Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ma znaczenie ilość warstw styropianu w podłodze?

mk64

Recommended Posts

Witam.

W składzie, w którym chcę kupić styro pod podłogówkę nie mają 7 cm grubości tylko 5 cm i 2 cm. Ja chcę ułożyć w sumie 10 cm i miałem zamiar kupić 7 cm, na które doszłoby 3 cm systemowego styro z folią. Czy ułożenie 5 cm, 2 cm i 3 cm jest dopuszczalne, czy lepiej zastosować 2 warstwy (7+3)?

Pzdr

Witam.

W składzie, w którym chcę kupić styro pod podłogówkę nie mają 7 cm grubości tylko 5 cm i 2 cm. Ja chcę ułożyć w sumie 10 cm i miałem zamiar kupić 7 cm, na które doszłoby 3 cm systemowego styro z folią. Czy ułożenie 5 cm, 2 cm i 3 cm jest dopuszczalne, czy lepiej zastosować 2 warstwy (7+3)?

Pzdr

Zamów u nich 7 cm, producenci styro robią co 1cm i nie powinno być problemu z realizacją takiego zamówienia, chyba że to jakiś mniejszy lokalny - wtedy musiałbyś kupić cały blok.

a czy to podłoga na gruncie czy na stropie pod którym jest ogrzewane pomieszczenie?

łatwiej dostać 6 lub 8 ja bym poszedł w kierunku 8 jeśli to podłoga na gruncie, a jeśli na stropie pod którym jest ogrzewane pomieszczenie to zasadność użycia styropianu ponad ten 3 cm z matą wydaje się bezzasadna.

Pozdrawiam

itak będzie najlepiej gdy położył byś 5 cm styropianu potem 2 cm to 2 cm styropian łamał by się przy chodzeniu tam gdzie rurki, podczas gdy hydraulicy kładli by 3 warstwę niszczyli by drugą... pamiętaj aby uzupełnić pustą przestrzeń wokół rurek, pierwsza warstwa dojdzie do rurek uzupełni resztę piaskiem (granulatem) i na to następna warstwa...

pamiętaj aby uzupełnić pustą przestrzeń wokół rurek, pierwsza warstwa dojdzie do rurek uzupełni resztę piaskiem (granulatem) i na to następna warstwa...

Czy mógłbyś napisać, mnie laikowi, trochę jaśniej, o co chodzi z tym piaskiem? Przecież rurki będą położone dopiero na 3 warstwie styro...