straty (którymi się różnimy) to te przez dach...

Lato w Polsce jest krótkie... Zima niestety nie.... (Lato i zima rozumiane w sensie gorąco - zimno)...

Pozdrawiam

macst

moja mama mieszka na czwartym piętrze (u nas ostatnim) i nie narzeka ale, w tamtym roku docieplili strop wypełniając go granulatem chyba wełny. Od tamtej pory nie ma problemu z dogrzaniem mieszkania, choć nie pamiętam żeby jakoś szczególnie drogo kosztowało w poprzednich latach.

Musisz się udać do spółdzielni i zapytać czy takie działania miały miejsce, lub czy są planowane w przyszłości. W opsisywanym przypadku blok w latach 90 był docieplony supremą (nie wiem co to jakieś płyty do termoziolacji) i niedawno właśnie docieplili strop.

michalsiak

Ja mieszkałem na 4 ostatnim w 3 lokalizacjach i sprawa wygląda tak. W lato upał sakramencki bez klimy nie da się żyć ponad 28 stopni przez całe lato. W zimę natomiast ciepło było zawsze bez odkręcania grzejników ! Zawsze 2-3 czynsze do zwrotu w ciągu roku z tytułu nadpłaty za ogrzewanie.