Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zjazd do garażu

Recommended Posts

witam

Mam problem ze zjazdem do garażu, może ktoś pomoże.

Moja działka jest pozioma. Droga wzdłuż działki ma nachylenie 20-22% (wg pomiarów geodezyjnych) szerokość drogi 4,5m.

Między drogą a moją działką jest skarpa o wysokości od 0 do ok 3 m.

W miejscu gdzie skarpa ma wysokość ok 2 m planuje ją wyciąć i zrobić zjazd do garażu o szerokości 4,5m (lub szerszy choć tu jest problem z przepisami bo zjazd nie powinien być szerszy niż droga)

Zjazd miałby być w poziomie drogi. Ponieważ na 4,5 m szerokości zjazdu będę miał prawie metr różnicy wysokości zastanawiam się jak to wszystko wyprofilować żeby auto mi się nie zawiesiło w czasie zjazdu do garażu. Dodam jeszcze że garaż będzie usytuowany 6,5m od granicy działki.

Czy ktoś miał może podobny problem ?

wjazd (styk wjazd-droga) na dzialke wyprofilowac jak i droga - czyli ten 1 m roznicy na 4,5 m szerokosci

nastepnie zdazajac w kierunku garazu poziomowac delikatnie plaszczyzne wjazdu - poziom powinienes uzyskac po ok 5m od drogi czyli przed garazem a nie bedzie zbyt stromo i tak np:

styk droga-wjazd - roznica 1m

1m dalej - roznica 0,8m

2m dalej - roznica 0,6m

3m dalej - roznica 0,4m

4m dalej - roznica 0,2m

5m dalej - roznica 0m

pamietaj aby na podjezdzie zrobic spadek i korytka do zbierania wody (najlepiej po tej nizszej czesci wjazdu - spadek poprzeczny wykonac na jedna strone - nizsza i podluzny wjazdu aby wyszadl w strone drogi)